آشنایی با قوانین ذخیره کالری
لاغر شوید، آب نروید
معمولا تعداد اندکی از بانوان با مشاهده افزایش وزن شاد می شوند، اما زمانی که یک جنین کوچک دلیل این افزایش وزن باشد، واقعا باید جشن و سرور بر پا کرد. اما پیش از این که این شادمانی را با کیک خامه ای جشن بگیرید، به خاطر داشته باشید که قوانین سادهای وجود دارند که بهتر است هنگام ذخیره کالری از آنها پیروی کنید.
کیلوگرمها را بشمارید
در طی بارداری شکمتان بصورت منظم بزرگ نمیشود، بلکه شکمتان بطور ناگهانی بزرگ شدن را آغاز میکند، زیرا افزایش وزن شما در طول دوران بارداری به شکل یکسانی پراکنده نمیشود. پس بهتر است برای تحت کنترل قرار دادن این افزایش وزن و به حداقل رساندن احتمال ایجاد نشانههای کشیدگی پوستی، سعی کنید تا از میزان اضافه وزن پیشنهادی برای هر سه ماهه بارداری پیروی کنید:
افزایش وزن پیشنهادی
- سه ماهه اول درمجموع یک تا دو کیلوگرم
- سه ماهه دوم نیم کیلوگرم تا 750 گرم در هفته
- سه ماهه سوم نیم کیلوگرم برای هر هفته
بانوانی که اندامی متوسط دارند برای دستیابی به میزان وزن پیشنهادی فقط باید روزانه حدود 100 تا 300 کالری به رژیم خود اضافه کنند. البته از آنجاییکه هر خانمی با خانم دیگر تفاوت هایی دارد، احتمالاً میزان افزایش وزن شما از هفتهای به هفته دیگر کمی متفاوت است. اگر بارداری سنگین وزن یا سبک وزنی داشتهاید، امکان دارد پزشکتان برای شما رژیمی متفاوت در نظر بگیرد.
مجموع وزن
در سه ماهه اول فرقی نمیکند که افزایش وزن چندانی نداشته باشید یا به صورت پراکنده وزن شما بالا یا پایین رود، زیرا در هر شریطی که باشید با مطالعه راهنمای زیر میتوانید از سلامت خود مطمئن شوید:
- شاخص توده بدنی بارداری BMI مجموع افزایش وزن پیشنهادی
- متوسط (5/18 تا 25 = BMI ) 5/12 تا 5/17 کیلوگرم
- سنگین وزن (25 تا 30 = BMI ) 5/7 تا 5/12 کیلوگرم
- چاق (بیش از 30 = BMI ) 5/5 تا 10 کیلوگرم
- سبک وزن ( زیر 5/18 = BMI ) 14 تا 20 کیلوگرم
تفکیک وزن جنین
شاید با تماشای اعداد نمایش داده شده روی ترازو، شگفت زده شوید که چگونه کودکی سه و نیم کیلویی منجر به اضافه وزنی 15 کیلوگرمی می شود. البته توضیحی منطقی برای این اضافه وزن وجود دارد. در ادامه جزئیات این 15 کیلوگرم اضافه را می بینید.
- جفت 750 گرم
- مایع آمنیوتیک یک کیلوگرم
- رحم یک کیلوگرم
- بافت پستانی یک کیلوگرم
- میزان خون دو کیلوگرم
- مایعات بافتی دو کیلوگرم
- چربی سه و نیم کیلوگرم
- جنین سه کیلو و هفت صد و پنجاه گرم
هر بالا رفتنی، پایین آمدنی هم داره
قبل از این که درباره افزایش وزن تان وحشتزده شوید، به یاد داشته باشید که درست پس از زایمان، وزن جنین، جفت، مایع آمنیوتیک و مقداری خون از دست میدهید که در مجموع شش کیلوگرم شما را سبکتر میکند. حتی سخت ترین رژیم های غذایی نیز نمیتواند این چنین وزن شما را کاهش دهد. اما زمانی که از بیمارستان مرخص میشوید، بدن تان هنوز تحت تاثیر تجمع اضافی مایعات است و کماکان مثل بانویی شش ماهه دیده می شوید. بعد از تولد فرزند تان، و هنگامی که بدن بخشی از این مایعات اضافی را دفع کند، میتوانید انتظار داشته باشید که در شش هفته چهار و نیم کیلوگرم وزن از دست دهید. یعنی در مجموع 10 و نیم کیلوگرم کاهش وزن را بدون هیچ تلاشی حاصل کردهاید.
لاغر شوید، اما آب نشوید!
مطمئناً، این اضافه وزن 15 کیلوگرمی زمانی زیبا به نظر می رسد که به شکلِ شکمی کاملاً دایرهوار باشد. اما زمانیکه نوزاد شما به دنیا آید، دیگر نمیتوانید شکم برآمده خود را مقصر بدانید و ناگهان این وزن اضافی زیبایی خود را از دست میدهد. البته زیاد به خودتان سخت نگیرید، زیرا پس از زایمان با کمی برنامهریزی به همراه انتخابهای هوشیارانه شما را به تناسب اندام پیش از مادر شدنتان باز میگرداند، قبل از اینکه حتی متوجه آن شوید. برای کاهش وزن به روشی درست، از راهنمایی های مهم پیشنهادی دکتر “جولیا کومبز” متخصص زنان و زایمان در آتلانتای امریکا پیروی کنید.
پیش از تولد نوزاد
-میزان پیشنهادی افزایش وزن و میزان مصرف کالریها را تحت کنترل قرار دهید.
-برنامه منظمی را برای دستیابی به تناسب اندام آغاز کنید. هیچ فرقی نمیکند که برای این منظور به کلاسهای بارداری بروید یا چند روز در هفته پیادهروی کنید، فقط مهم است که برای کاهش وزن خود برنامه ریزی داشته باشید.
-خواب! معلوم شده است که هشت ساعت خواب شبانه به کاهش وزن سریعتر پس از زایمان منجر میشود.
پس از تولد نوزاد
-با شیردهی پستانی حدود 500 کالری اضافه را در روز بسوزانید (تولید فقط 30 میلیلیتر شیر مادر حدود 20 کالری را میسوزاند!).
-برنامه ورزشی منظمی را آغاز کنید.
-از رژیمی متناسب پیروی کنید.