درد زیر شکم در شیردهی چه علت و درمانی دارد؟
شیردهی برای بیشتر مادران یکی از لذت بخش ترین لحظات مادر شدن است. نگاه کردن به چشمان پر از تشکر نوزادی که در حال خوردن شیر نگاه خود را به چشمان مادرش می دوزد آنچنان لذتی دارد که نمی توان آن را با هیچ حسی در دنیا تعویض کرد. این احساسات لذت بخش گاها با مشکلات و دردهایی همراه می شوند. یکی از این مشکلات درد زیر شکم و انقباضات شکمی در هنگام شیرهی به نوزاد است. ادامه علت درد زیر شکم در شیردهی مورد بررسی قرار گرفته است، با ما همراه باشید.
علت درد زیر شکم در شیردهی
انقباضات شکمی یکی از مشکلات رایج برای مادران شیرده خصوصا در افرادی است که برای اولین مرتبه مادر شده اند. این دردها معمولا ملایم و قابل تحمل هستند تا حدی که اختلالی در روند شیردهی ایجاد نخواهند کرد. اما در سه تا چهار روز اول بعد از زایمان، دردهای تا حدی شدید با شروع شیرخوردن نوزاد محتمل خواهد بود.
رحم یک ساختار عضلانی است که از عضلات صاف غیر ارادی ساخته شده است. در طی بارداری سلول های عضلات صاف رحم تقسیم شده و تعداد آنها افزایش می یابد، بعلاوه تک تک سلول ها که ساختار دوک مانندی دارند از طول، طویل می شوند تا با بزرگ شدن رحم فضای کافی برای رشد جنین را فراهم کنند.
با انجام زایمان رحم تا حدی کوچک می شود اما چند ماه طول می کشد تا به اندازه پیشین خود بازگشته و به درون لگن برگردد. یکی از هورمون هایی که سبب انقباض و کوچک شدن سلول های رحم می شود، هورمون اکسی توسین است. وقتی نوزاد شروع به مکیدن نوک سینه های مادر می کند، پایانه های عصبی موجود در نوک و هاله پستان تحریک شده و پیام عصبی جهت تولید هورمون اکسی توسین را به مغز مادر مخابره می کنند. ارسال این پیام ها سبب افزایش تولید هورمون اکسی توسین شده که به نوبه خود منجر به تولید و ترشح شیر از پستان های مادر می شود.
یکی دیگر از نتایج تولید هورمون اکسی توسین، انقباض سلول های عضلات صاف رحم است، این انقباضات سبب کوچکتر شدن سلول ها در نتیجه کوچک شدن رحم و بازگشت آن به درون لگن می شود. بدون شک یکی از نگرانی های مادران بعد از زایمان جمع شدن شکم آنها است. با کوچک شدن رحم، شکم شما نیز صاف تر خواهد شد. بنابراین گرچه این انقباضات دردناک هستند اما جای خوشحالی دارد زیرا شما در حال بازگشت به اندام پیشین خود هستید.
روش های کاهش و درمان درد زیر شکم در شیردهی
اگر دردها شدید و غیر قابل تحمل هستند، ماساژ نواحی زیر شکم و لگن زیر نظر پزشک می تواند تا حد زیادی درد زیر شکم در شیردهی را بهبود بخشد. بعلاوه استفاده از مسکن های مجاز در شیردهی نیز می تواند درد شما را کاهش دهد. به یاد داشته باشید که رحم در طول چند هفته بعد از زایمان به درون لگن بازخواهد گشت، بنابراین کمی صبر داشته باشید زیرا درد زیر شکم در دوران شیردهی مدت زیادی دوام نمی آورند.
مطالعه بیشتر:
1- دلیل درد زیر شکم سمت راست در بارداری چیست؟
2- دردهای شکمی در دوران بارداری نشانه چیست؟
3- مهمترین علل درد زیر شکم در اوایل بارداری
4- تیر کشیدن زیر شکم در بارداری نشانه چیست؟