نیش کنه در کودکان و درمان محل نیش در کودکان چگونه است؟
بودن در فضای باز در کنار داشتن مزایا، معایبی نیز دارد. به خصوص کنه می تواند باعث بیماری های خطرناکی مانند بیماری لایم شود. خوشبختانه اغلب این بیماری ها در صورتی که سریع تشخیص داده شود، به طور کامل قابل درمان است. اگر نگران نیش کنه در کودکان هستید، در زیر توصیه هایی در مورد چگونگی خارج کردن کنه و درمان محل نیش آن ارائه شده است.
نیش کنه در کودکان
برای پیدا کردن نیش کنه در کودکان به دنبال محل نیش در بدن کودک باشید. هر زمانی که کودک مدت زمانی را خارج از منزل و در مناطق جنگلی و چمنزار سپری می کند، بدن او را به طورکامل بررسی کنید و به دنبال جای نیش کنه و هر نوع حشره دیگر باشید. به این نواحی با دقت نگاه کنید:
• داخل و اطراف موها
• داخل و اطراف گوش ها
• داخل ناف
• بین پاها
• پشت زانوها
لباس های کودک را نیز مورد بررسی قرار دهید و با درجه حرارت بسیار بالا آن ها را بشویید تا مطمئن شوید کنه وارد خانه شما نخواهد شد. همچنین حمام کردن کودک بلافاصله پس از ورود به خانه فکر بسیار خوبی است، زیرا تجربه نشان داده است که این کار از ابتلا به بیماری های منتقله از راه کنه کمک می کند.
برداشتن کنه و درمان محل نیش در کودکان
برعکس پشه ها، کنه ها دوست دارند سر خود را وارد بدن انسان کنند. بنابراین چگونه می توانید کنه را از بدن کودک، کودک نوپا یا حتی نوزاد خارج کنید؟ در صورتی که کنه را روی پوست کودک مشاهده کردید، باید به روش زیر عمل کنید.
• ابتدا از یک پنبه گرم و مرطوب استفاده کنید. پنبه ای را در آب گرم و صابون خیس کنید و به مدت ۳۰ ثانیه روی پوست کودک بگذارید. هنگامی که پنبه را برمی دارید، باید کنه بیرون بیاید.
• اگر این کار نتیجه نداد، به وسیله موچین کنه را بیرون آورید. به وسیله موچین، سر یا دهان کنه را نزدیک پوست کودک بگیرید و محکم و به طور یکنواخت بکشید تا از داخل پوست بیرون آید. هنگام برداشتن کنه، موچین را فشار و تکان ندهید، زیرا با این کار ممکن است فقط بدن کنه را بیرون بیاورید. اگر این اتفاق افتاد، نگران نشوید. بقایای بدن حشره در مدت کوتاهی بیرون می آید. فقط مطمئن شوید که کودک آزمایش بیماری لایم داده باشد.
• از وازلین، الکل و شعله کبریت برای خارج کردن کنه استفاده نکنید. این کارها باعث وخامت اوضاع و فرو رفتن عمیق تر کنه به داخل پوست می شود.
• محل گزیدگی را تمیز کنید. محل نیش را با آب گرم و صابون بشویید و پماد آنتی بیوتیک نئوسپورین را یک مرتبه در محل نیش بمالید.
• کنه را نگه دارید. کنه را داخل کیسه پلاستیکی یا شیشه ای قرار دهید و آن را به پزشک اطفال تحویل دهید تا پزشک به شما بگوید که این کنه از نوع حامل بیماری لایم یا بیماری های دیگر است یا خیر.
بیماری لایم چیست؟
کنه های سیاه پا، از جمله کنه های گوزن، به رنگ قهوه ای بوده و بسته به سن آن ها، به اندازه نوک مداد، دانه خشخاش یا دانه کنجد هستند. این کنه ها می توانند نوعی باکتری را به بدن انسان منتقل کنند که باعث بیماری لایم می شود. خبر خوب این است که حتی اگر شخص توسط یکی از انواع کنه ها گزیده شد، احتمال ابتلا به بیماری لایم نادر است. حدود ۱.۲ تا ۱.۴ درصد افراد گزیده توسط کنه های گوزن به بیماری لایم مبتلا خواهند شد.
گفته می شود در صورتی که کودک توسط کنه سیاه پا گزیده شد، به نشانه های بارز بیماری لایم در او دقت کنید. مخصوصا کهیر پوستی دایره ای شکل یا چشم گاوی که معمولا طی ۳ تا ۳۰ روز در اطراف محل گزیدگی به وجود می آید. سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) می گوید، حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد افرادی که به بیماری لایم مبتلا می شوند، دچار خارش نشده (یا متوجه آن نمی شوند). اگر متوجه کهیر پوستی با این ویژگی ها روی پوست کودک شدید، او را به سرعت نزد متخصص اطفال ببرید. بیماری لایم به راحتی با مصرف آنتی بوتیک ها درمان می شود، به شرط این که درمان با بروز اولین نشانه های بیماری آغاز شود.
حتی اگر نشانه ای از خارش روی پوست کودک مشاهده نمی کنید اما فکر می کنید کودک توسط کنه گزیده شده است برای مراقبت های بیش تر نزد پزشک اطفال بروید.
پیشگیری از نیش کنه در کودکان
• قبل از رفتن به مناطق جنگلی و پیاده روی در چمنزارهای بلند که محل تجمع کنه ها است، بلوز آستین بلند و شلوار بلند به تن کودک کنید. پایین شلوار کودک را داخل جوراب و کفش او کنید.
• لباس ها را با پرمترین که محلول ضد حشره است و در مقایسه با DEET برای مقابله با کنه ها قوی تر عمل می کند، شستشو دهید. اما بدانید به محض مالیدن محلول روی پوست عمل نمی کند.
• برای کودکان بالای دو ماه از اسپری های ضد حشره که دارای ۱۰ تا ۳۰ درصد DEET هستند، روی پوست او (غیر از صورت) استفاده کنید. این کار باعث می شود پشه و عنکبوت ها از او دور بمانند. طبق دستورالعمل تکرار کنید. به خاطر داشته باشید که این اسپری دافع حشرات را باید پس از ضدآفتاب بزنید.
• کنه ها عاشق رطوبت و مناطق مرطوب جنگلی یا چمنزارها هستند، مثلا در انبوهی از برگ های خیس کنه فراوان است. بنابراین در صورتی که در جنگل یا چمنزار با کودک قدم زده یا بازی کرده اید، با دقت سر تا پای کودک را بررسی کنید.
چه زمان برای نیش کنه در کودکان با پزشک تماس بگیریم؟
از هم اکنون تا دو هفته آینده در صورت بروز موارد زیر، پزشک از شما می خواهد کودک را برای معاینه نزد او ببرید و احتمالا کنه را نیز به همراه خود داشته باشید.
• اگر نتوانستید کنه یا سر آن را از بدن کودک بیرون آورید.
• کنه به مدت ۲۴ ساعت روی بدن کودک بوده است. این حشره معمولا ۳۶ تا ۴۸ ساعت باید روی بدن باشد تا بتواند بیماری لایم را منتقل کند.
• کودک علائمی مانند آنفولانزا شامل تب، سردرد، خستگی و استفراغ دارد.
• کودک درد ماهیچه، درد مفاصل و یا سردرد دارد.
• اطراف محل گزیدگی کهیر پوستی دایره ای قرمز رنگ یا چشم گاوی دیده می شود.
• کودک دارای نقاط قرمز رنگی روی مچ دست یا مچ پا است که یکی از نشانه های «تب کوه های راکی» که نمونه ای از بیماری منتقله از طریق کنه است.
• جای نیش کنه در کودکان عفونی به نظر می رسد. برای مثال محل نیش گرم، متورم، چرکی یا دردناک است.
مطالعه بیشتر:
درمان ساس گزیدگی در کودکان و نوزادان چگونه است؟
نیش عنکبوت در کودکان و علائم نیش عنکبوت در کودکان چیست؟
نیش زنبور در کودکان ونحوه کنترل و درمان نیش زنبور چگونه است؟
درمان نیش پشه در کودکان،جای نیش پشه چه فرقی با کنه و ساس دارد؟