جراحی بیضه نزول نکرده، جراحی ارکیوپکسی یا ارکیدوپکسی چیست؟
بیضه ها در دوران جنینی شروع به رشد می کنند و معمولا در ماه های آخر بارداری و قبل از تولد وارد کیسه بیضه می شوند. در برخی موارد، یک یا هر دو بیضه به درستی وارد کیسه بیضه نمی شود. پزشک در اغلب مواقع پیشنهاد جراحی می دهد تا بیضه ها را به محل مناسب در داخل کیسه بیضه منتقل کند. به جراحی بیضه نزول نکرده، ارکیوپکسی یا ارکیدوپکسی می گویند. این عمل باید بین ۶ ماهگی تا یک سالگی انجام شود.
کریپتورکیدیسم یا نهان بیضگی چیست؟
حدود ۸۰ درصد مواقع بیضه های کودک تا سه ماه پس از تولد بدون نیاز به درمان خاصی در موقعیت درست خود در کیسه بیضه قرار می گیرد. وقتی بیضه ها در ماه های اول تولد پایین نیاید، مشکلی به نام کریپتورکیدیسم یا نهان بیضگی به وجود می آید.
چرا جراحی بیضه نزول نکرده انجام می شود؟
ارکیوپکسی عمل جراحی است که برای اصلاح کریپتورکیدیسم انجام می شود. عارضه ای که در آن یک یا هر دو بیضه در موقعیت مناسب خود داخل کیسه بیضه قرار نگرفته اند.
در صورت عدم درمان، ناباروری و افزایش خطر سرطان بیضه ایجاد می شود. بیضه نزول نکرده ها با فتق کشاله ران در ارتباط است. لازم است این مشکل در کودکی برطرف شود تا این خطرات کاهش پیدا کند.
جراحی بیضه نزول نکرده در بزرگسالان
در مورد بزرگسالانی که در کودکی تحت درمان قرار نگرفته اند، اعمال جراحی متفاوت خواهد بود. در این مواقع، بافت بیضه ها عملکرد صحیحی ندارد و خطر ابتلا به سرطان بیضه افزایش پیدا می کند. بنابراین، پزشک پیشنهاد می کند کل بافت بیضه برداشته شود که به این عمل ارکستکتومی یا بیضه برداری می گویند.
چگونه برای جراحی بیضه نزول نکرده آماده شویم؟
این عمل با بیهوشی عمومی و با شرایط خاص خوردن و آشامیدن قبل از عمل جراحی همراه است. پزشک دستوراتی خاص ارائه می دهد که باید به آن ها عمل کنید.
کودکان خردسال نمی دانند چه عمل جراحی انجام خواهند داد، اما کودکان بزرگ تر ممکن است قبل از عمل دچار استرس شوند. در صورتی که شما به عنوان والدین ابراز نگرانی کنید، استرس کودک بیش تر خواهد شد. بنابراین بهتر است قبل از عمل اطلاعات کافی در این مورد به دست آوردید تا احساس آرامش بیشتری داشته باشید.
در طول جراحی بیضه نزول نکرده چه اتفاقی رخ می دهد؟
این عمل معمولا به صورت سرپایی انجام می شود، به این معنا که فرزند شما می تواند همان روز عمل به خانه برگردد. هر چند، در صورت بروز عوارض ممکن است لازم باشد یک شب در بیمارستان بستری شود.
به عنوان والدین زمانی که کودک برای عمل آماده می شود باید فرم های رضایتنامه را امضا کنید. آمادگی برای عمل شامل تزریق داخل وریدی (سرم) است که در بازو یا پای کودک انجام می شود. ممکن است هنگام وصل کردن سرم درد خفیفی احساس شود، اما کوتاه است. در برخی موارد ممکن است کودک قبل از قرار دادن سرم به خواب برود.
وقتی زمان عمل نزدیک می شود، داروی بیهوشی داخل سرم تزریق شده و کودک در طول عمل جراحی کاملا خواب است. هنگامی که کودک خواب است، جراح برشی کوچک در کشاله ران ایجاد می کند. سپس بیضه ها را پیدا می کنند و با بافتی به نام گوبرناکولوم به کیسه بیضه متصل و مهار می سازند.
جراح ممکن است برش های کوچکی ایجاد کند تا هم گوبرناکولوم و احتمالا بافت دیگری را که بند بیضه نام دارد، تنظیم کند. بیضه توسط بند بیضه که از عروق خونی و لوله منی ساخته شده، به بدن متصل می شود و توسط ماهیچه ای به نام کرماستر احاطه شده است. جراح با آزاد کردن این بند از اتصالات اطراف، طول کافی برای رسیدن به کیسه بیضه را پیدا می کند.
سپس جراح برش کوچک دیگری در کیسه بیضه ایجاد و یک جیب کوچک درست می کند و به آرامی بیضه را پایین کشیده و در جای درست بخیه می زند.پس از انجام این کارها جراح برش ها را به وسیله بخیه های جذبی می دوزد. این بخیه ها به مرور جذب می شوند.
کودک در اتاق ریکاوری به هوش می آید و متخصصان علائم حیاتی او را کنترل کرده و مراقب عوارض هستند. در این مرحله می توانید کودک را ملاقات کرده و به او دلداری دهید. در صورت ثابت بودن شرایط می توانید او را به منزل ببرید.
خطرات احتمالی جراحی بیضه نزول نکرده چیست؟
عمل ارکیوپکسی، مانند هر عمل دیگری دارای عوارض جانبی احتمالی است:
• خونریزی شدید
• درد شدید
• عفونت در محل جراحی
• واکنش نامطلوب به بیهوشی
در این عمل کمی احتمال خطر آسیب به بیضه ها و بافت های اطراف آن وجود دارد.
در موارد نادر، ممکن است جراح متوجه شود بیضه ای که پایین نیامده، غیرطبیعی است یا به دلیل کمبود خون رسانی از بین رفته است. در این مواقع اغلب کل بافت بیضه برداشته می شود.
در صورتی که هیچ یک از بیضه ها کار نکند، جراح شما را به یک متخصص هورمون معرفی خواهد کرد.
پس از جراحی بیضه نزول نکرده چه اتفاقی می افتد؟
هر چند این یک عمل سرپایی است، اما پزشک تا چند روز پس از عمل فعالیت کمتر و استراحت را توصیه می کند. کودک باید از انجام فعالیت های شدید پرهیز کند تا کیسه بیضه زمان کافی برای بهبودی داشته باشد.
از فعالیت هایی که فشار شدیدی به کیسه بیضه وارد می کند، مانند سه چرخه سواری یا اسب سواری پرهیز شود. بعد از جراحی بیضه نزول نکرده، پزشک برای اطمینان از رشد و عملکرد درست بیضه ها در کیسه بیضه، کودک را به صورت منظم معاینه می کند. هنگامی که کودک بزرگ تر می شود، پزشک به او یاد می دهد چگونه بیضه و کیسه بیضه خود را معاینه کند. این امر بسیار مهم است، زیرا سابقه بیضه نزول نکرده خطر ابتلا به سرطان بیضه را کمی بالا می برد.
مطالعه بیشتر:
عفونت بیضه کودکان ، راهکارهای تشخیص و درمان آن
پیچ خوردگی بیضه کودک ، علائم و درمان پیچ خوردگی بیضه
عفونت بیضه یا اپیدیدیمیت بیضه چیست و چه علایمی دارد؟
التهاب بیضه و یا ارکیت چیست؟درمان های خانگی برای التهاب بیضه