آیا گر گرفتی در بارداری و جنسیت جنین مرتبط است؟
باردار که می شوید تغییرات فراوانی در بدن شما رخ خواهد داد. تغییرات هورمونی که منجر به امکان پذیر شدن رشد و حیات یک فرشته کوچک در درون بدن شما می شود، تمام اندام ها و ارگان های بدنتان را تحت تاثیر قرار می دهد. برخی از این تغییرات با ناخوشی همراه اند که از جمله آنها می توان به گر گرفتگی اشاره کرد.
گر گرفتگی عارضه ای است که ممکن است در هر یک از سه ماهه های بارداری یعنی از همان هفته های ابتدایی تا ماه های آخر آغاز شده و حتی بعد از زایمان و در دوره شیردهی نیز ادامه پیدا کند.
آیا گر گرفتگی در بارداری خطرناک است؟
گر گرفتگی یک امر کاملاً طبیعی در بارداری است. به دلیل تغییرات هورمونی مربوط به بارداری، گر گرفتگی نیز مانند تغییر خلق و خو ممکن است بخشی از این دوران باشد.
بیشتر از یک سوم مادران در دوران بارداری گر گرفتگی را تجربه میکنند، اغلب حتی پس از زایمان نیز چنین احساسی را خواهند داشت. نوسانات منظم سطح هورمون ها، خصوصا کاهش استروژن، همچنین افزایش متابولیسم در دوران بارداری میتواند موجب گرمای شدید بدن شود که ممکن است ناچار شوید با کنار زدن ملافه در شب یا باد زدن خود در هنگام ایستادن و نشستن خود را خنک کنید.
به گفته لورا گرِیگ متخصص زنان گر گرفتگی در دوران بارداری معمولا در سر، گردن و سینه اتفاق میافتد و میتواند از چند ثانیه تا چند دقیقه ادامه یابد.
بطور کلی، گر گرفتگی در سه ماهه دوم و سوم شایع است و ممکن است تا بعد از تولد نوزاد نیز ادامه داشته باشد. بنا به گفته دکتر گریک "دلیل آن این است که بعد از زایمان سطح هورمون ها کاهش مییابد و در صورت شیردهی هورمون ها کماکان پایین خواهند ماند. بسیار مهم است که تب را از گر گرفتگی تشخیص دهید، زیرا تب نشانه عفونت و التهاب است و تب شدید در دوران بارداری میتواند خطرناک باشد."
گر گرفتگی صورت در بارداری
گر گرفتگی سبب می شود که ناگهان احساس کنید دمای بدن شما به شدت بالا رفته و خیس عرق شده اید. این حالت حتی ممکن است سبب شود که شب ها بارها و بارها از خواب بیدار شده و ببینید که بستر و پتوی شما کاملا مرطوب است.
گر گرفتگی ناشی از بارداری گاها در برخی از قسمت های بدن بیشتر از سایر نقاط حس خواهد شد. یکی از این مناطق ذکر شده صورت است.
گر گرفتگی صورت مادر باردار سبب می شود که احساس کنید که از صورتتان حرارت بلند می شود، در آینه چهره گلگون دارید و گویا که صورتتان را دائما در نزدیکی حرارت آتش گرفته اید.
گر گرفتگی در بارداری و جنسیت جنین
بر اساس برخی از باورهای قدیمی گر گرفتگی شدید در بارداری نشان دهنده پسر بودن جنین است، اما باید به شما بگوییم که این مساله زیر بنای علمی ندارد. هم در جنین های دختر و هم در جنین های پسر مشاهده می شود که مادر به درجات مختلفی از گر گرفتگی مبتلا شده و یا اصلا هیچ نشانه ای از آن را ندارد. در واقع این که چقدر به گر گرفتگی مبتلا شوید، به شدت تغییرات هورمونی و نیز میزان تاثیر پذیری بدن شما از این تغییرات وابسته بوده و ربطی به جنسیت جنین ندارد.
تفاوت اصلی تب با گر گرفتگی این است که تب دمای بدنتان را بالا میبرد ولی گر گرفتگی نه.
دکتر گریک میگوید:"اگر دمای بدنتان بالای ۳۷درجه باشد با مرکز پزشکی یا پزشکتان تماس بگیرید."
آیا پیش گیری از بروز گر گرفتگی در بارداری امکانپذیر است؟
متاسفانه راهی برای پیش گیری از بروز گر گرفتگی ناشی از بارداری، چه فقط در صورتتان باشد، چه در پاها و چه در کل بدن، وجود ندارد و شما فقط می توانید با استفاده از راهکارهایی تحمل این حالت را ساده تر کنید.
اگر در دوران بارداری خود در صورتتان احساس گرمای شدید می کنید:
- هر روز دوش آب ولرم بگیرید.
- یک حوله مرطوب را در جای خنک گذاشته و هر از چند گاهی بر روی صورتتان قرار دهید.
- آب به تعدیل دما کمک شایانی می کند، می توانید هر زمان احساس گرمای شدید کردید، با آب ولرم صورتتان را بشویید.
- لباس های آزاد و نخی بپوشید که نواحی گردن آنها باز است و به راحتی اجازه تبادل گرما را می دهد.
- از پنکه یا کولر استفاده کنید
- پنجره را باز کنید
- آب یخ بنوشید
و به خاطر داشته باشید مثل همه ناراحتیهای دوران بارداری گر گرفتگی نیز از بین میرود.
مطالعه بیشتر:
1- علت گر گرفتگی در بارداری چیست؟
2- مشکلات بارداری در گرمای تابستان و روش های پیشگیری از آن
3- 6 توصیه برای مقابله با احساس گرمای زیاد در بارداری
4- علت و پیشگیری از عرق سرد شبانه در دوران بارداری
5- 21 علت گر گرفتگی و احساس داغی کف پا