انواع بیماری های قلبی در کودکان و نوزادان
بیماریهای قلبی به اندازه کافی در بزرگسالی مشکلساز است، اما در کودکی بسیار غمانگیز خواهد بود. کودکان به انواع مختلف مشکلات قلبی دچار میشوند. از جمله، نقص مادرزادی قلب، عفونتهای ویروسی که بر قلب اثر میگذارد و حتی بیماریهای قلبی که در مراحل بعدی کودکی به دلیل بیماری یا سندرم ژنتیکی به وجود میآید. خبر خوش اینکه با پیشرفتی که در علم و تکنولوژی به دست آمده است، بسیاری از بیماری های قلبی در کودکان درمان پذیر است و آنها زندگی فعال و پرتحرکی خواهند داشت.
بیماری های مادرزادی قلبی در کودکان
یکی از انواع بیماری های قلبی در کودکان، عارضه های مادرزادی است. بیماری قلبی مادرزادی (CHD) نوعی نقص قلبی است که کودک با آن متولد میشود. در ایالات متحده تقریبا یک درصد نوزادانی که هر سال متولد میشوند، دارای نقص مادرزادی قلب هستند. انواع مادرزادی بیماری های قلبی در نوزادان شامل موارد زیر است:
• ناهنجاری دریچه قلب، مانند باریک شدن دریچه آئورت که جریان خون را کاهش میدهد.
• سندرم هیپوپلازی قلب چپ، مشکلی است که در آن قسمت چپ قلب به طور کامل تکامل پیدا نکرده است.
• ناهنجاریهایی مانند سوراخهای داخل قلب، بین دیوارهها و رگهای اصلی که از قلب خارج میشوند. این اختلالات شامل موارد زیر است:
• نقص دیواره بطنی
• نقص دیواره بین دهلیزها
• مجرای شریانی باز
• تترالوژی فالو که از ترکیب ۴ مشکل شامل موارد زیر ایجاد میشود:
o سوراخ در دیواره بطن
o مجرای باریک بین بطن راست و شریان ریوی
o ضخامت سمت راست قلب
o قرار گرفتن آئورت در جای نادرست (آئورت آواره)
نوع مادرزادی بیماری های قلبی کودکان، ممکن است اثرات طولانی مدت بر سلامت آنها بگذارد. این مشکل معمولا با عمل جراحی، روشهای تزریق درمانی، روشهای دارویی و در موراد شدید از طریق پیوند قلب قابل درمان است. برخی کودکان مبتلا به این عارضه، نیاز به معاینه و درمان مادامالعمر دارند.
تصلب شرایین
یکی دیگر از بیماری های قلب کودکان تصلب شرایین است. تصلب شرایین اصطلاحی است که برای تجمع جرمهای ناشی از چربی و کلسترول در داخل عروق به کار میرود. تجمع جرمها، باعث سفت شدن و باریک شدن رگها شده، که خطر لخته شدن خون و حملات قلبی را افزایش میدهد. به طور معمول سالها طول میکشد تا تصلب شرایین ایجاد شود. ابتلای کودکان یا نوجوانان به این مورد امری غیرمعمول است.
هرچند، چاقی، دیابت، فشار خون و مشکلات دیگر سلامتی کودکان را در خطر بالاتری قرار میدهد. پزشکان پیشنهاد میکنند،کودکانی که در خانواده سابقه مشکلات قلبی یا دیابت دارند، یا دارای اضافه وزن و چاقی هستند، به طور مرتب کلسترول و فشار خون آنها بررسی شود. درمان معمولا با تغییر سبک زندگی، مانند افزایش فعالیت بدنی و اصلاح رژیم غذایی خواهد بود.
غیرطبیعی بودن ضربان قلب (آریتمی)
از دیگر انواع بیماری های قلبی در کودکان می توان به اختلال در ضربان قلب یا آریتمی اشاره کرد. آریتمی، به غیرطبیعی بودن ضربان قلب میگویند که باعث میشود پمپاژ قلب با کارآیی کمتری انجام شود. انواع مختلف آریتمی ممکن است در کودکان رخ دهد که شامل موارد زیر است:
• ضربان سریع قلب (تپش قلب)، که شایعترین نوع آن تندتپشی فوق بطنی در کودکان است.
• کندی ضربان قلب
• سندرم Q-T طولانی (LQTS)
• سندرم ولف پارکینسون وایت (سندرم WPW)
نشانهها شامل موارد زیر است:
• ضعف
• خستگی
• سرگیجه
• غش
• اشکال در غذا خوردن
درمان این بیماری، به نوع آریتمی و اینکه چه تاثیری در سلامتی کودک میگذارد، بستگی دارد.
بیماری کاوازاکی
بیماری کاوازاکی بیماری نادری است که عمدتا کودکان را درگیر میکند و میتواند باعث التهاب در رگهای خونی دست، پا، دهان، لب و گلو شود. همچنین باعث ایجاد تب و ورم در غدد لنفاوی میشود. محققان هنوز علت این عارضه را پیدا نکردهاند. طبق نظریه انجمن قلب آمریکا (AHA)، این بیماری، دلیل اصلی مشکلات قلبی یکچهارم کودکان است. بیشتر آنها زیر ۵ سال سن دارند.
درمان بستگی به شدت بیماری دارد. اغلب شامل درمان سریع با تزریق گاماگلوبین یا آسپرین (بوفرین) است. کوتیکواستروئیدها ممکن است از مشکلات بعدی جلوگیری کنند. کودکانی که از این مشکل رنج میبرند، اغلب باید به صورت مادامالعمر، تحت نظر پزشک باشند.
سوفل قلب
سوفل قلب یکی از بیماری های قلبی در کودکان، به صداهای غیرمعمول قلب گفته میشود که در اثر گردش خون در قلب یا دریچههای قلب یا رگهای نزدیک به قلب ایجاد میشود. این مشکل اغلب بیضرر است. در مواقع دیگر ممکن است مشکلی قلبی- عروقی وجود داشته باشد.
سوفل قلب ممکن است به دلیل بیماری قلبی مادرزادی، تب یا کم خونی ایجاد شود. اگر پزشک سوفل غیرطبیعی قلب را در کودک تشخیص دهد، برای اطمینان از سلامت قلب آزمایشهای اضافی انجام میدهد. سوفلهای«بیگناه»، اغلب خود به خود برطرف میشوند، اما اگر سوفل قلب به دلیل مشکلی در قلب ایجاد شود، ممکن است نیاز به درمان اضافی داشته باشد.
پریکاردیت (آماس برونشامه قلب)
پریکاردیت به عنوان یکی دیگر از بیماری های قلبی در کودکان زمانی رخ میدهد که کیسه یا غشای نازکی که اطراف قلب را احاطه میکند، ملتهب شده یا دچار عفونت شود. مایعی که بین قلب و غشای قلب وجود دارد، افزایش پیدا میکند و باعث میشود قلب مانند قبل نتواند پمپاژ کند.
پریکاردیت ممکن است پس از عمل جراحی قلب یا ترمیم بیماری قلبی مادرزادی، یا به دلیل عفونتهای باکتریایی، ضربههایی که به قفسه سینه وارد میشود، یا ناهنجاریهای بافت پیوندی مانند لوپوس به وجود آید. درمان بستگی به شدت بیماری، سن کودک و سلامت عمومی او دارد.
بیماری روماتیسم قلبی
هنگامیکه باکتری استرپتوکوک که باعث گلودرد و تب مخملک میشود، تحت درمان قرار نگیرد، بیماری های قلبی در کودکان به نام روماتیسم قلبی به وجود میآید. این بیماری میتواند به صورت جدی و دائمی، باعث آسیب به شریانها و ماهیچههای قلب میشود. (با ایجاد التهاب در ماهیچههای قلب که به «میوکاردیوم» معروف است). طبق گزارش بیمارستان کودکان سیاتل، تب روماتیسم معمولا درکودکان ۵ تا ۱۵ سال رخ میدهد، اما معمولا نشانههای بیماری روماتیسمی، ۱۰ تا ۲۰ سال پس از بیماری اصلی بروز نمیکند. تب روماتیسمی و بیماری روماتیسمی قلبی، هماکنون در ایالات متحده بیماری شایعی نیست. با درمان سریع گلو درد استرپتوکوکی به وسیله آنتیبیوتیکها، این بیماری قابل پیشگیری است.
عفونتهای ویروسی
ویروسها علاوه بر ایجاد بیماریهای تنفسی یا آنفولانزا، میتوانند بر سلامت قلب نیز تاثیر بگذارند. همچنین عفونتهای ویروسی، ممکن است باعث التهاب عضله قلب (میوکاردیوم) شود که باعث میشود قلب به درستی نتواند خون را به تمام بدن پمپاژ کند.
بیماری های قلبی در کودکان که به دلیل عفونت ویروسی قلب رخ می دهد نادر است و ممکن است نشانههای کمی داشته باشد. هنگامیکه نشانهها آشکار شد، علائمی شبیه به آنفولانزا خواهد داشت که شامل، خستگی، تنگی نفس و ناراحتی در قفسه سینه است. درمان شامل درمانهای مربوط به نشانههای التهاب ماهیچه قلب خواهد بود.
مطالعه بیشتر:
تاثیر بیماری قلبی مادر بر جنین
با داشتن نارسایی قلبی چگونه برای بارداری آماده شویم؟
بارداری با وجود بیماری قلبی مادرزادی چه خطراتی دارد؟
علت انجام اکوی قلب جنین و در چه شرایطی انجام آن ضروری است؟