molfix-مولفیکس

آیا خوردن جگر، دل و قلوه در دوران بارداری بی خطر است؟

آیا خوردن جگر، دل و قلوه در دوران بارداری بی خطر است؟

دل و قلوه یکی از غذای سنتی محبوب و دوست داشتنی ایرانی هاست که به صورت کباب شده علاقه مندان بسیاری دارد. البته امروزه با توجه به تغییر سبک زندگی میل و رغبت خوردن دل و قلوه در برخی مناطق به آرامی به فراموشی سپرده می شود. در حقیقت تعداد بسیاری از افراد دنیا هیچ گاه از این قسمت های بدن حیوانات مصرف نکرده اند و حتی ممکن است فکر انجام این کار نیز برای آنها سخت به نظر برسد.

در حقیقت دل و قلوه دارای ارزش تغذیه‌ای بالایی می باشند. در این مقاله به بررسی تمامی تاثیرات مثبت و منفی مصرف این مواد غذایی پرداخته خواهد شد.

امعا و احشاء حیوانات چه قسمت هایی از بدن آنها است؟

امعا و احشا در حقیقت قسمت‌هایی از بدن حیوانات است که می توانند به عنوان خوراکی مصرف شوند. این اندام ها اعضای داخل شکم حیواناتی مانند گاو، گوسفند، بز، مرغ و مرغابی بدست می آید.

البته امروزه حیوانات بیشتر برای مصرف قسمت های ماهیچه ای آنها پرورش داده می شوند. بیشتر گوشت بدن حیوانات برای تهیه استیک، ران سوخاری و یا گوشت چرخ کرده استفاده می شود.

البته حیوانات درنده تنها قسمت های ماهیچه ای شکار خود را نمی خورند، بلکه آنها اندام های گوشتی مانند مغز، روده ها و حتی دنبلان شکار خود را نیز می خورند. در حقیقت اندام های گوشتی بدن حیوانات دارای خاصیت بسیار زیادی است.

امعا و احشاء بدن حیوانات می توانند به عنوان یک غذای بسیار با ارزش به رژیم غذایی شما افزوده شوند. این قسمت ها سرشار از مواد مغذی مانند ویتامین B12 و فولات بوده و همچنین همچنین منبع عالی آهن و پروتئین نیز است. از آنجا که ویتامین های گروه B و فولات در رژیم غذایی بانوان باردار از پیش از بارداری تا پایان بارداری فواید زیادی دارد، مصرف مقدار متعادل از این غذا البته به غیر از جگر برای بانوان باردار بسیار مفید است.

 

امعا و احشاء حیوانات شامل چه بخش هایی می باشند؟

امعا و احشاء قابل مصرف حیوانات به شرح زیر است:

  • کبد یا جگر: وظیفه جگر سم زدایی بدن است. همچنین به عنوان مغذی ترین اندام گوشتی حیوانات شناخته می شود و گاهی اوقات از جگر به عنوان مولتی ویتامین طبیعی یاد می شود. از آنجا که مصرف بیش از اندازه ویتامین A در دوران بارداری یک خطر بسیار جدی محسوب می شود، از این رو بانوان باردار باید از میان امعا و احشاء حیوانات، مصرف این یک مورد را کنار بگذارند. وجود مقادیر زیاد ویتامین A در رژیم غذایی مادران باردار، ابتلای جنین به ناهنجاری های شدید، خصوصا ناهنجاری های دستگاه عصبی را به دنبال خواهد داشت.
  • زبان: زبان در حقیقت یک نوع ماهیچه است و دارای بافت نرم بوده و و به دلیل دارا بودن چربی زیاد، بسیار خوشمزه است.
  • قلب یا دل: وظیفه قلب پمپاژ خون به تمامی نقاط بدن است. دل و یا همان قلب بسیار بافت لطیفی داشته و خوش طعم است. این مورد احتمالا بهترین گزینه از میان اندام های گوشتی برای بانوان باردار است.
  • کلیه ها یا قلوه: تمامی پستاندارها مانند انسان ها دارای دو کلیه می باشند. وظیفه قلوه ها فیلتر کردن مواد سمی و ضایعات داخل خون است.
  • مغز: مغز در اغلب فرهنگ ها به عنوان یک غذای بسیار خوشمزه در نظر گرفته می شود و منبع بسیار غنی اسیدهای چرب امگا ۳ است. با توجه به وجود مقادیر فراوانی کلسترول در آن، توصیه می شود که مادران باردار به هیچ عنوان در مصرف مغز زیاده روی نکنند.
  • خوش گوشت: خوش گوشت دارای یک اسم فریب دهنده بوده اما درحقیقت خوش گوشت روده جاندار است. اگر در طی دوران بارداری خود وزن زیادی را اضافه کرده اید، مصرف این مورد به شما پیشنهاد نمی شود.
  • سیرابی: سیرابی بافت درون معده حیوان است.  سیرابی های موجود در بازار متعلق به  گوساله و یا گوسفند بوده و همچنین دارای یک بافت بسیار جویدنی است. وجود مقادیر زیادی ویتامین B6 در این قسمت از بدن جاندار، می تواند تا حد زیادی تهوع بارداری شما را در این دوران کاهش دهد.

 امعا و احشاء حیوانات دارای انواع مختلفی می باشند. مانند جگر زبان دل و قلوه ها. این اندام ها به دلیل کارکردشان در بدن نامگذاری شده‌اند، اما در این میان خوش گوشت و سیرابی مستثنا هستند.

 

آیا خوردن جگر و دل و قلوه در بارداری خطرناک است؟

قرار گرفتن اندام های گوشتی بدن حیوانات در رژیم غذایی مضرات چندانی ندارد. همانطور که گفته شد ممکن است بعضی افراد در برابر میزان بالای کلسترول این غذاها آسیب‌پذیر بوده و نیاز دارند که در مصرف این اندام های گوشتی زیاده‌روی نکنند.

امعا و احشاء حیوانات مخصوصاً جگر دارای مقادیر بسیار زیادی ویتامین A است. توجه داشته باشید که نوع ویتامین A دریافتی از منابع گیاهی همانند هویج با ویتامین A دریافتی از منابع حیوانی همانند جگر متفاوت است. وقتی می گوییم که دریافت بیش از اندازه ویتامین A در دوران بارداری سبب بروز ناهنجاری های جنینی می شود، منظورمان ویتامین A موجود در منایع حیوانی و نیز مکمل های دارویی است.

اگرچه سازمان ملی سلامت توصیه می‌کند که مادران باردار حداکثر به میزان ۱۰ هزار واحد ویتامین A در طول روز دریافت کنند. مصرف بیش از حد ویتامین آن می‌تواند باعث بروز خطرات جدی مانند نقص های حین تولد و ناهنجاری های مختلف شود.

نقص های حین تولد شامل مشکلات قلب، ستون فقرات و کانال عصبی بدن جنین است و ناهنجاری ها می توانند شامل چشم ها، گوش ها، بینی و همچنین بروز مشکلات فراوان در سیستم گوارشی و کلیه ها باشند.

تحقیقات نشان می‌دهد مادرانی که بیش از ۱۰ هزار واحد ویتامین A در طول روز از طریق غذا خوردن دریافت می کنند، در مقایسه با مادرانی که در حدود ۵۰۰۰ واحد و یا کمتر در طول روز ویتامین A دریافت می کنند، ۸۰ درصد احتمال بیشتری وجود دارد که نوزادشان در حین تولد دچار نقص باشد.

بنابراین چنانچه باردار هستید و مخصوصاً اگر از مکمل های دارای ویتامین A استفاده می کنید، باید بیشتر مراقب میزان مصرف جگر و دل و قلوه در رژیم غذایی خود باشید.

 

آیا با خوردن جگر و دل و قلوه بیماری جنون گاوی ما را تهدید می کند؟

بیماری جنون گاوی، مغز و ستون فقرات گاو و گوساله را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری می تواند از طریق پروتئینی به نام "پریون" که در مغز و ستون فقرات حیوان آلوده وجود دارد،  به انسان نیز منتقل شود. بیماری جنون گاوی چنانچه به انسان منتقل شود می تواند باعث بروز بیماری بسیار نادر مغزی به نام "کروتزفلد جاکوب"  شود.

خوشبختانه بیماری جنون گاوی به دلیل تصویب قوانین ممنوعیت تغذیه ای از سال ۱۹۹۶ کاهش بسیار زیادی داشته است. بر طبق این قانون اضافه کردن هرگونه مواد گوشتی و یا امحا و احشاء به غذای حیوانات ممنوع است. در بسیاری دیگر از کشورها، اضافه کردن مغز گاو و یا گوشت حیواناتی که مشکوک به بیماری جنون گاوی است، به چرخه غذایی انسان ممنوع است. در بسیاری از کشورها احتمال بروز بیماری جنون گاوی در گاوها بسیار پایین است. ولی با این حال اگر نگران ابتلا به این بیماری هستید، می‌توانید از مصرف مغز و ستون فقرات گاو و گوساله خودداری کنید.

 

مادران باردار مبتلا به نقرس در مصرف جگر و دل و قلوه احتیاط کنند

بیماری نقرس یکی از انواع مختلف آرتروز است. بیماری نقرس به خاطر میزان بالای اسید اوریک خون اتفاق می افتد که در طول این بیماری مفاصل بدن ورم کرده و بسیار حساس و دردناک می شوند.

پیورین موجود در رژیم غذایی باعث تولید اسید اوریک می شود. از آنجاییکه جگر و دل قلوه دارای مقادیر فراوانی از پیورین بوده و بهتر است چنانچه مبتلا به بیماری نقرس هستید، در مصرف این غذاها احتیاط کنید.

مادران باردار و افرادی که مبتلا به نقرس هستند، باید در مصرف جگر و دل وقلوه و ... احتیاط کنند. بیماری جنون گاوی می تواند باعث بروز یک بیماری بسیار نادر مغزی در انسان ها شود. ولی گزارشات نشان می دهد که در دهه اخیر میزان ابتلای بیماری جنون گاوی در بین حیوانات بسیار کاهش یافته است.

 

نکاتی برای بهبود عطر و طعم جگر و دل وقلوه و ...

جگر و دل و قلوه و ... به دلیل طعم قوی و منحصر به فردی که دارند، تبدیل به یک غذای بسیار محبوب در میان بسیاری از افراد شده است. البته ممکن است طعم آنها برای بعضی از افراد چندان خوشایند نباشد. به همین دلیل بهتر است که این افراد مصرف این غذاها را با مواردی همچون زبان و یا دل شروع کنند. زیرا این قسمتها دارای طعم ملایم تری می باشند.

همچنین می توانید جگر و قلوه ها را چرخ کنید و سپس آنها را با گوشت گوساله ترکیب کرده و برای تهیه غذاهایی مانند اسپاگتی از آنها استفاده کنید. همچنین می توانید این قسمت ها را تکه تکه کرده و همراه با گوشت گوسفند برای تهیه یک خورشت استفاده کنید. به این وسیله می توانید طعم قوی این قسمت های بدن حیوانات را بهبود دهید.

جگر و دل وقلوه و ... دارای طعم خاص و قوی ای می باشند و ممکن است مقداری زمان لازم باشد، تا به این طعم جدید عادت کنید. ترکیب این قسمت ها با گوشت های ماهیچه ای بدن حیوانات می تواند برای ایجاد تعادل در طعم و مزه غذا به شما کمک کند.

جگر و دل وقلوه و ... دارای مقادیر بسیار زیاد ویتامین ها و مواد معدنی است. در حالی که ممکن است این مواد مغذی در غذاهای دیگر به سختی یافت شود. اگر به خوردن گوشت علاقه دارید، می توانید جگر و دل وقلوه و ... را جایگزین گوشت های مصرفی خود کنید. علاوه بر اینکه جگر و دل و قلوه و ... دارای ارزش تغذیه ای بسیار زیادی است، از لحاظ هزینه ای نیزکاملاً به صرفه بوده و مصرف آنها حتی برای محیط زیست نیز مناسب است.

 

مطالعه بیشتر:

1- آیا خوردن جگر در بارداری بی ضرر است؟

2- آیا خوردن جگر مرغ و جگر سفید در دوران بارداری مجاز است؟

3- آیا خوردن گوشت قرمز در بارداری ممنوع است؟

4- آیا خوردن گوشت گوسفندی و گوشت بز در بارداری مجاز است؟

 

استدیو عکس فیلیک