عفونت مثانه در بارداری چیست و چه نشانه هایی دارد؟
عفونت ادراری در بارداری مساله ای است که باید خود مادر و پزشک متخصص به آن توجه ویژه ای داشته باشند. زیرا هرگونه عفونت ادراری در بارداری حتی باکتریوری بدون علامت به راحتی می تواند مجر به عفونت مثانه، عفونت کلیه، عفونت واژن و ... شود که برای سلامت مادر و جنین بسیار خطرناک است. اگر می خواهید بدانید که عفونت مثانه در بارداری چیست و چه نشانه هایی دارد، شما را به خواندن این متن دعوت می کنیم.
تغییرات هورمونی ناشی از بارداری خصوصا افزایش چشمگیر هورمون پروژسترون، بر روی عضلات صاف بدن تاثیر شل کنندگی خواهد داشت. عضلات صاف (غیر ارادی) سیستم ادراری نیز شامل این تغییر خواهند شد. این امر سبب می شود که ادرار مدت طولانی تری در این محیط باقی بماند به این ترتیب باکتری ها نیز زمان طولانی تری برای تکثیر در اختیار خواهند داشت. معمولا ماندن و تکثیر باکتری در مثانه به التهاب و بروز علائم عفونت مثانه منجر می شود. در بیشتر موارد سیستیت به دلیل برقراری رابطه جنسی رخ می دهد و بین سن 20 تا 50 سالگی بین خانم ها شیوع بیشتری دارد و در بارداری بدن برای ابتلا به آن مستعد تر خواهد بود.
علائم عفونت مثانه در بارداری چیست؟
علائم عفونت مثانه (سیستیت) از فردی به فردی دیگر متفاوت بوده و بسیار شبیه به عفونت ادراری در بارداری است و نیز می توان گفت نوعی از عفونت ادراری محسوب می شود. علائم شایع آن عبارتند از:
- احساس درد، ناراحتی یا سوزش هنگام ادرار کردن، یا حین برقراری رابطه جنسی
- احساس ناراحتی و درد در قسمت پایین شکم یا لگن (اغلب اوقات دقیقا بالای استخوان قسمت شرمگاهی)
- عدم کنترل و تکرر ادرار (حتی اگر مقدار کمی ادرار در مثانه وجود داشته باشد.)
ممکن است ادار بد بو شده، مانند کف دفع شود و خون در ادرار مشاهده کنید. البته ممکن است کمی تب داشته باشید اما اغلب اوقات دمای بدن طبیعی است.
به دلیل اینکه تکرر ادرار از علائم شایع دوران بارداری است، بنابراین تشخیص علت تکرر ادرار مشکل به نظر می رسد به خصوص اگر علائم کم و خفیف باشند. در صورت احساس وجود عفونت با پزشک خود برای انجام آزمایش ادرار تماس بگیرید.
درمان عفونت مثانه در بارداری چیست؟
در صورت ابتلا به عفونت مثانه در دوران بارداری، درمان با کمک آنتی بیوتیک های مجاز در این دوران زیر نظر پزشک توصیه می شود. فقط ممکن است دوره زمانی کوتاه تری آنتی بیوتیک خوراکی مصرف کنید. آنتی بیوتیک ها می توانند همه علائم را در چند روز ابتدایی از بین ببرند. اما نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که آنتی بیوتیک را طبق تجویز پزشک و در دوره مشخص به طور کامل مصرف کنید تا باکتری های موجود در مجاری ادرار کاملا از بین بروند.
باید پس از درمان عفونت ادراری در بارداری، به طور منظم و دوره ایی آزمایش ادرار انجام دهید. همچنین هنگام بروز دوباره علائم و در صورت تشخیص پزشک باید درمان را دوباره آغاز کنید. با ادامه عفونت مثانه در بارداری، برای جلوگیری از پیشرفت و نیز کنترل آن باید زیر نظر پزشک هر روز مقدار کمی آنتی بیوتیک مصرف کنید.
بیشتر بدانید:
عفونت ادراری در بارداری ، علائم و روش های درمان و پیشگیری
عفونت و سوزش ادرار در بارداری، مصرف آنتی بیوتیک مشکل ساز است؟
حاملگی پرخطر و عفونت ادراری با هم ارتباط دارند؟
مشکل تکرر ادرار در بارداری چه زمانی غیر طبیعی محسوب می شود؟