molfix-مولفیکس

درد واژن در دوران بارداری به چه علت و درمان آن چیست؟

درد واژن در دوران بارداری به چه علت و درمان آن چیست؟

هر خانم باردار با تغییرات متعددی در بدن مواجه خواهد شد. اندام های داخلی حرکت می کنند تا فضای کافی برای جنین در حال رشد فراهم آید به این ترتیب تغییرات هورمونی در بدن رخ می دهند که ناراحتی و تغییر در ساعت بیولوژیک (ریتم شبانه روزی) مادر از پیامدهای آن است. در اصل، بارداری بدون درد و دشواری معنی ندارد. یکی از این مشکلات آزاردهنده درد واژن در دوران بارداری است. برای کسب اطلاعات کامل در مورد درد واژن در دوران بارداری تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

درد واژن در دوران بارداری

یک خانم باردار معمولاً در قسمت های مختلف بدن از جمله کمر، شکم، سینه و معده احساس درد دارد. برخی نیز ممکن است در ناحیه واژن درد داشته باشند، این درد از سه ماهه دوم شروع می شود و در تمام طول بارداری ادامه می یابد. با ما همراه باشید تا درباره دلایل درد واژن در بارداری و درمان آن گفتگو کنیم.

انواع درد واژن در بارداری

انواع درد واژن که مادران در بارداری تجربه می کنند، به طور گسترده به سه نوع تقسیم می شود:

• درد شدید (تیرکشیدن): یک اتفاق شایع در خانم های باردار است. سوزن سوزن شدن نیز در این دسته قرار می گیرد. این نوع درد معمولاً از هفته 5 تا 8 بارداری به دلیل کشیدگی عضلات رحم رخ می دهد. نفخ روده یکی دیگر از دلایل این درد به شمار می آید. اگر درد حدود هفته 37 شروع شود، معمولاً به دلیل زایمان است.

• درد مکرر (آزار دهنده): درد مکرر یک مشکل شایع در میان بانوان بوده و فقط مختص به دوران بارداری نیست. این مشکل معمولاً به علت فرآیندهای التهابی در لوله های رحم یا دهانه رحم ایجاد می شود. اگر درد بلافاصله پس از درمان فروکش کند، جای نگرانی وجود ندارد اما در صورت افزایش درد حتما مراجعه به پزشک لازم است.

• درد مقطعی (برشی): این نوع درد به مقدار خفیف در دوران بارداری طبیعی و احتمالاً نتیجه رشد رحم برای هماهنگی با اندازه جنین است. در مراحل اولیه بارداری، این درد می تواند نشانه بیماری سیستیت (التهاب مثانه) باشد. اگر درد در مراحل بعدی بارداری رخ داد، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید زیرا کنده شدن جفت (دکولمان جفتی) نیز چنین دردی ایجاد می کند. اگر درد رو به افزایش یا خیلی شدید بود، در پایان روز با پزشک تماس بگیرید.

علت درد واژن در دوران بارداری چیست؟

درد واژن در دوران بارداری به دلایل متعددی بروز می کند و بسته به زمان و شدت می تواند بی اهمیت یا جدی باشد. به برخی از این دلایل در ادامه اشاره خواهیم کرد:

• بزرگ شدن رحم: این یک دلیل شایع دردهای واژن در دوران بارداری است. رحم برای هماهنگی با اندازه جنین بزرگ می شود لذا به واژن و ماهیچه های اطراف آن فشار وارد می شود.

• تغییرات هورمونی: در دوران بارداری تغییرات هورمونی زیادی رخ می دهد که می تواند موجب خشکی غیرمعمول در واژن گردد. این خشکی بخصوص هنگام مقاربت در واژن درد ایجاد می کند.

• رشد جنین: با افزایش اندازه جنین در رحم، رباط ها نیز در ناحیه لگن کشیده می شوند. این امر موجب کشیدگی بیش از حد رباط ها و عضلات اطراف واژن و در نتیجه بروز درد شدید در این ناحیه می گردد. البته وزن جنین نیز می تواند به عضلات کف لگن فشار وارد کرده و درد در واژن ایجاد کند.

• عفونت: عفونت یکی از دلایل درد در ناحیه تناسلی خارجی و واژن است. اگر نگران عفونت واژن هستید، به پزشک مراجعه کنید. شایع ترین نوع عفونت، نوعی عفونت قارچی موسوم به کاندیدا است که به دلیل پائین بودن سطح ایمنی در مادران باردار، این گروه را تهدید می کند. از آنجا که داروهای کورتیزون (ضد قارچ) در دوران بارداری تجویز نمی شوند، فرایند درمان عفونت های کاندیدایی معمولاً مدت زمان زیادی به طول می انجامد.

• اتساع (گشاد شدن) گردن رحم: گشاد شدن دهانه رحم می تواند منجر به درد شدید واژن شود. اتساع سرویکس (گردنه رحم) در مراحل پایانی بارداری، چند هفته قبل از زایمان رخ می دهد و در این صورت جای نگرانی نیست. اما اگر درد در ناحیه زیر شکم باشد و یا شدیدتر شود، باید به پزشک مراجعه کنید.

• افتادگی اندامهای لگنی (POP): شرایطی در بارداری است که اندام کف لگن یا مجاور آن به داخل مهبل یا روده نشست می کند. اگر اطراف واژن فشار احساس می کنید، احتمالا نشانه افتادگی لگن است. چنانچه فشار خیلی شدید یا کنترل مدفوع برایتان دشوار بود یا احساس می کنید چیزی روی واژن فشار وارد می کند، حتما به پزشک مراجعه کنید. افتادگی لگن قابل درمان است.

درمان درد واژن در دوران بارداری چیست؟

مسلماً درد واژن در یکی از مراحل بارداری رخ می دهد، بنابراین آگاهی از راه های تسکین آن در بارداری، می تواند کمک مؤثری باشد. داروهای مسکن برای مدت کوتاهی درد را آرام می کنند، اما بهترین راه مشورت با پزشک است.

• دراز کشیدن به پهلوی چپ می تواند گردش خون را بهبود بخشد و از فشار واژینال بکاهد.

• به همین ترتیب، نشستن در حالتی که پاها بالاتر از سطح بدن قرار بگیرد، فشار واژن را کاهش داده و درد تسکین می یابد.

• در برخی مادران باردار، درد گردنۀ رحم به سادگی با دراز کشیدن و بالاتر قرار دادن باسن آرام می شود.

• حمام گرم اقدام مؤثری در مقابل درد واژن است.

• تمرینات ساده ای مانند شنا و یوگا باعث بهبود گردش خون در بدن و تقویت ماهیچه ها می شوند، نیز در کاهش درد واژن مؤثرند.

• ماساژ لگنی، در صورتی که پس از مشاوره پزشکی و زیر نظر متخصص آموزش دیده انجام شود به تسکین درد کمک و لگن را تقویت می کند.

• انجام منظم تمرینات کف لگن موسوم به کگل موجب کاهش فشار و درد واژن می شود.

• فعالیت در دوران بارداری همیشه مؤثر است. انجام تمرینات ورزشی سبک به مدت حداقل 30 دقیقه در روز نه تنها فرآیند های مختلف بدن را تنظیم می کند بلکه با تقویت عضلات موجب کاهش درد واژن می شود.

• اگر شکم خیلی بزرگ باشد، ممکن است سر جنین به واژن فشار وارد کند برای رفع این مشکل می توانید از شکم بند مخصوص بارداری استفاده کنید.

درد واژن در دوران بارداری یکی از مشکلات رایج در میان مادران باردار است و دشواری هایی را برای مادر ایجاد می کند. اما می توان با چند تغییر کوچک در سبک زندگی از آن خلاص شد. اما فراموش نکنید در صورت بدتر شدن شرایط و خارج شدن از حالت طبیعی حتما به پزشک مراجعه کنید.

 

بیشتر بدانید:

1- علت درد و فشار در ناحیه واژن در بارداری

2- درد واژن بعد از عمل سرکلاژ دیرهنگام در بارداری، طبیعیست؟

3- دلایل سنگینی واژن در دوران بارداری

4- درد بیرونی و بالای واژن در بارداری، علت چیست؟

منبع: parenting.firstcry 

استدیو عکس فیلیک