برای حالت تهوع بارداری چی خوبه و علت حالت تهوع بارداری چیست؟
حالت تهوع، یکی از رایج ترین عوارض دوران بارداری است که می تواند مشکلات زیادی را برای مادران ایجاد کند، از کم آب شدن بدن گرفته تا بی اشتهایی و کاهش وزن! این مشکل، به قدری آزاردهنده است که اغلب مادران از آن به عنوان یکی از بدترین تجارب خود در طی بارداری یاد کرده و همواره به دنبال راهی برای کاهش آن هستند. اگر می خواهید بدانید که برای حالت تهوع بارداری چه چیزی خوب است و چطور می توان با این عارضه مقابله کرد، از خواندن ادامه این مطلب غافل نشوید.
همه چیز در مورد حالت تهوع بارداری
حالت تهوع بارداری که به عنوان بیماری صبحگاهی (Morning sickness)، نیز شناخته می شود عارضه ای رایج در دوران بارداری است که بیش از دو سوم مادران آن را تجربه می کنند.
برخلاف نام این عارضه، بیماری صبحگاهی ممکن است در هر زمان از شبانه روز رخ دهد و گه گاه با استفراغ نیز همراه شود. به طور معمول، این عارضه یکی از اولین علائم بارداری است که از هفته ششم بارداری شروع می شود، در هفته نهم به اوج می رسد، با نزدیک شدن به سه ماهه دوم از شدت آن کاسته شده و در نهایت تا هفته های 16 تا 20 به پایان می رسد. البته که این الگو در مورد تمام مادران باردار صدق نمی کند. برخی از مادران ممکن است در تمام طول دوران بارداری خود، از حالت تهوع رنج ببرند، برخی ممکن است برای اولین بار این عارضه را در اواسط بارداری خود تجربه کنند و برخی دیگر نیز هرگز دچار حالت تهوع نمی شوند!
علت حالت تهوع بارداری
اگرچه به نظر می رسد که هورمون های بارداری در ایجاد حالت تهوع بارداری، مقصر باشند اما با این وجود، هنوز هم علت دقیق حالت تهوع بارداری ناشناخته است. به علاوه مشخص شده که برخی عوامل می توانند در تشدید این مشکل نقش داشته باشند، از جمله:
- افت سطح قند خون،
- بارداری دو یا چند قلویی،
- سن بالای مادر،
- رنگین پوست بودن مادر،
- خستگی های بیش از حد جسمی و روحی،
- چاقی و واضافه وزن مادر (شاخص توده بدنی 30 و بالاتر)،
- سابقه حالت تهوع در بارداری قبلی،
- دختر بودن جنین،
- و مسافرت های بیش از حد و طولانی.
عوارض احتمالی حالت تهوع بارداری
بیماری صبحگاهی در اغلب زنان به قدری خفیف است که به ندرت مانع رشد و نمو جنین و یا مشکلات جدی می شود. اما در 1 درصد از مادران باردار، حالت تهوع و استفراغ به قدری شدید می شود که ممکن است عوارض جدی را برای آن ها و جنین درون رحمشان به دنبال داشته باشد. این حالت که به آن هیپرامزیس گراویداروم (hyperemesis gravidarum)، گفته می شود می تواند چنین مشکلاتی را برای مادران ایجاد کند:
- از دست دادن اشتها،
- کاهش وزن،
- عدم تعادل الکترولیت ها در بدن،
- استفراغ شدید،
- کاهش حجم ادرار،
- سبکی سر یا سرگیجه،
- افزایش سرعت ضربان قلب،
- اختلال در رشد جنین،
- و ایجاد دردهای شکمی.
لازم به ذکر است که حملات شدید تهوع صبحگاهی یا همان هیپرامزیس گراویداروم، به طور کلی نیاز به بستری شدن دارد و با راهکارهای خانگی بهبود پیدا نمی کند.
برای حالت تهوع بارداری چی خوبه؟
درمان عارضه تهوع بارداری، نیاز به صبوری دارد و شما باید با ترکیبی از درمان های دارویی و تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی خود با این مشکل مقابله کنید. اگر نمی دانید که برای حل این مشکل چه کاری انجام دهید و این سوال در ذهن شما ایجاد شده است که برای حالت تهوع بارداری چی خوبه، بهتر است به نکات زیر عمل کنید.
- استراحت خود را افزایش دهید. زیرا در طی سه ماهه اول، بیشتر بخش های بدن جنین در حال شکل گیری هستند و بنابراین انرژی زیادی از شما گرفته می شود. خود تهوع بارداری نیز بدن شما را خسته کرده و بنابراین هر چه بیشتر استراحت کنید، برایتان بهتر است.
- به جای سه وعده غذایی با حجم زیاد، پنج یا شش وعده غذایی با حجم کمتر بخورید.
- قبل از بیرون آمدن از رختخواب، چند عدد کراکر شور، بیسکوییت ساده، نان تست خشک و یا غلات خشک بخورید تا معده شما آرام شود.
- به طور منظم غذا و میان وعده بخورید، زیرا خالی ماندن معده باعث تشدید حالت تهوع شما خواهد شد.
- از خوردن غذاهای تند، پر ادویه و چرب خودداری کنید.
- غذاهایی را در برنامه روزانه خود بگنجانید که غی از پروتئین بوده و در عین حال هضم آسانی دارند.
- خوراکی های زنجفیلی را امتحان کنید. از آب نبات گرفته یا بیسکوییت های زنجفیلی، همگی می توانند در کاهش شدت تهوع شما موثر باشند.
- گاهی اوقات بهترین راه حل ساده ترین است. سعی کنید دراز بکشید، چشمان خود را ببندید، چند نفس عمیق بکشید و فقط کمی بخوابید. بسیاری از پزشکان و مادران بر این باور هستند که خواب یک راه عالی برای رهایی از بیماری صبحگاهی است.
- از هوای تازه کمک بگیرید. تلاش کنید تا همواره تهویه منزل برقرار باشد و اگر برایتان مقدور است، در و پنجره ها را باز بگذارید. به علاوه در صورت خوب بودن شرایط جسمی و کسب مجوز از جانب پزشک، می توانید پیاده روی ملایم در هوای آزاد را نیز امتحان کنید.
- از غذاها یا بوهایی که به نظر می رسد حالت تهوع شما را بدتر می کنند، دوری کنید.
- مصرف مایعات را افزایش دهید اما در عین حال تلاش کنید تا همراه با غذا، هیچ نوع نوشیدنی نخورده و بین مصرف مایعات با غذا، حداقل نیم ساعت فاصله بگذارید.
- از استعمال سیگار و سایر دخانیات، به صورت جدی اجتناب کنید و از همسرتان و اطرافیان نیز بخواهید که در محیط منزل چنین کاری را انجام ندهند.
- مولتی ویتامین های خود را در شب و در هنگام خواب بخورید.
- به صفحات نمایشگر کمپیوتر و گوشی کمتر خیره شوید. به علاوه می توانید به عنوان یک راهکار، اندازه فونت را پررنگ و بزرگتر کنید و پس زمینه را به صورتی ملایم تغییر دهید تا چشم ها اذیت نشده و حالت تهوع شما نیز تشدید نشود.
- با مشورت با پزشک، به فکر استفاده از روش های مکمل مانند طب فشاری یا رایحه درمانی باشید.
- برای حالت تهوع بارداری چی خوبه؟ لیمو! این رایج ترین پاسخی است که احتمالا در پاسخ به این سوال خواهید شنید. بوی لیموی تازه، به شکل معجزه آوری در کاهش شدت تهوع بارداری موثر است. پس توصیه می کنیم که همیشه یک لیموی تازه را همراه خود داشته باشید تا هر وقت حالتان بد شد، آن را بو کنید.
مطالعه بیشتر:
حالت تهوع بارداری چه زمانی شروع می شود
درمان حالت تهوع در دوران بارداری با راهکارهای خانگی
حالت تهوع شدید در بارداری نشانه چیست و باید با آن چه کنیم؟
نداشتن حالت تهوع در بارداری طبیعی است و حالت تهوع نشانه چیست