سن بلوغ در دختران و پسران چند سالگی است؟
گرچه روزی خود شما تمام این مراحل را گذرانده اید اما با بزرگتر شدن دلبندتان این سؤالات در ذهن شما مطرح می شود که سن بلوغ پسران چند سالگی است؟ سن بلوغ پسرانه چند سال با دختر فاصله دارد؟ سن بلوغ دختر در اسلام چند سالگی است و ... در ادامه این مقاله همه چیز را در مورد سن بلوغ دختران و پسران با هم می خوانیم.
سن بلوغ در دختران و پسران
چه زمانی دوران بلوغ دختران و پسران آغاز میشود و چه سنی برای بالغ شدن دیر یا زود است؟ توالی تغییرات جسمانی چیست؟
میانگین سن بلوغ
به طور طبیعی بلوغ در ۵ مرحله اتفاق میافتد. برای دختران بین ۸ تا ۱۳ سالگی و برای پسران بین ۹ تا ۱۴ سالگی.
چه زمانی می گوییم کودک دچار بلوغ زودرس شده است؟
بلوغ زودرس هنگامی اتفاق میافتد که دختر زیر ۸ سال و پسر زیر ۹ سال باشد و در صورتی که دختران تا سن ۱۳ سالگی و پسران تا ۱۴ سالگی بالغ نشوند، دچار بلوغ دیررس شدهاند. مطالعات نشان داده است که بلوغ زودرس در کودکان رو به افزایش است.
سن بلوغ دختران چند سالگی است؟
• شروع بلوغ: بین ۸ تا ۱۳ سالگی
• بلوغ زودرس: قبل از ۸ سالگی
• بلوغ دیررس: ۱۳ یا بعد از آن
سن بلوغ پسران به طور دقیق چند سالگی است؟
• شروع بلوغ: بین ۹ تا ۱۴ سالگی
• بلوغ زودرس: قبل از ۹ سالگی
• بلوغ دیررس: ۱۴ سالگی یا پس از آن
سن و نشانههای بلوغ در دختران
اولین نشانه بلوغ در دختران که تقریبا در سن ۱۰ سال و نیم رخ میدهد، رشد پستانها است. این مرحله با ورم کردن پستانها و ایجاد برآمدگیهایی در هر دو یا یکی از پستانها رخ میدهد. این برآمدگیها ممکن است دردناک باشند و در ابتدا اندازه متفاوتی با هم داشته باشند. این دوران معمولا آغاز جهش رشد در دختران خواهد بود.
سپس، در طول ۶ ماه، رشد موهای ناحیه شرمگاهی آغاز میشود. در برخی کودکان، رشد موهای شرمگاهی اولین نشانه بلوغ است و سپس موهای زیر بغل شروع به رشد میکند. اندازه پستان همچنان در حال افزایش است و به طور تدریجی، رشد موهای شرمگاهی و دستگاه تناسلی خارجی افزایش پیدا میکند.اولین عادت ماهیانه دختران که به آن منارک نیز گفته میشود، معمولا دو سال پس از آغاز نشانههای بلوغ و در سن ۱۲ سال و نیم تا ۱۳ سالگی رخ میدهد. این اتفاق معمولا با رشد قد همراه خواهد بود.
این روند تا ۴ یا ۵ سال ادامه دارد، تا پستان، اندام جنسی و موهای زائد به الگوی دوران بزرگسالی برسد. نوجوان دو سال پس از بلوغ، به قد دوران بزرگسالی خود خواهد رسید.
سن و نشانههای بلوغ در پسران
به طور کلی، بلوغ در پسران دیرتر و در حدود ۱۱ سال و نیم تا ۱۲ سالگی رخ میدهد و دامنه طبیعی آن بین ۹ تا ۱۴ سالگی اتفاق است.
اولین نشانه بلوغ در پسران، بزرگ شدن بیضهها است. این اتفاق چند ماه پس از رویش موهای ناحیه تناسلی رخ میدهد. بلوغ با بزرگ شدن بیضهها و رشد موهای ناحیه تناسلی و زیر بغل ادامه پیدا میکند.
پسران، نسبت به دختران دو تا سه سال دیرتر به جهش رشد خود میرسند. معمولا رشد آنها با بزرگ شدن دستها و پاها و مدتی بعد با رشد بازوان، پاها، تنه و قفسه سینه همراه خواهد بود. تغییرات دیگر شامل تغییر صدا، افزایش ماهیچههای بدن، توانایی نعوظ و انزال (به ویژه خارج شدن شبانه منی یا «رویاهای خیس») خواهد بود. در برخی پسران بزرگ شدن پستانها (ژنیکوماستی) نیز ممکن است، اتفاق بیفتد.
رشد ادامه مییابد و معمولا در مدت ۳ تا ۴ سال کامل میشود، تا در نهایت به اندازه بیضهها و اندام جنسی و الگوی موهای ناحیه تناسلی مشابه بزرگسالی برسد. این رشد، با افزایش موهای سینه و صورت ادامه پیدا میکند. در طول این ۳ تا ۴ سال، پسران در حدود ۳۳ تا ۳۵ سانتیمتر قد کشیده و در حدود ۱۸ کیلوگرم وزن اضافه میکنند.
بلوغ، آغاز نوجوانی است و با تعریق ، بوی بد بدن و آکنه همراه است.
بلوغ زودرس چیست؟
بلوغ زودهنگام یا زودرس، به بلوغ قبل از ۸ سالگی در دختران و قبل از ۹ سالگی در پسران گفته میشود و ممکن است به دلایل ژنتیکی، برخی مشکلات پزشکی یا عوامل روانی اتفاق بیفتد. از آنجاکه عواقب بلوغ زودرس، ممکن است شامل افسردگی، افزایش خطر سوء مصرف مواد و کاهش اعتماد به نفس باشد، در صورتیکه دختر شما نشانههایی از بلوغ زودرس دارد، لازم است با پزشک متخصص مشورت کنید. با وجود اینکه، عواقب بلوغ زودرس در پسران آنقدرها شدید نیست، مشورت با متخصص ضرورت دارد.
بلوغ دیررس چیست؟
در صورتیکه دختران تا ۱۳ سالگی و پسران تا ۱۴ سالگی بالغ نشوند، به بلوغ دیرهنگام یا دیررس دچار هستند. بلوغ دیرهنگام نیز مانند بلوغ زودرس برای کودکان ناراحت کننده خواهد بود، زیرا کودک میبیند همسالان او بزرگ شدهاند و خودش عقب مانده است. دلیل آن اغلب ژنتیکی است و بلوغ دیررس در خانواده ارثی است. بلوغ دیررس ممکن است بهخاطر مشکلات پزشکی باشد و در صورتیکه احساس میکنید کودک نسبت به سن خود به نقاط عطف رشد نرسیده است، با پزشک متخصص مشورت کنید.
نگرانیها و رفتارهای نوجوان در دوران بلوغ
دوران نوجوانی همراه با بالا رفتن سن و رشد جسمانی، مانند سوار شدن بر ترن هوایی است. زمانی را برای کسب اطلاعات در مورد مشکلات شایع نوجوانان در دوران بلوغ، مانند درمان آکنه اختصاص دهید.حال که اطلاعات کافی درمورد سن بلوغ دارید، بهتر است درباره خودزنی در نوجوانان و اختلالات تغذیه کسب آگاهی کنید و دریابید اگر نوجوان با این مشکلات دست و پنجه نرم میکند، چه کاری باید انجام دهید.
با اینکه هیچکدام نمیخواهیم حتی تصورش را بکنیم که نوجوان ما درگیر این موارد شود، اما لازم است در مورد مشکلات و چالشهای نوجوانان مانند مصرف مواد مخدر و ... اطلاعات کسب کنید. خوشبختانه، اکثر نوجوانان، این سالهای پرفراز و نشیب را بدون مشکل خاصی سپری میکنند. مطالعات نشان میدهد، والدینی که با نوجوان خود ارتباط خوبی دارند، شرایط راحتتری خواهند داشت.
مطالعه بیشتر:
بوی بد دهان در نوجوانان در سن بلوغ به چه علت است؟
جهش رشدی هنگام بلوغ و بهترین راه برای افزایش طول قد
رشد قد پسران تا چه سنی ادامه دارد و تا کی قراره قد بکشه؟
بلوغ دختر از چه سنی شروع میشود و علام بلوغ در دختران چیست؟