آنچه در مورد استفاده از تامپون و نحوه عملکرد آن باید بدانید
امروزه محصولات بهداشتی بسیاری در بازار موجود است که با کمک آنها می توان خون خروجی از واژن در دوران قاعدگی را کنترل کرد. ساده ترین آنها نوار بهداشتی یا پد بهداشتی است که تقریبا همه بانوان آن را می شناسند. نوع دیگری از این محصولات تامپون نام دارد. در ادامه اطلاعات مورد نیاز بانوان برای استفاده از تامپون مورد بررسی قرار گرفته است. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
تامپون چیست و چگونه کار می کند؟
تعریف ساده تامپون یک محصول پنبهای یا رایونی نرم و جذبکننده است که به حفاظت در مقابل نشت خون عادت ماهانه کمک میکند. بر خلاف نوارهای بهداشتی که در بیرون بدن شما قرار میگیرد، تامپونها در واژن جای میگیرند.
چرا بانوان آن را دوست دارند؟ چون از نشت خون پیش از آنکه از بدن خارج شود جلوگیری میکند. با بند آوردن جریان خون، احتمال کمتری وجود دارد که حادثهای پیش بیاید و به آن معنی است که آزادی حرکتی بیشتری خواهید داشت و حتی برای استفاده از تامپون در استخر هم آزادی عمل دارید.
اگر اولین بار است که از تامپون استفاده میکنید، ممکن است بخواهید تامپون با فروکننده پلاستیکی را برگزینید. خاصیت حفاظت برخی انواع تامپون باعث میشود در زمان عادت ماهانه راحتتر بتوانید ورزش کنید و برخی از انواع دیگر راحتی فوقالعادهای به شما میدهند و حتی در روزهای سبک عادت ماهانه باعث آزردگی شما نخواهد شد.
تامپون از زمانی که دکتر ارل هاس آن را اختراع کرد راه زیادی را پیموده است. از آن زمان تعییرات زیادی ایجاد شده، از این رو فهرست سریعی از نکات بامزه را برایتان میگوییم که از زندگی در دوران مدرن احساس خوشبختی خواهید کرد. جالب است بدانید تامپونهای اولیه از علف، پشم و پاپیروس ساخته شده بود.
آیا استفاده از تامپون ایجاد درد میکند؟
ممکن است با خود فکر کنید آیا استفاده از تامپون در قاعدگی ایجاد درد میکند؟ نه! اگر تامپون درد داشته باشد یا احساس درد خفیفی بکنید، احتمالا به خاطر آن است که کمی مشوش هستید و این کاملا طبیعی است. نفس عمیق بکشید و سعی کنید تا حد ممکن آرامش داشته باشید. وقتی عضلات شما شل است، روند فرو کردن تامپون بسیار آسانتر میشود. اگر پس از فرو بردن تامپون مقداری نارحتی دارید، احتمال دارد آن را به اندازه کافی فرو نبردهاید. اشکالی ندارد. میتوانید با انگشت خود آن را بیشتر فرو ببرید یا این که آن را بیرون بیاورید و از تامپون دیگری استفاده کنید. وقتی تامپون درست جای گرفته باشد آن را اصلا احساس نمیکنید.
دستورالعمل برای استفاده از تامپون
برای استفاده از تامپون مهم ترین نکته آن است که آرامش داشته باشید. فرو کردن تامپون در زمانیکه در آرامش هستید بسیار راحتتر است. معمولا چند بار تلاش لازم است تا بتوانید تامپون را به راحتی فرو کنید، پس نگران نباشید. به دستورالعملها و دیاگرامها مراجعه کنید تا بفهمید باید چه کنید.
تامپون معمولا از دو قسمت تشکیل شده است. خود تامپون که وارد بدن میکنید و فروکننده پلاستیکی که برای داخل کردن آن بکار میبرید. فروکننده یک لوله مخروطی نرم است که تامپون درون آن قرار دارد.
- دستهایتان را با آب و صابون خوب بشویید و بعد تامپون را باز کنید. سر فروکننده باریک باید گرد و بندی از ته آن آویزان باشد. اگر نقصی در آن مشاهده کردید از آن استفاده نکنید.
- به آرامی بند را بکشید تا مطمئن شوید به آن وصل است.
- راحت باشید. روی توالت بنشینید و زانوهایتان را از هم باز کنید یا بایستید و یک پایتان را روی توالت قرار بدهید.
- آرام فروکننده تامپون را وارد واژن خود کنید: سر فروکننده را با شست و انگشت میانی نگه دارید. نوک فروکننده را با زاویه ۴۵ درجه وارد واژن خود کنید. حالا به آرامی فروکننده را تا انتها در واژن فرو ببرید تا دستتان با بدنتان تماس پیدا کند.
- تامپون را فشار بدهید: تامپون داخل لوله را با نوک انگشت فشار بدهید. این کار تامپون را آزاد میکند. فرو کننده حالا باید داخل لوله باشد. به آرامی فروکننده را بیرون بکشید. تامپون باید حالا به راحتی در جای درست خود قرار گرفته و بند آن بیرون از بدنتان باشد. پس از کار گذاشتن تامپون، فروکننده استفاده شده را در بستهبندی قرار بدهید و دور بیندازید. فروکننده پلاستیکی را در توالت نیندازید.
- آیا احساس ناراحتی میکنید؟ ممکن است تامپون به اندازه کافی فرو نرفته باشد. اگر اینطور بود تامپون را بیرون بکشید و یکی دیگر را امتحان کنید. وقتی تامپون درست در جای خودش قرار گرفته باشد اصلا آنرا احساس نخواهید کرد.
- بیرون آوردن تامپون: ماهیچههایتان را شل کنید. در همان وضعیت فرو کردن تامپون قرار بگیرید. به آرامی بند را بکشید. تامپون باید به راحتی بیرون بیاید. تامپون استفاده شده را در توالت نیندازید. تامپون را در یک دستمال توالت بپیچید و در سطل مناسب بیندازید.
- دستهایتان را بشویید: یادتان باشد که همیشه پس از بیرون کشیدن یا فرو کردن تامپون دستهایتان را بشویید.
آیا می توانم بعد از زایمان از تامپون استفاده کنم؟
بعد از زایمان و خروج جفت و جنین، لایه داخلی رحم که اندومتر نامیده می شود مدت ها ریزش می کند تا لایه اسفنجی سطح خود را کاملا خالی گرداند. این خونریزی ممکن است تا 40 روز نیز طول بکشد. حتی اگر در وضعیت عالی قرار داشته باشید، پس از زایمان کمی احساس درد خواهید داشت. زایمان فعالیت بدنی در حد نهایت خود است و ماهیچههایتان کشیده و دردناک خواهد شد. اگر زایمان طبیعی داشتهاید، درد خواهید داشت و اگر در ناحیه واژن بخیه دارید التیام آن زمان میبرد.
بخیه باعث میشود نتوانید بدون درد حرکت کنید. پس از زایمان ترشحات صورتی - قهوهای رنگ خواهید داشت و نیاز دارید برای جلوگیری از لک شدن لباسهایتان از نوار بهداشتی استفاده کنید. این عادت ماهانه نیست و به آن خون ریزی نفاس میگویند که کاملا طبیعی است. معمولا پس از چهار هفته تمام میشود. پس از زایمان ممکن است احساسی مانند گرفتگیهای عادت ماهانه داشته باشید، ولی اینطور نیست. در زمان بارداری، رحم شما بسیار بزرگتر از اندازه طبیعی میشود. پس از زایمان رحم جمع شده و تقریبا به اندازه مشت شما خواهد شد و به درون لگن باز خواهد گشت. این انقباض منجر به درد خواهد شد. این نوع ناراحتی بین بانوانی که شیر میدهند و قبلا یک یا دو فرزند داشتهاند شایعتر است.
بعد از گذشت چند ماه از زایمان عادت ماهانه دوباره باز میگردد. اگر شیر میدهید ممکن است تا گرفتن شیرخوار از شیر عادت ماهانه باز نگردد. احتمال زیادی دارد که عادت ماهانه شما الگوی متفاوتی پیدا کند. میتواند منظمتر، سبکتر یا شدیدتر شود. بیشتر بانوان پس از زایمان تا عادت ماهانه دوم خود صبر میکنند و سپس به استفاده از تامپون ادامه میدهند. اگر عادت ماهانه تغییر کرده است، ممکن است نیاز داشته باشید نسبت به پیش از بارداری از تامپونهایی با قابلیت جذب متفاوت استفاده کنید. به طور کلی اگر تامپون را به استفاده از پدهای بهداشتی ترجیح می دهید، استفاده از آن را در دوران خونریزی نفاس توصیه نمی کنیم زیرا خطر ابتلا به عفونت های پس از زایمان افزایش می یابد. از عادت ماهانه دوم بعد از زایمان به بعد می توانید مجددا استفاده از تامپون را از سر بگیرید.
مطالعه بیشتر:
1- آیا استفاده از تامپون بهتر از نوار بهداشتی است؟
2- آیا استفاده از تامپون در دوران بارداری مجاز است؟
3- اولین عادت ماهانه پس از زایمان
4- انتخاب بهترین نوار بهداشتی برای خونریزی پس از زایمان