molfix-مولفیکس

علت دیر دندان درآوردن نوزاد چیست وآیا باید او را دکتر ببریم؟

علت دیر دندان درآوردن نوزاد چیست وآیا باید او را دکتر ببریم؟

رشد و خروج جوانه های دندانی یکی از مراحل رشد بعد از تولد می شود. بسیاری از نوزادان این مرحله را مابین سنین چهار تا شش ماهگی تجربه می کنند در حالی که در برخی دیگر کمی دیرتر جوانه های دندانی شروع به رشد خواهند کرد. گرچه دیده شده که رشد جوانه های دندانی حتی در سن سه ماهگی آغاز شود، اما دربرخی نوزادان حتی تا یکسالگی خبری از رشد دندان ها نیست که می تواند موجبات نگرانی والدین آن ها را فراهم کند و بپرسند که علت دیر دندان درآوردن نوزاد چیست؟ آیا باید او را دکتر ببریم؟

علت دیر دندان درآوردن نوزاد

به طور میانگین در شش ماهگی اولین دندان کودک از فک پایین نیش می‌زند. 4 ماه بعد و در 11 ماهگی کودک شما باید 4 دندان داشته باشد. از این زمان به بعد هر 4 ماه و تا 27 ماهگی 4 دندان به دندان‌های کودک اضافه می‌شود و در 15 ماهگی فرزند شما 16 دندان دارد و آخرین دندان‌های شیری نیز در 27 ماهگی نمایان می‌شوند.

در این میان شیرخوارانی وجود دارند که رشد جوانه های دندانی آنها در سه ماهگی آغاز می شود، از طرفی برخی نوزادان تا 9 ماهگی، حتی یک سالگی، هیچ دندانی ندارند.

علت دیر دندان درآوردن نوزادان چیست؟

روند کند رشد دندان‌های شیری در کودکان دلایل گوناگونی دارد که در اینجا به برخی از موارد خفیف تا شدید و جدی آن اشاره می‌کنیم:

• ژنتیک: گاه دلیل دیر دندان در آوردن کودک ژنتیک اوست. اگر والدین هر دو یا یکی از آن‌‌‌‌‌ها این مشکل را در کودکی داشته‌اند احتمالا فرزند آن‌‌‌‌‌ها هم با همین مسئله روبرو می‌شود.

• فیبروزیس: فیبروزیس به معنی بافت لثه ضخیم است که از بیرون زدن دندان پیشگیری می‌کند.

• کمبود ریز مغذی‌ها: کمبود ویتامین‌‌‌‌‌‌‌ها و مواد معدنی می‌تواند روی رشد استخوانی و دندانی کودکان تاثیر منفی بگذارد. برای پیشگیری لازم است کودک شیر و کلسیم و ویتامین‌‌‌‌های لازم را دریافت کند.

• هورمون‌ها: کمبود برخی هورمون‌‌‌‌‌ها از جمله هورمون‌های تیروئیدی و غدد هیپوفیز روی رشد کلی کودک و مخصوصا رشد دندان‌‌‌‌‌ها تاثیر منفی می‌گذارد.

• بیماری‌‌‌‌‌ها و داروها: بیماری‌‌‌‌‌ها از جمله کم خونی، سرطان، ایدز و مصرف برخی دارو‌‌‌‌‌ها از جمله فنی توئین روی سیستم ایمنی تاثیر منفی گذاشته و می‌تواند سبب کندی رشد دندان‌‌‌‌‌ها شود.

• صدمات: برخی ضربات به فک می‌تواند سبب آسیب به جوانه‌‌‌‌های دندانی شده و مسبب رشد کند یا عدم رشد آن‌‌‌‌‌ها باشد.

• کوچکی فک: گاه فضای کافی برای رشد دندان‌‌‌‌‌ها وجود ندارد و گاه به دلیل کیست یا وضعیت قرار گیری دندان‌‌‌‌‌ها رشد دندان به تاخیر می‌افتد.

برخی اختلالات ناشی از رشد کند دندان‌ها

• دفورمه شدن فک و عدم تقارن صورت: رشد کردن دیر دندان‌‌‌‌‌ها می‌تواند باعث جمع شدن فک و افتادگی صورت شود.

• کج شدن دندان های دائمی: رشد دیر دندان شیری می‌تواند رشد دندان‌های دائمی را به تعویق انداخته و سبب رشد کج و همیشگی دندا‌ن‌های دائمی شود.

• تاخیر در جویدن غذا: دیر درآمدن دندان باعث می‌شود کودک در زمان تعیین شده نتواند جویدن را آغاز کند.

 • هایپردونتیا: به زمانی اطلاق می‌شود که در دهان کودک بیش از یک ردیف دندان و دندان‌های شیری و دائمی همزمان رشد کند.

• بروز کیست: با رشد دیر هنگام دندان آسیب‌‌‌‌های لثه‌ای و بروز کیست غیرمعمول نیست.

• تاخیر در رشد دندان می‌تواند زمینه ساز پوسیدگی‌‌‌‌های شدید دندانی در آینده شود به همین دلیل بهتر است در این رابطه حتما با متخصص مشورت کنید.

حال که علت دیر دندان درآوردن نوزاد را می دانید، اگر این مساله در شما یا یکی از اقوام نزدیکتان ژنتیکی نیست و دلبندتان نزدیک به 9 ماه داشته اما هنوز هیچ دندانی درون لثه های او جوانه نزده است، برای اطمینان بیشتر او را نزد متخصص اطفال ببرید تا درصورت نیاز پیگیری های لازم انجام شود.

 

بیشتر بدانید:

1- رویش اولین دندان و نشانه های دندان در آوردن نوزاد

2- اولین دندان نوزاد و کمک به تسکین علائم آن

3- آیا دندان درآوردن سبب آبریزش بینی شیر خوار می شود؟

4- شیرخوردن و دندان درآرودن

استدیو عکس فیلیک

منبع: drpaulsdentalclinic