molfix-مولفیکس

سرطان بیضه و سرطان بیضه چگونه تشخیص داده می شود؟

سرطان بیضه و سرطان بیضه چگونه تشخیص داده می شود؟

سرطان بیضه، به سرطانی گفته می شود که منشا آغاز آن یک یا هر دو بیضه باشند. بیضه های شما، همان غدد تولید مثل مردانه هستند که در داخل کیسه بیضه قرار دارند و کیسه بیضه نیز، یک کیسه از جنس پوست است که در زیر آلت تناسلی مردانه واقع شده و وظیفه محافظت و نگهداری از بیضه ها را بر عهده دارد. بیضه های شما، وظیفه تولید اسپرم و هورمون تستوسترون را بر عهده داشته و نقش مهمی در تعیین قدرت باروری یک مرد دارند.

انواع سرطان بیضه

سرطان بیضه غالباً با ایجاد تغییراتی در سلول های زایا که مسئول تولید اسپرم در بیضه ها هستند، آغاز می شود. تومورهای سرطانی سلول های زایا، بسیار رایج بوده و بیش از 90 درصد از انواع سرطان های بیضه را تشکیل می دهند.

دو نوع اصلی تومور سلول زایا وجود دارد:

• سمینوما (Seminoma): دسته ای از سرطان های بیضه هستند که به آرامی رشد می کنند. آن ها معمولاً به بیضه شما محدود می شوند، اما ممکن است غدد لنفاوی را نیز درگیر کنند.

• نان سمینوما (Nonseminoma): نوع متداول سرطان بیضه است. این نوع با سرعت بیشتری رشد می کند و ممکن است به سایر قسمت های بدن نیز گسترش پیدا کند.

سرطان بیضه همچنین ممکن است در بافت های تولید کننده هورمون رخ دهد. به این نوع از تومورها، تومورهای استرومایی غدد جنسی گفته می شود.سرطان بیضه اگرچه ممکن است در هر سنی رخ دهد، اما به طور معمول بیشتر در مردان 15 تا 35 ساله تشخیص داده می شود. نکته مثبت این است که سرطان بیضه، حتی اگر به سایر مناطق بدن تهاجم و گسترش پیدا کرده باشد، باز هم یکی از سرطان های قابل درمان به شمار می رود،

طبق نظر انجمن سرطان آمریكا، میزان بقای پنج ساله برای مبتلایان به سرطان بیضه که در مراحل اولیه شناسایی و درمان می شوند، بیشتر از 95 درصد است.

عوامل خطر سرطان بیضه

عوامل خطری که می توانند خطر ابتلا به سرطان بیضه را افزایش دهند، عبارتند از:

• داشتن سابقه خانوادگی بیماری،

• سابقه رشد و تکامل غیرطبیعی بیضه،

• نژاد قفقازی،

• بیضه نزول نکرده که به آن "کریپتورکیدیسم" گفته می شود و وضعیتی است که یک یا هر دو بیضه در آن به درون کیسه بیضه، نزول نکرده باشد،

علائم سرطان بیضه

برخی از مردان در هنگام تشخیص سرطان بیضه هیچ علامتی ندارند. اما اگر علائم سرطان بیضه ظاهر شوند، می توانند شامل موارد زیر باشند:

• احساس درد یا ناراحتی در بیضه،

تورم بیضه،

• درد زیر شکم یا کمر،

• بزرگ شدن بافت بیضه،

در صورت داشتن هر یک از این علائم به پزشک خود مراجعه کنید.

سرطان بیضه چگونه تشخیص داده می شود؟

مجموعه آزمایشاتی که پزشک به کمک آن ها می تواند سرطان بیضه را تشخیص دهد، شامل موارد زیر هستند:

• معاینه فیزیکی، که می تواند وجود هر گونه ناهنجاری در بیضه ها، مانند توده یا تورم را نشان دهد.

• سونوگرافی برای بررسی ساختار داخلی بیضه ها.

• آزمایش خون که به عنوان آزمایشات تومور مارکر شناخته می شوند و ممکن است وجود سطح بالایی از مواد مرتبط با سرطان بیضه مانند آلفا فتوپروتئین یا گنادوتروپین جفتی بتا را در خون نشان دهند.

اگر بعد از انجام بررسی های گفته شده، پزشک به سرطان مشکوک شود، این احتمال وجود دارد که برای به دست آوردن نمونه بافت، کل بیضه شما برداشته شود. وقتی بیضه شما هنوز در کیسه بیضه قرار دارد، نمی توان این کار یعنی نمونه برداری را انجام داد، زیرا با این کار ممکن است سرطان از کیسه بیضه به سایر مناطق بدن گسترش پیدا کند.

پس از به تایید رسیدن تشخیص سرطان، آزمایشاتی مانند سی تی اسکن لگن و شکم انجام خواهد شد تا مشخص شود که آیا سرطان در جای دیگری از بدن گسترش یافته است یا خیر. این کار برای مرحله بندی سرطان انجام می شود. بر این اساس، مراحل سرطان بیضه به شرح زیر است:

• مرحله 1 : سرطان محدود به بیضه است.

• مرحله 2 : سرطان به غدد لنفاوی شکم گسترش پیدا کرده است.

• مرحله 3 : سرطان به سایر قسمت های بدن گسترش پیدا کرده است. این نوع سرطان معمولاً باعث درگیری ریه ها، کبد، مغز و استخوان می شود.

سرطان همچنین بر اساس پاسخ مورد انتظار به درمان هم طبقه بندی می شود. چشم انداز پاسخدهی به درمان می تواند خوب، متوسط و یا ضعیف باشد.

درمان سرطان بیضه

سه روش کلی برای درمان سرطان بیضه وجود دارد که بسته به مرحله سرطان، ممکن است با یک یا چند گزینه تحت درمان قرار بگیرید.

عمل جراحی

در طی عمل جراحی یک یا هر دو بیضه و برخی از غدد لنفاوی اطراف آن ها برداشته شده تا هم به تشخیص دقیق تر و مرحله بندی سرطان کمک شود و هم درمان سرطان با این روش انجام شود.

پرتو درمانی

در پرتو درمانی از پرتوهای پرانرژی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کنند. پرتو درمانی ممکن است به صورت خارجی یا داخلی تجویز شود.در پرتو درمانی خارجی از دستگاهی استفاده می شود که از بیرون بدن پرتوها را به ناحیه سرطانی تابانده و آن ناحیه را مورد هدف قرار می دهد. روش پرتو درمانی داخلی شامل استفاده از دانه های رادیواکتیو یا منبع تابشی است که در درون بدن و منطقه درگیر قرار می گیرند. این فرم اغلب در درمان سمینوم موفقیت آمیز است.

شیمی درمانی

در شیمی درمانی، از داروهای مخصوص برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. این یک درمان سیستمی است، به این معنی که تمام بدن را تحت تاثیر قرار داده و می تواند سایر سلول های سرطانی را که به بقیه قسمت های بدن شما گسترش پیدا کرده اند را نیز از بین ببرد. داروهای شیمی درمانی وقتی به صورت خوراکی و یا از طریق رگ ها دریافت می شوند، می توانند از طریق گردش خون شما در تمام بدن پخش شده و سلول های سرطانی را از بین ببرند.

در موارد بسیار پیشرفته سرطان بیضه، شیمی درمانی با دوز بالا ممکن است همراه با پیوند سلول های بنیادی انجام شود. در این روش، هنگامی که شیمی درمانی سلول های سرطانی را از بین برد، سلول های بنیادی تجویز شده و در بدن شما به سلول های خونی سالم تبدیل می شوند.

عوارض سرطان بیضه

اگرچه سرطان بیضه یک سرطان بسیار قابل درمان است، اما هنوز هم می تواند به سایر قسمت های بدن شما گسترش پیدا کند. به علاوه اگر یک یا هر دو بیضه برداشته شوند، قدرت باروری شما نیز تحت تأثیر قرار می گیرد. بنابراین اگر دلتان بچه می خواهد حتما قبل از شروع درمان، از پزشک خود در مورد گزینه های موجود برای حفظ باروری سوال کنید.

مطالعه بیشتر:

درد بیضه و آیا درد در کیسه بیضه خطرناک است؟

تورم بیضه و آیا تورم بیضه نشان دهنده سرطان است؟

بیضه بزرگ و آیا اندازه بیضه به میزان تولید اسپرم ربطی دارد؟

بیوپسی بیضه چیست و بیوپسی بیضه ها چگونه انجام می شود؟

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های سرطان بیضه

عوامل خطر سرطان بیضه چیست؟

عوامل خطری که می توانند خطر ابتلا به سرطان بیضه را افزایش دهند، عبارتند از • داشتن سابقه خانوادگی بیماری • سابقه رشد و تکامل غیر طبیعی بیضه • نژاد قفقازی • بیضه نزول نکرده

علائم سرطان بیضه چیست؟

برخی از مردان در هنگام تشخیص سرطان بیضه هیچ علامتی ندارند. اما اگر علائم سرطان بیضه ظاهر شوند، می توانند شامل موارد زیر باشند: • احساس درد یا ناراحتی در بیضه • تورم بیضه • درد زیر شکم یا کمر • بزرگ شدن بافت بیضه

سرطان بیضه چگونه تشخیص داده می شود؟

مجموعه آزمایشاتی که پزشک به کمک آن ها می تواند سرطان بیضه را تشخیص دهد، شامل موارد زیر هستند: • معاینه فیزیکی، که می تواند وجود هر گونه ناهنجاری در بیضه ها، مانند توده یا تورم را نشان دهد. • سونوگرافی برای بررسی ساختار داخلی بیضه ها. • آزمایش خون

درمان سرطان بیضه شدید چیست؟

در موارد بسیار پیشرفته سرطان بیضه، شیمی درمانی با دوز بالا ممکن است همراه با پیوند سلول های بنیادی انجام شود. در این روش، هنگامی که شیمی درمانی سلول های سرطانی را از بین برد، سلول های بنیادی تجویز شده و در بدن شما به سلول های خونی سالم تبدیل می شوند.

منبع: healthline