آنچه که باید در مورد استراحت مطلق در بارداری بدانید
استراحت در رختخواب یعنی محدود کردن فعالیت های روزانه به چند فعالیت ساده و ضروری، برای یک دوره خاص. گاهی اوقات همه کاری که شما مجاز به انجام آن هستید، گرفتن دوش و استفاده از دستشویی است. شما باید از بلند کردن اجسام سنگین یا کارهای سخت یا خسته کردن خود با انجام کارهای پر زحمت خانه داری، خودداری کنید. موارد بسیاری در بارداری می تواند منجر به استرحت در رختخواب شود. در صورت لزوم پزشک استراحت مطلق در بارداری را برایتان تجویز می کند و در مورد اقداماتی که باید انجام دهید نیز با شما صحبت خواهد کرد.
استراحت مطلق چگونه به بارداری کمک می کند؟
گاهی اوقات، وقتی که استراحت مطلق ضروری باشد، ممکن است پزشک بستری شدن در بیمارستان را توصیه کند. علاوه بر این استراحت در رختخواب جریان خون به جفت را بهبود می بخشد، موجب ذخیره انرژی و جلوگیری از عوارض بارداری و نیز کاهش احتمال از دست رفتن بارداری می شود.
پزشک به هر دلیلی ممکن است استراحت در بستر را برای شما تجویز کند. که می توانید از آن بهره مند شوید تا زایمان امن تری داشته باشید.
- استراحت در رختخواب به بهبود گردش خون در رحم کمک می کند. و اکسیژن و مواد مغذی برای جنین فراهم می کند.
- سبب کاهش فشار به رحم و دهانه آن می شود.
- جریان خون را در سراسر بدن بهبود می بخشد و بنابراین از اِدِم جلوگیری می کند.
سوالاتی که وقتی پزشک به شما استراحت در بستر را توصیه می کند باید بپرسید.
اگر پزشک شما در دوران بارداری استراحت در بستر را برای شما تجویز کند، سعی کنید سوالات بسیاری را مطرح کنید تا شک و تردید خود را بر طرف کنید.
- مدت زمان لازم برای استراحت در رختخواب
- آیا دوش گرفتن یا استفاده از حمام مجاز است؟
- آیا استفاده از پله ایمن است؟
- آیا رانندگی و مسافرت مجاز است؟
- آیا انجام وظایف خانه داری و مراقبت از فرزندان مجاز است؟
- آیا باید از بلند کردن اجسام خودراری کنم؟
- آیا باید تمام روز در رختخواب بمانم، یا می توانم سرکار بروم؟
- وضعیت دراز کشیدن باید چگونه باشد؟
- آیا می توانم روابط زناشویی داشته باشم؟
- آیا انجام تمرینات خاص مجاز است؟
- سایر محدودیت ها چیست؟
صرف نظر از اینکه چرا شما نیاز به استراحت در رختخواب دارید و اینکه چه مدت به استراحت نیاز دارید، مهم است که در زمان استراحت، در وضعیت و شکل درستی قرار بگیرید.
بهترین وضعیت خوابیدن در هنگام استراحت مطلق در بارداری
به طور کلی استراحت مطلق بارداری، محدود کردن تمام فعالیت ها غیر از کارهای بهداشتی مانند حمام یا توالت است. اما گاهی پزشک برخی مادران باردار را حتی از انجام چنین کارهای ساده ای نیز منع می کنند، در این صورت مادر نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد.
با استراحت مطلق انرژی شما ذخیره می شود و همین امر از بروز برخی مشکلات و بیماری ها در طول دوران باردرای جلوگیری می کند.
بهترین وضعیت برای استراحت در بستر بستگی به مرحله و سن بارداری، سابقه پزشکی و سایر عوارض احتمالی دارد. در بیشتر موارد توصیه می شود که به یک سمت بدن با زانو یا پهلوی خم شده بخوابید و یک بالش بین زانوها قرار دهید.
چگونه می توان یکنواختی استراحت مطلق را کم کرد؟
همه وسائل مورد نیاز را در دسترس خود قرار دهید. اگر شاغل هستید می توانید برخی از کارهای خود را در خانه انجام دهید. می توانید هر روز در حالی که به پهلو خوابیده اید کارهای کوچکی انجام دهید. انجام این کارها خستگی و کسالت این دوران را کم می کند.
- کتاب، لب تاپ، تلفن همراه و تبلت خود را روی میزی کنار تخت خود قرار دهید.
- همیشه یک بطری آب کنار خود داشته باشید.
- برای کودکان بزرگتر خود داستان بخوانید. با این کار رابطه عاطفی بین شما محکم تر شده و احساس می کنند هنوز به آنها توجه می کنید.
- با توجه به شرایط کنونی و اینکه دراز کشیده اید، می توانید از بازی های آنلاین اینترنتی برای بازی با کودکان بزرگ تر و سرگرم کردن آنها استفاده کنید.
- با دوستان خود در ارتباط باشید، حتی میتوانید برای سرگرمی و تنوع آنها را به منزل خود دعوت کنید و لحظات خاطره انگیزی را با آنها رقم بزنید.
- در صورت امکان در اتاق خود تلویزیون نصب کنید تا بتوانید برنامه های مورد علاقه خود را تماشا کنید.
- برای اطمینان از بی خطر بودن برخی حرکات سبک ورزشی با پزشک خود صحبت کنید، با انجام تمرینات سبک در تخت خواب فشار کمتری به عضلات وارد می شود.
- به تغذیه خود توجه کنید، زیرا بی تحرکی روی تخت می تواند کار کردن شکم شما را کند کند و یا دچار اضافه وزن بیش از حد شوید.
- با روی باز از کمک دیگران استقبال کنید، وقتی کسی به شما پیشنهاد کمک می کند قبول کنید. زیرا اکنون زمانی است که شما نمی توانید کمک دیگران را رد کنید، چراکه توانایی انجام همه کارها را ندارید.
پس از زایمان بلافاصله فعالیت ها و تمرینات ورزشی سخت را شروع نکنید، زیرا باید به یاد داشته باشید که پاهای شما چند ماه هیچ فشاری را تحمل نکرده اند. بدن شما آمادگی انجام فعالیت های سخت و شدید را ندارد. به آرامی و با انجام تمرینات یوگا، پیاده روی و شنا بدن خود را آماده کنید. این موضوع را بپذیرید که استراحت مطلق برای حفظ سلامت شما و جنین تان توصیه شده است. برای لذت بخش کردن لحظات خود و خانواده هر کاری که می توانید انجام دهید.
ورزش در بستر هنگام استراحت مطلق در بارداری
انجام نرمش در زمان استراحت در بستر، خوب است و اکثر پزشکان با آن موافق هستند. انجام حرکات گردش خون را بهبود می بخشد و بدنتان را از کم تحرکی باز می دارد. اما لازم است حتما قبل از آن درمورد نوع نرمش ها و حتی شدت آنها با پزشکتان مشورت کنید.
برخی از نرمش های معمولی که می توانید انجام دهید شامل موارد زیر است:
- حرکات کششی: چند بالش را زیر سرتان بگذارید و سعی کنید حرکات دایره ای ملایم با سر، زانو و شانه ها انجام دهید. این حرکات ماهیچه ها را گرم و مفاصل را نرم می کند.
- تمرینات ایزومتری: این تمرینات برای گردش خون مفید هستند. به آرامی ماهیچه های دو سر بازو، سه سر بازو، پشت، سینه، شانه، شکم، پاها و باسن را سفت و رها کنید. بین تمرینات تنفس آرام را فراموش نکنید.
- تمرینات کگل: ابن تمرینات برای تقویت کف لگن، که نقش مهمی درطول و پس از زایمان ایفا می کنند، مفید هستند. ماهیچه های اطراف واژن ومقعد را منقبض کنید. این وضعیت را به مدت ۸ تا ۱۰ ثانیه حفظ کنید، سپس آن را رها کرده و این حرکت را چند بار تکرار کنید.
- بالا بردن لگن: این نرمش باعث تقویت عضلات کف لگن ، پشت و شکم می شوند. به پشت دراز بکشید، زانوها را خمکنید وکف پاها را روی زمین قرار دهید. هنگام بازدم لگن خود را از زمین جدا کرده و بالا بیاورید، ماهیچه های شکم را سفت کنید، باسن را فشرده کنید و این وضعیت را تا ۵ ثانیه حفظ کرده و چند بار حرکت را تکرار کنید.
- چرخش مچ پا: این حرکت موجب بهبود گردش خون در پاها و کف پا می شود. مچ پا را در جهت عقربه های ساعت و برعکس بچرخانید، برای هر کدام از پاها حرکت را ۱۰ تا ۱۵ بار تکرار کنید.
بهتر است این حرکات را با کمک یک متخصص فیزیوتراپی انجام دهید. آنها همچنین می توانند شما را در انجام حرکات صحیح و حفظ وضعیت درست بدن، راهنمایی کنند، زیرا این حرکات در طول زایمان به شما کمک خواهد کرد.
مطالعه بیشتر:
1- انواع استراحت مطلق در بارداری چگونه است و چه زمانی توصیه می شود؟
2- پیامدها و معایب استراحت مطلق در دوران بارداری
3- استراحت مطلق بارداری در چه شرایطی ضروری است؟