تنگی دریچه آئورت چیست و انواع تنگی دریچه آئورت کدامند؟
اصطلاح "تنگی" یا "stenosis" ، به هر نوع تنگ و باریک شدن غیرطبیعی در ساختار بدن گفته می شود. بنابراین، تنگی دریچه آئورت به معنای باریک شدن دریچه آئورت قلب است، یک دریچه یک طرفه که بین بطن چپ (حفره قلبی که خون را به بیرون و سمت آئورت پمپاژ می کند) و شریان آئورت (سرخرگ اصلی خونی که خون را به قسمت های مختلف بدن منتقل می کند)، واقع شده است. در ادامه این متن همه چیز را در مورد تنگی دریچه آئورت برای شما شرح خواهیم داد.
نوزاد مبتلا به تنگی دریچه آئورت چه مشکلاتی دارد؟
زمانی که یک نوزاد به تنگی دریچه آئورت دچار باشد، بافت های لت یا اصطلاحا لیفلت (زائده های ریز بافتی) که دریچه آئورت را تشکیل می دهند، به یکدیگر گیر کرده و نمی توانند کاملاً جدا شوند. این باعث انسداد مشکل سازی می شود که کار پمپاژ بطن چپ را افزایش داده و ممکن است مقدار خون خارج شده از بطن به بدن از طریق دریچه آئورت را کاهش دهد. این کار اضافی می تواند به مرور زمان قلب را ضعیف کند.
برخی از کودکان مبتلا به تنگی دریچه آئورت به درمان فوری احتیاج ندارند و کسانی که علائم ظاهری ندارند نیز تنها با نظارت منظم توسط تیم مراقبت پزشکی خود می توانند برای مدت طولانی به خوبی زندگی کنند. با این وجود، كودكانی كه دچار تنگی دریچه آئورت پیشرفته تر هستند، احتمالاً به انجام اقدامات پزشکی از جمله كاتتریزاسیون قلبی مداخله ای (قرار دادن کاتتر درون قلب و عروق کرونری)، ترمیم دریچه یا جراحی تعویض دریچه، نیاز خواهند داشت.
انواع تنگی دریچه آئورت کدامند؟
وضعیت تنگی دریچه آئورت، بر اساس شدت آن طبقه بندی می شود: خفیف، متوسط، شدید یا بحرانی.
تنگی دریچه آئورت خفیف
در کودکی که دچار تنگی دریچه آئورت خفیف است، میزان باریک شدن در دریچه بسیار محدود است. این کودکان هیچ علائم ظاهری از خود نشان نمی دهند. تنها مشکل قابل تشخیص سوفل قلبی (صدای غیرعادی قلب)، است که به راحتی در معاینات پزشکی و سمع قلب، قابل شناسایی است. کودکان مبتلا به این نوع خفیف تنگی دریچه آئورت، از سایر جهات سالم هستند و می توانند زندگی روزمره خود را بدون هیچ اختلالی ادامه دهند.
تنگی دریچه آئورت متوسط
در کودکان مبتلا به تنگی دریچه آئورت متوسط، میزان تنگ و باریک شدن دریچه آئورت کمی بیشتر است، اما باز هم این بچه ها معمولاً هیچ علامت بیرونی و ظاهری از خود نشان نمی دهند و به جز این مشکل، عارضه دیگری نداشته و سالم هستند. در کودکان مبتلا به این نوع از تنگی دریچه آئورت، سوفل قلبی به راحتی تشخیص داده شده و بنابراین به سرعت شناسایی می شوند.
تنگی دریچه آئورت شدید
در کودکی که دچار تنگی شدید دریچه آئورت است، میزان تنگی و باریک شدن در دریچه چنان پیشرفته است که بطن چپ ممکن است بسیار سفت شود و عملکرد صحیحی نداشته باشد. در چنین شرایطی، کاتتریزاسیون مداخله ای با اتساع بالون (بالون گذاری) یا ترمیم دریچه یا جراحی تعویضی برای درمان تنگی شدید دریچه آئورت ضروری است.
تنگی دریچه آئورت بحرانی
این، جدی ترین نوع تنگی دریچه آئورت است که معمولاً در بدو تولد وجود دارد. در این شرایط، دریچه آئورت نوزاد چنان تنگ و باریک شده است که قلب نمی تواند خون کافی برای خونرسانی به بدن را پمپاژ کند، بنابراین مداخله فوری لازم است که معمولاً با کاتتریزاسیون مداخله ای با اتساع بالون یا جایگزینی دریچه آئورت با جراح انجام می شود.
مطالعه بیشتر:
انواع بیماری های قلبی در کودکان و نوزادان
بارداری با دریچه مصنوعی قلب چه عوارض و خطراتی دارد؟
تترالوژی فالوت به چه دلیل ایجاد می شود و چه درمانی دارد؟
نقص دیواره بین بطنی VSD ، سوراخ بین بطنی قلب نوزاد چیست؟