molfix-مولفیکس

آی یو دی های هورمونی چیست و چه مزایا و خطراتی دارد؟

آی یو دی های هورمونی چیست و چه مزایا و خطراتی دارد؟

 آی یو دی مخفف وسیله داخل رحمی و یک روش جلوگیری از بارداری است که در داخل رحم قرار می گیرد. آی یو دی هورمونی وسیله T شکل پلاستیکی انعطاف پذیر  و کوچکی است که برای جلوگیری از بارداری در رحم قرار می گیرد. آی یو دی هورمونی در طول چند سال مقدار کمی هورمون پروژستین در بدن شما آزاد می کند. این هورمون شبیه هورمون پروژسترون است که بدن به طور طبیعی آن را تولید می کند.

آی یو دی های هورمونی چگونه عمل می کنند؟

هورمون های موجود در این آی یو دی ها از بارداری جلوگیری می‌ کنند و با استفاده از آنها درد و خونریزی شدید در عادت ماهانه کم می شود.

آی یو دی هورمونی با دور نگه داشتن سلولهای اسپرم از تخمک و نیز جلوگیری از لانه گزینی سلول تخم، بارداری جلوگیری می کند. اگر اسپرم نتواند به تخمک برسد بارداری اتفاق نمی‌افتد. هورمون های موجود در آی یو دی  به دو روش از بارداری جلوگیری می‌ کنند.

  1. هورمون‌های موجود در آی یو دی هورمونی غشاء دهانه رحم را ضخیم تر می کنند با ضخیم تر شدن این غشا مسیر اسپرم برای رسیدن به تخمک بسته می شود. 
  2. هورمون های موجود در آی یو دی مانع تخمک گذاری تخمدان ها می شوند که به معنای عدم وجود تخمک برای باروری توسط اسپرم است. تخمکی وجود ندارد، بنابراین بارداری صورت نمی گیرد.

نکته جالب در رابطه با استفاده از انواع آی یو دی این است که می توان به مدت چند سال از آن استفاده کرد در عین حال یک روش جلوگیری دائمی نیست، در صورت تمایل به بارداری یا عدم تمایل به استفاده از آی یو دی برای جلوگیری از بارداری پزشک می تواند آن را خارج کند پس از خارج کردن آی یو دی باروری شما مانند قبل خواهد بود.

 

انواع آی یو دی های هورمونی

میرنا، کایلینا، لیلتا، اسکایلا چهار نوع آی یو دی هومونی موجود در بازار و مورد تایید FDA هستند. همه آی یو دی های هورمونی یکسان عمل می کنند و حاوی یک هورمون هستند. مدت زمان استفاده از انواع گوناگون آی یو دی های هورمونی متفاوت است. می توان از میرنا و لیلتا بیش از 7 سال، از کایلینا بیش از 5 سال و از اسکایلا بیش از 3 سال استفاده کرد. 

نیازی نیست آی یو دی را به مدت چند سال استفاده کنید زمانی که تمایلی به استفاده از آی یو دی نداشته باشید می توانید آن را خارج کنید. با نزدیک شدن به تاریخ انقضا آی یو دی، در صورت تمایل به ادامه استفاده از آن، پزشک آن را عوض می کند.

 

مزایای استفاده از آی یو دی هورمونی

علاوه بر جلوگیری از بارداری بسیاری افراد از انواع هورمونی آی یو دی به منظور بهبود مشکلات خود هنگام عادت ماهانه استفاده می کنند. آی یو دی هورمونی احساس گرفتگی و درد همچنین شدت خونریزی را کم می کند. عادت ماهانه برخی از خانم‌ها پس از استفاده از آی یو دی هورمونی قطع می شود. آی یو دی های هورمونی علائمی از قبیل آندومتریوز و PCOS را درمان می کنند.

انواع آی یو دی فواید بسیار دیگری نیز دارند. استفاده از آنها بسیار راحت است و زمانی که شما آی یو دی را در رحم خود قرار می دهید دیگر به مدت چند سال درباره سایر روش های جلوگیری از بارداری فکر نمی کنید. آی یو دی موثرترین روش کنترل و جلوگیری از بارداری به شمار می آید. این روش بیش از 99 درصد از بارداری جلوگیری می کند. در عین حال اگر قصد به بارداری داشته باشید می‌توانید آی یو دی را خارج کنید در این صورت با برداشتن آی یو دی قدرت باروری شما به حالت قبل و طبیعی بر می گردد.

 

عوارض جانبی و خطرات استفاده از آی یو دی هورمونی

برخی افراد از عوارض جانبی استفاده از آی یودی هورمونی رنج می برند. این عوارض جانبی پس از عادت کردن بدن به این وسیله خارجی که 3 تا 6 ماه طول می کشد از بین می‌روند. بنابراین اگر بتوانید آن را برای چند ماه خارج کنید فرصت خوبی فراهم کرده اید تا عوارض جانبی بهبود یابند.

برخی از عوارض جانبی عبارتند از:

  • احساس درد هنگام گذاشتن آی یو دی یا احساس گرفتگی و کمر درد به مدت چند روز
  • لکه بینی بین عادت های ماهانه
  • نامنظم شدن عادت ماهانه

به طور معمول داروهای مسکن بدون نسخه به کاهش درد و گرفتگی کمک می‌کنند. اگر خونریزی یا گرفتگی بهتر نشد بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

آی یو دی از موثر ترین و آسان ترین روش های جلوگیری از بارداری بشمار می آید. اما از شما در برابر عفونت های منتقله آمیزشی محافظت نمی کند. بنابراین هنگام برقراری رابطه جنسی برای اطمینان همزمان از کاندوم استفاده کنید. در این صورت احتمال انتقال و ابتلا به عفونت های آمیزشی کاهش می یابد.

 

مطالعه بیشتر:

1- بهترین زمان برای خارج کردن آی یو دی

2- نحوه گذاشتن آی یو دی (IUD) و هر چه در مورد آن باید بدانید

3- آشنایی با انواع آی یو دی (IUD) و چگونگی عملکرد آن

4- آی یو دی مسی یا غیر هورمونی چه مزایا و خطراتی دارد؟

5- تاثیر روش های مختلف پیشگیری از بارداری بر قدرت باروری زنان

6- مزایا و عوارض جانبی استفاده از آی یو دی (IUD)

 

استدیو عکس فیلیک