اولین عادت ماهانه پس از زایمان
پس از تولد فرزندتان سرانجام عادت ماهانه منظم شما بازمیگردد. در این مقاله با ضروریاتی آشنا میشوید که در دوره نخستین پس از تولد فرزندتان با آنها رودررویید.
عادت ماهانه پس از بارداری
یکی از نکات مثبت بارداری، نبود عادت ماهانه برای نه ماه است. برای مادرانی که شیردهی پستانی میکنند، این زمان بیشتر نیز میشود. اما در نهایت، با آن مواجه خواهید شد.
وقتی درباره عادت ماهانه پس از بارداری سوال میشود، چون بدن هر خانمی بیهمتاست، متخصصان پزشکی برای پاسخی محکم و صریح تردید میکنند. به گفته دکتر پیتر کول، متخصص زنان و زایمان، وقتی نوبت به عادت ماهانه میرسد، حتی دو خانم نیز تجربه دقیقاً مشابهی پس از زایمان نخواهند داشت. تنها موضوع تضمینی این است که عادت های ماهانه پس از زایمان کاملاً پیشبینیناپذیرند. برخی گزارش دادهاند كه پس از زایمان خونریزی های شدیدی داشته و به گفته برخی دیگر عادت ماهانه آنها خفیف و معمولی بوده است که همگی طبیعیاند. این اتفاقات تا زمانی که موجب ناراحتی شما نباشند و بر کیفیت زندگی شما به شکل چشمگیری تاثیر نگذارند، جای نگرانی نیست. اگر نگرانید، با پزشک مشورت کنید.
علت خونریزی پس از زایمان چیست؟
درست پس از زایمان خونریزی بسیار شدیدتر از معمول به نام لوچیا (لایه های رحم) خواهید داشت. به گفته دکتر کول، این خونریزی میتواند تا شش هفته ادامه یابد. بانوانی که زایمان سزارین داشتند، دچار اندکی خونریزی پس از زایمان میشوند، زیرا پس از زایمان، رحم پاکسازی میشود. این لخته های خون باید حدود چهل و هشت ساعت پس از زایمان ظاهر شوند، اما اگر هنوز پس از این مدت متوجه لخته خون میشوید، پزشک را مطلع کنید.
طی این زمان، مصرف پدهای بهداشتی یا مادرانه توصیه میشود. از تامپون استفاده نکنید، زیرا مانع جریان خون میشود و احتمالاً به رشد باکتری ها و در نهایت به عفونت میانجامد. وقتی اولین عادت ماهانه پس از زایمان خود را دیدید، میتوانید از تامپون استفاده کنید. پدهای مادرانه ضخیمتر و کارسازتر است. برای پاکیزگی بیشتر این پدها را دائماً عوض کنید. اگر ترشحات زیاد شدید نیست، پدهای بهداشتی معمولی نیز کارساز است. برخی بانوان برای بیش از شش هفته پس از زایمان دچار خونریزی میشوند. این ترشحات بودار است، پس برای رفع بوی ناراحت کننده آنها باید به پزشک مراجعه کرد.
هر خانمی متفاوت است. اگر درباره خونریزی یا عادت ماهانه خود نگرانید، به بدنتان گوش کنید و با متخصص زنان و زایمان یا ماما مشورت کنید.
اولین عادت ماهانه پس از زایمان چه زمانی اتفاق می افتد؟
قانون عمومی این است: هر چه به بچه خود بیشتر شیردهی پستانی کنید، دوره بازگشت عادت ماهانه شما طولانیتر خواهد شد. اگر فرزندتان ترکیبی از شیر خشک و شیر مادر نوش جان میکند، شاید اولین عادت ماهانه شما پنج تا شش هفته پس از زایمان باشد. شیردهی پستانی کامل میتواند به این معنا باشد که اولین عادت ماهانه شما زمانی بازمیگردد که فرزندتان را کاملاً از شیر گرفته باشید که این روش بدنتان برای پیشگیری از بارداری شماست، زیرا هنوز از بچه کوچکی مراقبت میکنید.
صرف نظر از اینکه دیگر مادران خیرخواه به شما چه میگویند، شیردهی پستانی برای جلوگیری از بارداری کافی نیست، زیرا هنوز دو هفته پیش از دیدن عادت ماهانه خود میتوانید تخمک گذاری کنید. تخمک گذاری و عادت ماهانه همیشه با هم اتفاق نمیافتند. بنابراین ممکن است یکی را بدون دیگری داشته باشید.
حتی وقتی دوباره عادت ماهانه شما شروع میشود، میتوانید به شیردهی پستانی خود ادامه دهید. اگر با قطع شیردهی پستانی، عادت ماهانه شما طی هشت هفته دوباره آغاز نشد، با پزشک مشورت کنید.
در حالی که تعدادی از بانوان در انتظار بازگشت آن هستند، خوشبختانه پس از تولد بچه، بسیاری از بانوان دچار عادت ماهانه ای با درد کمتر میشوند.
وقتی فرزندتان پستان میمکد، برای آزاد شدن هورمون پرولاکتین، علائمی به مغز فرستاده میشود. اگر به اندازه کافی شیردهی پستانی میکنید تا میزان کافی پرولاکتین رها شود، این عمل شاید مانع تخمک گذاری شود. شیردهی پستانی میل جنسی شما را نیز کاهش میدهد، زیرا بسیار خستهاید و احتمالاً پس از زایمان جذابیت کمتری احساس میکنید.
جلوگیری از بارداری پس از زایمان
وقتی درباره روش جلوگیری مناسب پس از زایمان تصمیمگیری میشود، عوامل مختلفی را باید در نظر داشت. با مراقب بهداشتی خود مشورت کنید، زیرا امکان دارد ضروریات شما فرق کرده باشد. برخی بانوانی که پیش از حاملگی از قرص های ضد بارداری استفاده میکردند، اکنون که دهانه رحم آنها در اثر بارداری و زایمان کشیده شده است، میرنا (ابزاری داخل رحمی یا آی یو دی) را برمیگزینند. گاه نیز خوردن قرص را فراموش میکنند، زیرا شیوه زندگی جدید و پیش بینی ناپذیری پیش روی مادران قرار دارد.
احتمال اینکه پس از زایمان در شش هفته نخستین تخمک گذاری کنید، بسیار اندک است. اکثر بانوان در اثر خونریزی و نیاز عمومی برای بهبودی، برای چند هفته نخستین پس از زایمان از نظر جنسی فعال نیستند. بنابراین، اکثر متخصصان زنان و زایمان فقط در معاینه شش هفته پس از زایمان درباره روش های جلوگیری حرف میزنند و آن را تجویز میکنند. اما اگر واقعاً نمیخواهید به زودی دوباره باردار شوید، بر شیردهی پستانی خود به عنوان ضدبارداری تکیه نکنید. دکتر کول، به مادرانی که شیردهی پستانی میکنند، توصیه میکند: فوراً پس از اینکه از نظر جنسی فعال شدید، از روشهای دیگر جلوگیری (مثل کاندوم) بهره گیرید. استفاده از قرصهای کوچک (فقط پروژستین) و استروژن هنگام شیردهی ممنوع است. ضدبارداری تزریقی یا کاشت فقط – پروژستین (ایمپلانون) گزینههای مناسبی برای مادرانی است که شیردهی پستانی میکنند. برای مادران شیرده استفاده از آی یو دی کاملاً ایمن است و درست پس از زایمان سزارین این ابزار را در بدن مادر میگذارند.
به بانوانی که تصمیم گرفتهاند، کلاً شیردهی نکنند، توصیه میشود که هر چه سریعتر دو هفته پس از زایمان استفاده از ضدبارداری را شروع کنند.
اگر شیردهی پستانی میکنید، هنگام شیردهی نیز یکی از انواع جلوگیری را به کار گیرید. وقتی بچه از شیر گرفته شد، شاید مجبور باشید که روش جلوگیری خود را عوض کنید. به گفته دکتر کول، دو هفته پیش از قطع کامل شیردهی پستانی، دوباره مصرف ضدبارداری معمول خود را شروع کنید. این عمل به فرزندتان آسیب نمیرساند. فقط ممکن است تولید شیرتان را کاهش دهد که همین امر میتواند از شیر گرفتن بچه را کمی سهلتر سازد.
گرچه شیردهی پستانی کامل، بازگشت عادت ماهانه منظم را به تاخیر میاندازد، ولی کماکان احتمال باردار شدن دوباره وجود دارد. تکیه کردن بر شیردهی پستانی به عنوان روشی برای جلوگیری یک روش صد در صدی نیست و شاید ناگهان متوجه بارداری خود شوید.
مطالعه بیشتر:
1- جلوگیری از بارداری پس از زایمان
2- بهترین روش پیشگیری از بارداری در دوران شیردهی به نوزاد
3- پیشگیری از بارداری با دپو پروورا (Depo Provera)
4- تاثیر انواع روش های جلوگیری از بارداری بر باروری
5- آیا در زمان پریود احتمال بارداری وجود دارد؟