درد استخوان ناحیه تناسلی در بارداری به چه علت است؟
درد استخوان شرمگاهی در دوران بارداری یا همان درد استخوان ناحیه تناسلی در بارداری کاملا شایع است. عارضهای به نام symphysis pubis diastasis (SPD) (اختلال در اتصال شرمگاهی) اغلب علت درد استخوان دستگاه تناسلی در بارداری است. در اواخر دوران بارداری، هورمون ریلکسین باعث شل شدن لگن خاصره مخصوصا در قسمت استخوان شرمگاهی میشود. در مجموع این اتفاق مفیدی است. زیرا باعث میشود زایمان برای مادر و جنین راحتتر انجام شود. هرچند گاهی اوقات از هم گسیختگی شدید بوده و درد آن تا ماههای اول زایمان نیز ادامه دارد.
نشانههای درد استخوان ناحیه تناسلی در بارداری
هنگامیکه مفاصل قدرت کافی نداشته باشند، باعث بیثباتی و درد در این ناحیه میشود. یکی از شایعترین نشانههای SPD، درد استخوان لگن است. بیشترین درد در قسمت جلویی استخوان شرمگاهی زیر موهای ناحیه شرمگاهی ایجاد میشود. در برخی بانوان، کوچکترین حرکت نیز دردناک خواهد بود. بیرون آمدن از تختخواب، رفتن به وان حمام یا ماشین، شلوار پوشیدن، نشستن برای مدت طولانی یا انجام کارهای تکراری، دشوار خواهد بود.
ممکن است متوجه ورم استخوان شرمگاهی شوید و یا در راه رفتن خود دچار مشکل شوید. حتی شاید صدای استخوانهای پا و زانوی خود را هنگام راه رفتن بشنوید. پزشک یا ماما میتوانند به خوبی شما را راهنمایی کنند تا نشانههای خود را پیدا کنید. اشکال در راه رفتن، در نتیجه ضعف و شلشدگی رباطهای لگن است.
عوامل خطر درد استخوان ناحیه تناسلی در بارداری
اگر دوقلو باردار هستید، اولین بارداری شما نیست و یا اگر جنین بسیار بزرگی دارید، به احتمال زیاد درد بیشتری را در استخوان لگن تجربه خواهید کرد. درد اختلال اتصال شرمگاهی (SPD) در بارداری قبلی نیز یک عامل خطر محسوب میشود.
تشخیص
از آنجاکه اشعه ایکس در دوران بارداری توصیه نمیشود، پزشک متخصص ممکن است سونوگرافی را پیشنهاد کند. با سونوگرافی میتوان فاصله بین استخوانهای لگن را مشاهده کرد. هرچند اغلب نشانههای درد را مادر به تنهایی تشخیص میدهد. اگر به تازگی زایمان کردهاید و همچنان درد دارید، استفاده از اشعه ایکس بهترین گزینه است.
درمان درد استخوان ناحیه تناسلی در حاملگی
هرچند از بین بردن علت درد استخوان ناحیه تناسلی در بارداری یعنی افزایش هورمون پروژسترون غیرممکن است و درد اتصال شرمگاهی پس از زایمان بهبود پیدا خواهد کرد، اما چند روش درمانی وجود دارد که در هنگام بارداری میتوانید انجام دهید.
• محکم کردن قسمت پایین کمر و لگن: لگن خود را با کمربند یا چسب بارداری ببندید. این کار از درد کمر در این دوران پیشگیری خواهد کرد. میتوانید از شالهای مخصوص مکزیکی به نام Rebozo استفاده کنید. مطالعات نشان دادها است، استفاده از کمربندها و چسبهای انعطافپذیر بهتر از انواع سخت آن است. این کار باعث پیشگیری از آسیبهای بعدی ناشی از عدم انعطافپذیری لگن میشود.
• درمان فیزیکی و طب سوزنی: از پزشک یا مامای خود در مورد این درمانها سوال کنید. ممکن است در طولانیمدت مفید باشد. هر چند درمان با این روشها ممکن است بسیار طولانی باشد، اما ارزش امتحان کردن دارد. از فیزیوتراپ یا متخصص طب سوزنی بپرسید چه کارهایی میتوانید در منزل انجام دهید تا مراجعات شما به پزشک کمتر شود.
• اجتناب از موقعیتهای دردناک: از قرار گرفتن در موقعیتهایی که ایجاد درد میکند، دوری کنید. برای مثال، نشستن و شلوار پوشیدن، نشستن لبه وان.
• ایستادن را محدود کنید: بهترین کار این است که از ایستادن طولانیمدت پرهیز کنید. اگر مجبور هستید بایستید، کفش مناسب بپوشید و سعی کنید به این طرف و آن طرف حرکت کنید، یا هر چند دقیقه یک بار از این پا به آن پا تکیه دهید. همچنین میتوانید هنگام ایستادن، از یک چهار پایه برای بالا نگه داشتن یک پا استفاده کنید.
• ورزش کنید: انجام برخی ورزشهای خاص مفید است. از پزشک، ماما یا متخصص فیزیوتراپی سوال کنید چه حرکاتی میتوانید انجام دهید. ورزش آبی مانند شنا میتواند در کاهش درد موثر باشد.
• دارو: گاهی مصرف داروهای ضد درد مناسب است. با وجود این با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید. زیرا برخی داروها مسکن هستند و نباید در دوران بارداری و شیردهی مصرف شوند و برخی داروها را نیز نباید در اواخر دوران بارداری مصرف کرد.
خبر خوش اینکه کمی بعد از زایمان و با کاهش ترشح هورمون ریلکسین، احساس بهتری خواهید داشت. اگر پس از گذشت چند هفته، همچنان احساس بهبودی نکردید با متخصص مشورت کنید تا بررسیهای بیشتری انجام دهد. ممکن است به درمانهای بیشتری از جمله فیزیوتراپی نیاز داشته باشید تا ماهیچههای لگنی را در ناحیه استخوان لگن تقویت کنید.
چکیده مطالب درد استخوان دستگاه تناسلی زنان در بارداری
درد استخوان ناحیه تناسلی در بارداری ممکن است انجام بسیاری از کارهای روزمره را با مشکل مواجه کند. مشورت با پزشک یا ماما کمک میکند بفهمید چگونه میتوان این درد را کاهش داد. اغلب مواقع این کار با ایجاد تغییر در سبک زندگی و صبر کردن تا زمان به دنیا آمدن کودک طول میکشد. اما همچنان راههای کمکی دیگری وجود خواهد داشت.
مطالعه بیشتر:
علت درد و فشار در ناحیه واژن در بارداری
درد واژن در دوران بارداری به چه علت و درمان آن چیست؟
تیر کشیدن واژن در بارداری نشانه چیست و درمان آن چیست؟
منظور از فشار واژینال و لگنی در بارداری چیست و چه دلایلی دارد؟