تغذیه با شیر مادر در زنان شاغل و راهکارهای پیشنهادی
از اتمام مرخصی زایمان خود وحشت دارید؟ نگران نباشید با بازگشت به سرکار خود نیز میتوانید نوزادتان را با شیرمادر تغذیه کنید. بسیاری از مادران فکر میکنند هنگامی که زمان بازگشت به سرکار فرا رسید، باید از شیردهی فرزندشان دست بکشند. اینطور نیست! در واقع با کمی برنامهریزی و تعهد میتوانید برای ادامه شیردهی آماده شوید. در این مطلب نکات کاربردی درمورد تغذیه با شیر مادر در زنان شاغل را برای شما بیان خوهیم کرد.
تغذیه با شیر مادر در زنان شاغل
اگر مرخصی زایمان شما رو به اتمام است دلیلی وجود ندارد که فرزندتان را از ادامه تغذیه با شیر مادر محروم کنید زیرا شاغل بودن به هیچ وجه به این معنا نیست که شما نمی توانید به دلبندتان شیر بدهید و باید او را با شیر خشک تغذیه کنید. در ادامه راهکارهایی را برای تغذیه با شیر مادر در زنان شاغل برایتان شرح داده ایم که با کمک انها می توانید با صرف کمی حوصله به شیردهی حتی بعد از شش ماهگی نیز ادامه بدهید:
- برای موفقیت در تغذیه با شیر مادر در زنان شاغل، فرزندتان را زود با شیشه شیر آشنا کنید: تقریبا از اوایل زندگی نوزاد، روزانه یک شیشه از شیر خودتان به او بدهید. بسیاری از مادران شیرده تا وقتی به سرکار بازنگشتهاند، نوزادشان را با شیشه شیر تغذیه نمیکنند و بنابراین در مواقعی که نیاز به شیشه شیر است، نوزاد شیشه شیر را قبول نمیکند. برای پیشگیری از این مشکل باید تقریبا از سن کم، فرزندتان را به شیشه عادت دهید. اکثر متخصصین پیشنهاد میکنند در حدود سه هفتگی، مادران نوزاد را با یک شیشه شیر پمپ شده از سینه مادر تغذیه کنند، زودتر از این زمان برای تغذیه او از شیشه شیر استفاده نکنید زیرا استفاده از شیشه شیر برای فرزندتان آسانتر خواهد بود و باعث میشود که علاقه او به خوردن شیر از سینه شما کمتر شود. اگر فرزندتان شیشه شیر را از شما قبول نکرد بهتراست همسرتان یا دیگر اعضای خانواده این امر را به عهده بگیرند. دلیل قبول نکردن شیشه شیر بوسیله نوزاد از شما این است که شما منبع اصلی شیر را در اختیار دارید و نوزاد گرایش به تغذیه با سینه شما را دارد.
2. شیرتان را بدوشید:
بهترین زمان برای انجام اینکار معمولا بعد از اولین جلسه شیردهی در روز است که تولید شیرتان در بالاترین میزان قرار دارد؛ حتی بعد از یک جلسه شیردهی کامل میتوانید میزان کافی شیر برای تغذیه نوزاد پمپ کنید.
خانم کتی لبینگ مشاور تغذیه نوزاد با شیر مادر و مدیر مرکز لالچ اینترنشال درمورد تغذیه با شیر مادر در زنان شاغل میگوید: زمانیکه شیر خود را پمپ کردید، آنرا در یخچال یا فریزر نگهداری کنید، این شیر برای پنج روز در یخچال و پنج ماه در فریزر تازه خواهد ماند. حتما از کیسههایی مخصوص ذخیره شیرمادر استفاده کنید؛ این کیسهها ضدعفونی شدهاند، برای یخزدن ایمن هستند و به سادگی سوراخ نمیشود. شیر خود را در اندازههایی ذخیره کنید که معمولا در یک وعده نوزاد آنرا مصرف میکند.
برای موفقیت در تغذیه با شیر مادر در زنان شاغل، متخصصین پیشنهاد میکنند که شیر خود را یکبار در روز و چند بار در هفته پمپ کنید، تا برای زمانیکه سرکار خود باز میگردید، تولید شیر شما برای ذخیره کردن افزایش یابد. طوری برنامهریزی کنید که چند بار در هفته با شیشه شیر نوزادتان را تغذیه کنید، به این ترتیب فرزندتان با شیشه شیر آشنا میشود و ذخیره شیر شما به هدر نمیرود (برای مثال اگر پنج بار در هفته شیرتان را پمپ میکنید و به نوزادتان سه بار با شیشه شیر میدهید، به این ترتیب دو کیسه شیر برای ذخیره باقی میماند).
- مکانی مناسب در محل کار برای پمپ کردن بیابید:
اگر موقعیت خوبی در محل کار خود دارید و درب اتاق محل کار شما قفل میشود، به راحتی میتوانید شیر خود را پمپ کنید. در غیراینصورت، قبل از ترک محل کار برای مرخصی زایمان، به دنبال محل مناسبی برای انجام این کار باشید. همچنین از پاکیزه بودن مکان مورد نظر مطمئن شوید.
- از اطرافیان خود سوال کنید آیا همکاران شما با چنین مشکلی روبرو بودهاند؟ برای گرفتن راهنمایی، از آنان سوال کنید. به علاوه میتوانید از کارفرمای خود برای یافتن یا ایجاد محلی مناسب برای پمپکردن شیر خود سوال کنید. اکثر شرکتها به اهمیت رضایت کارمندان خود پی بردهاند و میخواهند به آنان کمک کنند.
- به آرامی کار خود را شروع کنید: برای بسیاری از مادران شاغل اولین هفته برگشت به کار بسیار سخت است زیرا تا کنون هرگز از فرزندشان جدا نشدهاند. برای سادهتر شدن این کار میتوانید با کارفرمای خود صحبت کنید که اولین روز کاری را چهارشنبه یا پنجشنبه در نظر بگیرد یا اجازه دهد چند روز اول را نیمه وقت کار کنید.
- زمان شیردهی و پمپ کردن خود را برنامهریزی کنید:
متخصصین پیشنهاد میکنند که برای روز کاری معمول (هشت ساعت)، درست قبل از ترک خانه برای کار و زمانی که به خانه بازگشتید به نوزاد خود شیر دهید. در محل کار سعی کنید در زمانیکه معمولا به فرزندتان شیر میدادید، شیر خود را پمپ کنید؛ طوری برنامهریزی کنید تا حداقل دو بار در روز شیر خود را پمپ کنید، درصورتی که مشکلی برای پمپ کردن ندارید آن را به سه بار افزایش دهید.
احتمالا با خواندن این متن دریافتید که تغذیه با شیر مادر در زنان شاغل کار چندان دشواری نیست و با اندکی صبر و حوصله موفق خوهید شد.
بیشتر بخوانید:
2- همه چیز در مورد چگونگی تولید شیر مادر و شیردهی پستانی به نوزاد
3- علل کمبود تولید شیر در مادر
4- بهترین روش برای درمان جمع شدن شير در سينه