molfix-مولفیکس

غرامت دستمزد ایام بارداری و علت پرداخت این غرامت چیست؟

غرامت دستمزد ایام بارداری و علت پرداخت این غرامت چیست؟

اگر تا به حال سروکار شما به بیمه افتاده باشد، احتمالا با کلمه ای به نام "غرامت دستمزد" آشنا خواهید بود. غرامت دستمزد، وجه مالی است که توسط شرکت بیمه به افراد بیمه شده ای پرداخت می شود که به دلیل برخی شرایط خاص، برای مدت زمان موقت نتوانند به کار خود ادامه دهند و حقوق بگیرند. اما با این وجود بسیاری از خانم ها با بحث غرامت دستمزد ایام بارداری آشنا نیستند. این مقاله مروری است بر شرایط و نحوه پرداخت غرامت دستمزد ایام بارداری تا راهنمایی برای مادران باردار باشد.

علت پرداخت غرامت دستمزد ایام بارداری

بچه دار شدن اگرچه اتفاقی شیرین و خواستنی است، اما برای زنانی که شاغل هستند، یک چالش جدی به حساب می آید. علت این مساله این است که بارداری، همواره رویایی و راحت نبوده و می تواند با فراز و نشیب ها و مشکلات جدی همراه باشد که مادر را خانه نشین کرده و او را از ادامه کار محروم می کنند، به عنوان مثال خونریزی، لکه بینی، خطر سقط جنین، نارسایی سرویکس و خطر زایمان زودرس و حتی بارداری های دو یا چندقلویی از مواردی هستند که باعث می شوند تا یک خانم در طی بارداری ناچار به استراحت شده و نتواند مانند گذشته کار کند. از سوی دیگر، با به دنیا آمدن نوزاد، مادران باید بیشتر اوقات خود را به این کوچولوی نحیف و آسیب پذیر اختصاص دهند تا سلامتی او در معرض خطر قرار نگرفته و در امنیت و صحت کامل، ماه های ابتدایی تولد را پشت سر بگذراند.

چنین مسائلی، سبب می شود تا برخی از خانم های کارمند و شاغل از ترس از دست دادن شغل و یا حقوق در مورد بچه دار شدن دچار تردید و دودلی شده و به این خواسته قلبی خود هیچ اهمیتی ندهند. نتیجه چنین امری، در طی سالیان دراز در بسیاری از کشورها به دو شکل عمده بروز پیدا کرده است:

1. کاهش رشد جمعیت،

2. به خطر افتادن سلامتی مادر و فرزند او در اثر بازگشت زودهنگام به کار

به همین دلیل بسیاری از کشورها، تمهیداتی را برای حمایت از مادران شاغل در نظر گرفته اند تا خانواده ها را به بچه دار شدن تشویق و ترغیب کنند. در ایران، این راهکار غرامت دستمزد ایام بارداری، نام دارد.

شرایط غرامت دستمزد ایام بارداری

غرامت دستمزد ایام بارداری، کمک هزینه ای است که از سوی سازمان تامین‌اجتماعی به بیمه شدگان خانمی تعلق می گیرد که یا به دلیل زایمان و مراقبت از نوزاد، نیاز به مرخصی زایمان دارند و یا به دلیل عوارض و مشکلات خاص دوره بارداری و در معرض خطر قرار گرفتن سلامت مادر و جنین، قادر به ادامه دادن کار نیستند.

کمک هزینه غرامت دستمزد ایام بارداری، از اولین روزی که استراحت مادر شروع شده، محاسبه و در کوتاه ترین بازه زمانی پرداخت می شود. مدت زمان مجاز برای مرخصی زایمان که تحت پوشش غرامت دستمزد ایام بارداری قرار می گیرد، برای آن دسته از مادرانی که از سینه های خود به فرزندشان شیر می دهند، برابر با 9 ماه است که البته 3 ماه از آن حتما باید مربوط به دوران پس از زایمان باشد.

به علاوه بد نیست بدانید که مدت زمان مرخصی زایمان برای مادرانی که دو قلو باردار هستند، 12 ماه بوده و برای مادران با بارداری های چندقلویی نیز بیشتر از این مدت خواهد بود.

چه مادرانی می توانند غرامت دستمزد ایام بارداری را دریافت کنند؟

اگر شاغل هستید و تصمیم دارید تا بچه دار شوید، قبل از هر چیز بهتر است با شرایط دریافت غرامت دستمزد ایام بارداری آشنا باشید تا مطمئن شوید که این کمک هزینه به شما نیز تعلق می گیرد. این شروط عبارت هستند از:

- شما باید طی بازه زمانی 1 سال قبل از زایمان، حق بیمه 60 روز کار را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کرده باشید.

- در طول مدت مرخصی زایمان و استراحت، در هیچ جای دیگری کار نکرده و همچنین هیچ حقوق و دستمزدی در طی این مدت دریافت نکرده باشید.

- هنگامی که قرار است تقاضای مرخصی کنید، باید یا مشغول به کار باشید و یا مرخصی استحقاقی گرفته باشید.

- در طی دوره استراحت، مزدی برای مادر مطرح باشد.

نحوه محاسبه غرامت دستمزد ایام بارداری

غرامت دستمزد ایام بارداری، معادل با دو سوم از آخرین حقوقی است که شما دریافت کرده اید. البته برای محاسبه آخرین حقوق نیز شرط و شروط خاصی وجود دارد. بر اساس قوانین بیمه و سازمان تامین اجتماعی، آخرین حقوق بر اساس میانگین سه ماه آخر بخشی از دریافتی شما که حق بیمه از آن کم شده است، محاسبه می شود. برای درک بهتر می توانید از فرمول زیر کمک بگیرید:

مدت زمان استراحت × ۳ / ۲ × متوسط دستمزد روزانه در ۹۰ روز قبل از استراحت

برابر است با :

مبلغ قابل پرداخت غرامت دستمزد ایام بارداری

مدارک لازم برای دریافت غرامت دستمزد ایام بارداری

اگر با خواندن موارد بالا، متوجه شدید که شما نیز مشمول دریافت غرامت دستمزد ایام بارداری هستید، باید با مدارک زیر برای گرفتن این کمک هزینه اقدام کنید:

- تصویر گواهی تولد یا تصویر شناسنامه نوزاد،

- اصل برگه گواهی پزشک یا بیمارستان،

- و دفترچه درمانی فرد بیمه شده (مادر باردار)،

به علاوه ضروری است در نظر داشته باشید که، باید جزو بیمه شدگان و یا کارگاه های مشمول دریافت غرامت دستمزد ایام بارداری، باشید تا این کمک هزینه به شما تعلق گیرد.

مطالعه بیشتر:

عوارض و مشکلات شب کاری در دوران بارداری

تغذیه با شیر مادر در زنان شاغل و راهکارهای پیشنهادی

گزینه های مراقبت از نوزاد پس از پایان یافتن مرخصی زایمان

مادران شاغل چگونه می توانند بر فرزند دلبندشان تأثیر بگذارد؟

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های غرامت دستمزد ایام بارداری

علت پرداخت غرامت دستمزد ایام بارداری چیست؟

غرامت دستمزد ایام بارداری، کمک هزینه ای است که از سوی سازمان تامین‌اجتماعی به بیمه شدگان خانمی تعلق می گیرد که یا به دلیل زایمان و مراقبت از نوزاد، نیاز به مرخصی زایمان دارند و یا به دلیل عوارض و مشکلات خاص دوره بارداری و در معرض خطر قرار گرفتن سلامت مادر و جنین، قادر به ادامه دادن کار نیستند.

آیا مرخصی زایمان در بارداری دوقلویی بیشتر است؟

بله. مدت زمان مرخصی زایمان برای مادرانی که دو قلو باردار هستند، 12 ماه بوده و برای مادران با بارداری های چندقلویی نیز بیشتر از این مدت خواهد بود.

شرایط دریافت غرامت دستمزد ایام بارداری چیست؟

شما باید طی بازه زمانی 1 سال قبل از زایمان، حق بیمه 60 روز کار را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کرده باشید. در طول مدت مرخصی زایمان و استراحت، در هیچ جای دیگری کار نکرده و همچنین هیچ حقوق و دستمزدی در طی این مدت دریافت نکرده باشید. هنگامی که قرار است تقاضای مرخصی کنید، باید یا مشغول به کار باشید و یا مرخصی استحقاقی گرفته باشید. در طی دوره استراحت، مزدی برای مادر مطرح باشد.

نحوه محاسبه غرامت دستمزد ایام بارداری چگونه است؟

مدت زمان استراحت × ۳ / ۲ × متوسط دستمزد روزانه در ۹۰ روز قبل از استراحت. برابر است با : مبلغ قابل پرداخت غرامت دستمزد ایام بارداری