molfix-مولفیکس

علایم اولیه بارداری در روزهای اول حاملگی چیست؟

علایم اولیه بارداری در روزهای اول حاملگی چیست؟

علایم اولیه بارداری معمولا کمی بعد از ورود هورمون βhCG به بدن مادر خود را نشان خواهند داد. اما از آنجا که در مراحل ابتدایی مقدار این هورمون در جریان خون مادر کم است، ممکن است این نشانه ها به شکل واضح دیده نشوند. ولی با گذشت زمان و پیشرفت سن بارداری، علاوه بر افزایش مقدار این هورمون، افزایش هورمون استروژن و پروژسترون متعاقب آن سبب می شود که علائم بارداری به وضوح در مادر دیده شود. 

علایم اولیه بارداری

بعد از انجام لقاح و لانه گزینی تخمک بارور شده در درون جدار رحم، سلول های جفت شروع به تولید هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی می کنند که شما آن را تحت عنوان عدد بتا می شناسید. این هورمون در هفته دوم بعد از لقاح وارد خون مادر می شود و نیز در روز 14ام بعد از لقاح به درون ادرار مادر ترشح می شود. ورود این هورمون به بدن مادر بروز علائم اولیه بارداری را موجب می شود.

1- درد و حساسیت پستان ها

از علائم اولیه بارداری قبل از پریود می توان به درد و حساسیت پستان ها اشاره کرد. آغاز تغییرات هورمونی ناشی از بارداری سبب می شود که بافت غددی و نیز بافت همبند پستان ها شروع به تکثیر کنند تا از همین روزهای ابتدایی بارداری تمهیدات لازم برای آماده کردن غذای این مسافر کوچک برای بعد از زایمان فراهم گردد. سلول های این دو بافت با سرعت فراوانی تکثیر می شوند تا آلوئول های پستانی را تبدیل به آلوئول های شیری کرده و مجاری شیری را منشعب کنند. تمامی این تغییرات سبب ایجاد حس تورم و درد در سینه هایتان می شود به گونه ای که ممکن است احساس کنید از همین ابتدای بارداری پستان هایتان تا حدی بزرگ شده است.

2- خستگی

خستگی یکی دیگر از علایم اولیه بارداری محسوب می شود. رشد و تکامل جنین در درون بدن شما بخش زیادی از انرژی دریافتی را به خود اختصاص می دهد. اولین اثر رشد و تکامل جنین، مصرف منابع مادر است و مادر دومین نفری است که از منابع خود استفاده می‌کند. یعنی در ابتدا جریان خون، اکسیژن کافی و دیگر ملزومات تغذیه‌ای را به جنین می‌رساند و شما در مرحله دوم از این منابع استفاده می‌کنید. بنابراین هر تپش قلب جنین یا هر سلولی که در بدن‌تان رشد می‌کند از انرژی و توان شما می‌کاهد به همین دلیل خستگی از علائم اولیه حاملگی بعد از لقاح است.

3- سرگیجه

سرگیجه نیز یکی دیگر از علائم اولیه ی بارداری است. با شروع بارداری بدن شروع به افزایش حجم خون می کند، به این ترتیب عروق دراثر نوسانات هورمونی منبسط می شوند تا خون اضافی را در خود جای دهند. این مساله در ابتدای کار سبب می شود که فشار خون افت کرده درنتیجه مادر احساس سرگیجه کند. سرگیجه عارضه ای است که معمولا خیلی زود شروع شده و گاها تا پایان بارداری ادامه پیدا می کند. در مراحل پایانی بارداری که شکم شما بزرگ می شود، با برهم خوردن مرکز ثقل بدن، عدم تعادل نیز به سرگیجه اضافه می شود در نتیجه لازم است به شما بگوییم که گرچه این تلو تلو خوردن ها خود یکی از علايم اوليه ي بارداري است اما اگر به کمخونی مبتلا باشید بسیار شدیدتر از حالات معمول بروز خواهد کرد. بنابراین لازم است با انجام ویزیت های منظم دوران بارداری شرایط را تحت کنترل داشته باشید.

4- تهوع

یکی دیگر از علایم اولیه بارداری که گاها به شدت آزاردهنده نیز هست، تهوع بارداری می باشد. تهوع نشانه ای است با ورود هورمون hCGβ به درون مادر خود را نشان داده و معمولا در ماه دوم و سوم بارداری شدت می گیرد. در بیشتر بانوان در حوالی هفته های 16 بارداری بدن، خود را با نوسانات هورمونی وفق داده و مساله تهوع بهبود پیدا می کند اما با این حال در برخی از مادران متاسفانه تا پایان بارداری باقی خواهد ماند. با تمام این ها اگر در همین روزهای قبل از موعد قاعدگی صبح ها با احساسی شبیه به تهوع بیدار می شوید، اگر نسبت به بوها و طعم ها حساس شده اید، تمامی این ها می تواند علایم اولیه بارداری در روزهای اول باشد.

5- سردرد

شاید عجیب به نظر برسد اما سردرد های بی دلیل و گاه و بی گاه شما در همین روزهای ابتدایی می تواند یکی از علائم اولیه بارداری در هفته اول باشد.  تغییر در سبک زندگی در پیشگیری از بروز سردرد بسیار موثر است. سردرد در دوران بارداري به‌خصوص در 3ماهه نخست امري طبيعي است. گرچه دليل بروز آن كاملاً مشخص نيست، اما به‌نظر می‌رسد تغييرات هورموني و افزایش میزان استروژن و پروژسترون که با تاثیر بر عضلات و ماهیچه‌ها سبب انبساط جدار عروق خونی می‌شود، تاثیر گذار هستند، همچنین تغيير فشارخون و افزایش 30 درصدی حجم خون و افزایش ضربان قلب نیز در بروز سردرد تاثیر گذار هستند. از آنجاییکه در نیمه سوم بارداری فشارخون به حالت نرمال خود باز می‌گردد در اکثر موارد شکایت ناشی از سردردها نیز کاهش می‌یابد.

سردرد بارداری با چه علایمی همراه است؟

سردرد ممكن‌است در يك ناحيه مشخص و به‌صورت ضربه‌اي یا به صورت پراكنده در تمام سر احساس شود و بر خلاف ميگرن علائمی مثل حالت تهوع و حساسیت به نور، صدا و بو ندارد.

آيا سردرد در دوران بارداري مي‌تواند دلايل ديگري داشته باشد؟

دليل بيشتر سردردهای دوران بارداری، تغييرات هورموني است. اما  گاهی نیز بوجود آمدن تغییراتی در سبك زندگي فرد نیز می‌تواند مسبب بروز سردرد باشد. كاهش يا قطع مصرف نوشيدني‌هاي كافئين‌دار، خستگي و استرس كه باعث بروز تنش‌هاي ماهيچه‌اي در ناحيه جمجمه و مغز مي‌شود. همچنین مصرف‌نكردن يك وعده‌غذايي و گرسنگي ناشي از آن، مصرف برخي موادغذايي ميگرن زا، انجام ورزش‌هاي شديد، افزايش یا کاهش ساعت‌هاي خواب و.... نیز می توانند تاثیر گذار باشند. در صورتی که سردرد با افزایش فشارخون همراه باشد، حتما باید بررسی گردد. در صورتی که سردرد شما با این علایم، یعنی اختلال در بينايي، دوبيني يا ديدن لكه‌اي سياه، دردي در بالاي شكم، تهوع یا ورم ناگهاني صورت، دست و پاها همراه است، فوراً به اورژانس مراجعه کنید.

سعی کنید به طور منظم استراحت کرده و به انجام تکنیک های تن آرامی بپردازید. به طور مثال می توانید در یک کلاس یوگای بارداری ثبت نام کنید. در صورت ابتلا به مشکلات بی خوابی سعی کنید در خصوص روش های مقابله با خستگی و بهبود خواب در این دوران اطلاعات جامع تری کسب کنید.

برای آنکه علایم اولیه بارداری را در هفته های ابتدایی در بدن خود پیدا کنید لازم است ضمن پرهیز کردن از تلقین، کمی دقیق تر به ندای بدنتان گوش کنید، اطلاعات و آگاهی خود را در این باره افزایش دهید تا بتوانید نشانه ها را به درستی تفسیر کنید.

 

مطالعه بیشتر:

1- نشانه حاملگی چیست و چگونه قابل تشخیص است؟

2- اولین نشانه های حاملگی قبل از پریود چیست؟

3- 12 نشانه حاملگی در ماه اول را بشناسید

 

استدیو عکس فیلیک