استفاده کودکان از موبایل چه ضررهایی دارد؟
بچه ها در سراسر جهان از تلفن های هوشمند برای برآورده کردن اهداف مختلف استفاده می کنند. دیده می شود برخی از کودکان ساعت ها با تلفن با دوستانشان صحبت می کنند، در حالی که برخی دیگر وقت خود را صرف بازی های بی شمار تلفنی می کنند. از سوی دیگر اینترنت محل فراگیری دانش برای کودکان است. در واقع میزان و نوع استفاده بچه ها از تلفن ها بسیار متفاوت است. اگرچه در مورد کاربرد و سودمندی تلفن های هوشمند نمی توان بحث کرد، اما این نکته را هم باید در نظر داشت که ادامه استفاده کودکان از موبایل و قرار گرفتن در معرض آن ها می تواند اثرات مضری برای کودک به همراه داشته باشد. در ادام این متن به شما خواهیم گفت که استفاده کودکان از موبایل چه خطراتی در پی دارد بعلاوه برای محدود کردن استفاده کودکان از موبایل روش هایی را به شما پیشنهاد می کنیم.
اثرات منفی استفاده بیش از حد کودکان از موبایل بر روی کودکان
تلفن های همراه ممکن است راهی آسان برای پرت کردن حواس کودکان و یا مشغول نگه داشتن آن ها باشند. با این حال، استفاده بیش از حد کودکان از موبایل مشکلات خاص خود را دارد. برخی از مضرات استفاده کودکان از موبایل عبارت هستند از:
1. تومورها
قبل از خواندن ادامه مطلب این نکته را در نظر داشته باشید که ما به هیچ عنوان قصد نداریم شما را با این اطلاعات بترسانیم، اما خوب است بدانید که مطالعات نشان داده اند کسانی که بیش از حد از تلفن های همراه استفاده می کنند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به انواع تومورها هستد. اگرچه شواهد محدودی وجود دارند که بیان می کنند تومورها به علت تشعشعات تلفن همراه ایجاد می شوند، اما به دلیل اهمیت بالای سلامت فرزندان، به عنوان والدین، ممکن است تصمیم بگیرید که زمان استفاده کودکان از موبایل را محدود کنید تا از بروز خطرات احتمالی دیگر جلوگیری شود.
2. استفاده کودک از موبایل بر فعالیت مغز تأثیر می گذارد
مطالعات نشان می دهند که مغز انسان به تشعشعات الکترومغناطیسی حساس است. با این حال، به بررسی های بیشتری نیاز است تا بتوان اثبات کرد که قرار گرفتن در معرض تابش اشعه ها می تواند فعالیت مغز را مختل کند. از آنجا که تلفن های همراه اساساً بر روی امواج الکترومغناطیسی برای همه اشکال ارتباطی، حتی داخلی کار می کنند و مغز انسان نیز دارای تکانه های الکتریکی خاص خود است که از طریق آن ارتباط در شبکه عصبی انجام می شود، بنابراین می توان نتیجه گرفت که تلفن همراه احتمالاً می تواند بر روی مغز تأثیر بگذارد. با این وجود همانطور که قبلا ذکر شد، تحقیقات بیشتری باید انجام گیرد تا اثبات شود که تشعشعات بر فعالیت مغز تأثیر می گذارند.
در حال حاضر، آنچه که از آن مطمئن هستیم که ممکن است هنگام استفاده کودکان از موبایل بر روی مغز تأثیر بگذارد، محتوایی است که کودک در معرض آن قرار می گیرد و همچنین مدت زمان نمایش آن محتوا.
بنابراین، ضروری است که والدین درمورد استفاده از موبایل برای کودکان زمان نمایش محتواها را کنترل و یا محدود کرده و اطمینان حاصل کنند که کودکان فقط به آن دسته از برنامه ها، بازی ها و ... دسترسی دارند که مناسب سن آن ها هستند. محدود کردن زمان تلفن همراه تأثیری در یادگیری یا تمرکز کودک در زمینه چیزهای مهم دیگر مانند تحصیلات، سرگرمی ها، فعالیت های ورزشی و غیره نیز نخواهد داشت.
3. استفاده از موبایل در کودکان عملکرد تحصیلی او را تحت تاثیر قرار می دهد
بسیاری از بچه ها تلفن همراهشان را با خود به مدرسه می برند. چت کردن با دوستان در فضاهای مجازی و یا مشغول شدن به بازی های تلفنی در طول زنگ تفریح مدرسه و یا حتی در طول کلاس، روز به روز در حال افزایش است. این اتفاق منجر به کاهش تمرکز و توجه کودکان در کلاس های درس و در نتیجه از دست دادن دروس مهم و بی اطلاع ماندن از درس ها و امتحانات می شود.
4. سوء استفاده های علمی
تلفن های هوشمند نه تنها کودکان را از مطالعه و درس منحرف می کنند، بلکه ممکن است برای آن ها تبدیل به ابزار سوء رفتار و سوء استفاده برای کسب نمره خوب در امتحانات شوند. استفاده از ماشین حساب تلفن های همراه در امتحاناتی که به همراه داشتن ماشین حساب در آن ها مجاز نیست، ذخیره عکس یا اطلاعات مرجع برای تقلب در امتحان و یا حتی مبادله پاسخ با سایر دانش آموزان از طریق چت کردن در طول امتحان، به طور گسترده ای در مدارس مختلف مشاهده شده است. چنین رفتاری نه تنها بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان تأثیر می گذارد، بلکه منجر به شکل گیری یک رفتار ناصحیح شخصیتی نیز می شود.
5. رسانه نامناسب
مانند هر ابزار دیگر، تلفن همراه نیز وسیله ای است که می تواند علاوه بر استفاده صحیح، برای اهداف غلط نیز به کار گرفته شود. بچه ها می توانند با پیام ها، تصاویر یا متن های نامناسبی که دوستانشان برای آن ها ارسال می کنند و یا آن ها را در گروه های مشترک به اشتراک می گذارند، روبرو شوند و حتی ممکن است بسیاری از آن پیام ها را به دیگران منتقل کنند. از این واقعیت نباید غافل شوید که کودکان به واسطه ابزارهای ارتباطی، می توانند در سنین پایین به محتوای پورنوگرافی دست پیدا کنند و در نتیجه زندگی و روابط و روند تفکر آن ها دستخوش تغییر شود. حتی فریب خوردن بچه ها و تبادل تصاویر از خود، به طور غیرمسئولانه و ناآگاهانه ای، می تواند در آینده یک شکست و بی آبرویی مفتضحانه به بار بیاورد که زندگی آن ها را برای مدت طولانی تحت تأثیر قرار می دهد.
6. اختلال در خواب
به دلیل کار با تلفن های همراه، بچه ها ممکن است تا دیر وقت بیدار بمانند و با دوستان خود صحبت و بازی کنند و یا از طریق شبکه های اجتماعی به دنبال محتواهای مختلف بگردند. تداوم در این کار در طی یک دوره خاص باعث خستگی و بی قراری می شود. استفاده کودکان از موبایل همچنین زندگی تحصیلی دانش آموزان را مختل می کند، زیرا آن ها بیش از حد خواب آلوده هستند و نمی توانند روی آنچه که در مدرسه آموزش داده می شود تمرکز کنند. از این رو، کار کردن با تلفن های هوشمند، اثری مشابه به دومینو دارد که در تمام زمینه های زندگی بچه ها رخنه می کند.
7. مسائل پزشکی
متاسفانه امروزه سرگرمی بچه های نسل جدید در اوقات فراغت، کار کردن با تلفن همراه است. بنابراین آن ها در فعالیت های بدنی شرکت نمی کنند و از هوای تازه بهره نمی گیرند. این امر کودکان را در معرض خطر چاقی و سایر بیماری ها قرار می دهد، که بعدا می توانند به بیماری های آسیب رسانی مانند دیابت و فشار خون بالا تبدیل شوند.
8. سلامت روان
فرزندان ما در شبکه های اجتماعی ممکن است با مزاحمان اینترنتی که آن ها را از طریق اینترنت مورد آزار و اذیت قرار می دهند، در تماس باشند. بسیاری از کودکانی که مورد آزار و اذیت و خشونت های سایبری قرار گرفته اند، ممکن است این تجربه خود را که به آن ها از قبل آسیب روحی وارد شده است را خیلی دیرتر در زندگی اعتراف کنند. به علاوه هنگامی که بچه ها در رسانه های اجتماعی و فضای مجازی، آن میزان توجهی که انتظارش را دارند، دریافت نکنند، ممکن است درگیر افسردگی و اضطراب فزآینده ای شوند.
البته که ذکر این آسیب ها و اثرات منفی، به معنای آن نیست که دسترسی بچه ها به تلفن همراه کاملا قطع شود. خوشبختانه والدین با دست یافتن به برخی از آگاهی ها، می توانند هوشیار باشند و اطمینان حاصل کنند که از تمام یا بیشتر خطرات ذکر شده در بالا جلوگیری خواهند کرد. برای کاهش آسیب های ناشی از کار با تلفن های همراه در کودکان، توصیه می کنیم برخی از نکات ایمنی که در ادامه آورده شده اند را بخوانید.
نکات کاربردی برای ترک کودک از موبایل
انجام اقدامات مناسب برای گرفتن گوشی از بچه و اطمینان از ایمنی تلفن همراه برای کودکان بسیار مهم است در حالی که آنها بزرگ می شوند.
- به عنوان یک قاعده و قانون کلی، از دادن تلفن های همراه به بچه ها زیر 16 سال خودداری کنید. شما می توانید به راحتی با معلمان و کارکنان مدرسه در تماس باشید تا در صورت لزوم از ایمنی و سلامتی فرزند خود اطمینان حاصل کنید. بعضی از والدین ممکن است روش دیگری را انتخاب کنند و آن در اختیار قرار دادن تلفن همراه به صورت کنترل شده و با دسترسی های محدود است. این کار نیز خوب است، به شرط این که مطمئن باشید فرزندتان به هیچ عنوان به محتوایی که تمرکز وی را در تحصیل از بین می برد، دسترسی نداشته باشد.
- اگر نگران تابش اشعه هنگام استفاده کودکان از موبایل هستید، می توانید به فرزندتان یاد دهید به جای اینکه تلفن را روی گوش خود نگه دارد، از هدست سیمی استفاده کرده و یا هنگام مکالمه با تلفن همراه، زمان گفت و گوی خود را محدود کند. البته همانطور که قبلاً ذکر شد، هنوز شواهد کافی برای اثبات تشعشعات تلفن همراه در ایجاد تومور وجود ندارد، اما اگر چنین اقداماتی اضطراب شما را کاهش می دهند، می توانید به دنبال انجام دادن آن ها باشید.
- از دادن مداوم تلفن همراه به فرزندتان در شرایطی که در حال انجام سایر فعالیت ها است، خودداری کنید، زیرا این کار فقط حواس او را پرت کرده و یا منجر به زمین خوردن و آسیب دیدگی او می شود.
- به عنوان یک فرد بالغ و بزرگسال، بسیار مهم است که والدین و سایر افراد حاضر در خانه در هنگام حضور در كنار كودكان و بچه های کوچکتر زمان استفاده از تلفن را محدود كنند. این کار نه تنها به منظور جلوگیری از قرار گرفتن بچه ها در معرض تشعشعات لازم است، بلکه برای ایجاد یک الگوی رفتاری صحیح در آن ها نیز اقدامی هوشمندانه به شمار می رود.
- شب ها تلفن های همراهتان را با خیال راحت در کنار خود بگذارید تا از دید فرزندتان دور باشند. این امر به این دلیل توصیه می شود که بچه ها ممکن است سعی کنند بی سر و صدا به سراغ گوشی شما آمده و بدون اینکه این موضوع را بفهمید، از آن استفاده کنند.
فراموش نکنید که مانند هر فناوری یا ابزار دیگری که در اطراف ما وجود دارد، تلفن همراه نیز درست مثل یک شمشیر دو لبه است. یعنی بسته به مدیریت والدین، این ابزار ممکن است کاملا سودمند و یا بالعکس به شدت آسیب رسان باشد. مهارت فنی و تکنولوژی این گوشی های هوشمند بسیار شگرف و عظیم است و برای کودکان نیز کاملاً یک ابزار یادگیری محسوب می شود. با این حال، رعایت امور در حد متوسط و محدود کردن ساعات استفاده کودکان از موبایل، قطعا کمک کرده تا اضافه بر بهره بردن از فواید تلفن های هوشمند، رفاه و سلامت بچه ها نیز تامین شده و به علاوه این کار به ایجاد عادت های رفتاری خوب در آن ها کمک بسیاری می کند.
مطالعه بیشتر:
آیا استفاده از تلفن همراه در دوران بارداری خطرناک است؟
خطرات موبایل و تبلت برای کودکان و کودکان نوپا چیست ؟
تاثیر استفاده از موبایل و اینترنت موبایل در بارداری بر روی جنین
فواید و مضرات استفاده از تلویزیون و ابزار دیجیتال برای کودکان