علت سوزش سينه در شيردهي چیست و چگونه قابل درمان است؟
یکی از مشکلات رایج در طی دوران بعد از زایمان، سوزش سينه در شيردهي است. این عارضه علل گوناگونی می تواند داشته باشد که از جمله مهمترین آنها می توان به ترک و یا شقاق پستان و تاول های نوک سینه اشاره کرد. برای کسب اطلاعات کامل در مورد علت سوزش سينه در دوران شيردهي، درمان سوزش نوك سينه در شيردهي، علت سوزش سينه بعد از شيردهي و ... این متن را تا پایان مطالعه کنید.
علت سوزش سينه در دوران شيردهي
یکی از علل اصلی سوزش سينه در شيردهي آسیبی است که در اثر قرار گیری نادرست نوک سینه مادر در دهان نوزاد ایجاد می شود. این قرار گیری نادرست و به دنبال ان مکیدن های غلط، سبب ایجاد ساییدگی، ترک و حتی تاول های شیری در نوک پستان مادر می شود که خود علت سوزش نوك سينه در شيردهي است. اگر فکر می کنید که علت سوزش سينه در شيردهي مچ شدن نادرست نوک سینه با دهان نوزاد است لازم است در ابتدا طرز شیردهی را اصلاح کنید. طوری نوزاد را نگه دارید که شکم او روی شکم شما قرار گیرد و گردن او کج یا به سمت عقب نباشد. سپس از اینکه او پستان را عمیقاً در دهان خود گرفته و قسمت پائین پستان کاملاً در دهان اوست، اطمینان حاصل کنید. نوزاد باید به گونه ای پستان را دهان بگیرد که علاوه بر نوک، بخشی از هاله قهوه ای اطراف پستان نیز در دهان او باشد.
درصورتیکه تصحیح روش شیردهی در برطرف کردن سوزش سينه در شيردهي کمکی نکرد، سریعاً مشکل خود را با مشاور شیردهی در میان گذارید. برای التیام جراحات نیز کمی از شیر خود را با فشار دست خارج کرده و روی ناحیه آسیبدیده بمالید یا از کرمهای مخصوص اینکار استفاده کنید. استفاده از سینهبندهای مخصوص برای قرار گرفتن نوک پستانها در معرض هوا و پیشگیری از اصطحکاک الیاف مصنوعی نیز میتواند یاریرسان باشد. برای اطلاعات بیشتر بهتر است با مشاور شیردهی مشورت کنید.
به یاد داشته باشید که داشتن کمی درد خصوصاً در روزهای ابتدایی شیردهی طبیعی است اما درد زیاد و غیر قابل تحمل معمولاً ناشی از آن است که نوزاد نوک سینه شما را به درستی به دهان نگرفته که می تواند منجر به سوزش سينه در شيردهي شود. در واقع طریقه صحیح این امر آن است که باید نوزاد دهان خود را آنقدر باز کند تا بتواند علاوه بر نوک، هاله دور آن را نیز در دهان خود قرار دهد. در این صورت بیشتر کششِ مربوط به مکیدنِ نوزاد به پوست هاله پستان وارد می شود که نسبت به پوست نوک آن حساسیتِ کمتری دارد در نتیجه شما درد کمتری را حس می کنید.
به گفته خانم الیزابت بیون، در شیردهی به نوزاد به دهان گرفتن و مکیدن صحیح کاملاً ضروری است. شیردهی پستانی نباید آسیبرسان بوده و منجر به سوزش سينه در شيردهي شود . در صورت ناراحتی، پستان را از دهان نوزاد خارج کنید و دوباره کار را از سر بگیرید، وضعیت را تغییر دهید یا طرز گرفتن بچه را تنظیم کنید تا وضعیت بهتری را برای خود و فرزندتان بیابید یا از شخص ماهری کمک بگیرید.
اگر فرزندتان فقط نوک پستان را به دهان برده است، دچار آسیبدیدگی و در نهایت سوزش سينه در شيردهي خواهید شد و او نیز شیر کمتری خواهد نوشید. ماساژ دادن ناحیه دور پستان از طریق مکیدن فرزندتان و حرکات لبهای او باعث خروج شیر میشود. اما یادتان باشد که هنگام تولد شکم فرزندتان اندازه یک تیله است. در اولین تغذیهها، همان طور که فرزندتان میمکد، طرز بلعیدن او را زیر نظر داشته باشید. صدای آرامی مثل "کا-کا" را خواهید شنید. وقتی نوزاد به درستی شیر بنوشد در آغاز به سرعت میمکد و سپس آهنگ مکیدن و بلعیدن او متوازن میشود.
وقتی فرزندتان را شیردهی میکنید، تماس پوست با پوست برقرار کنید (نوزاد مستقیماً روی سینهی مادر قرار میگیرد). این عمل به شیردهی خودبهخودی کمک خواهد کرد. به این ترتیب، به فرزندتان اجازه میدهید تا از حواس خود استفاده کند و منبع تغذیه را پیدا کند. در نتیجه، شیردهی به تجربهای آرامشبخشتر بدل میشود و بچه هنگام ضرورت، تغذیه میشود، نه زمانی که بر اساس برنامه تغذیه او را مجبور میکنیم.
درمان سوزش سينه در شيردهي
اگر در اثر مکیدن نوزاد دچار شقاق پستانی شده اید، و ترک های ایجاد شده نسبتا عمیق هستند، بعد از اتمام شیردهی چند قطره شیر را بر روی نوک پستان خود باقی بگذارید بعلاوه استفاده از پمادهای ترمیم کننده ترک سینه بسیار کمک کننده خواهد بود. اگر با انجام این اقدامات همچنان ترک ها و سوزش ناشی از آنها پابرجا بود، لازم است که به پزشک مراجعه کنید زیرا ارگانیسم های بیمای زا به راحتی می توانند از طریق این شکاف ها وارد پستان شده و سبب بروز عفونت شوند. در صورت نیاز، پزشک آنتی بیوتیک های لازم را به شما تجویز خواهد کرد.
اکنون که می دانید علت شایع و اصلی سوزش سينه در شيردهي در بیشتر افراد طرز شیردهی نادرست است، سعی کنید شیوه شیردهی خود را بازبینی کرده و مشکلات احتمالی را رفع کنید. اگر همچنان مشکلات ادامه داشت در این مورد با پزشک متخصص مشورت کنید.
مطالعه بیشتر:
1- علائم و روش های درمان ماستیت یا آبسه سينه در دوران شيردهي
2- علت جوش روي نوک سينه زنان چیست و چگونه قابل پیشگیری است؟
3- علت بروز و روش های درمان درد نوك سينه در شيردهي