چرخش در خواب در بارداری و بهترین موقعیت خواب در بارداری کدام است؟
یکی از بزرگترین نگرانی های مادران و خانواده های آن ها، چگونگی چرخش در خواب در بارداری است، زیرا باور بسیاری از مردم این است که نحوه چرخش مادر در خواب در بارداری، با پیچیده شدن بند ناف جنین به دور گردن او ارتباط مستقیمی دارد. به همین دلیل، ما در این مقاله درستی این باور را مورد بررسی قرار داده ایم تا مادران باردار هر آنچه را که در مورد خوابیدن در بارداری، لازم است یاد گرفته و به آن عمل کنند. پس با ما در ادامه این مطلب همراه شوید.
چرخش در خواب در بارداری
قبل از اینکه در مورد چرخش خواب در بارداری حرف بزنیم، بهتر است در ابتدا به این سوال مهم پاسخ دهیم که ایمن ترین وضعیت و موقعیت برای خواب در دوران بارداری چیست؟
در هفته های ابتدایی بارداری، نحوه خوابیدن مادران تقریبا جزو آخرین مواردی است که مورد توجه قرار می گیرد، چون رحم هنوز بسیار کوچک بوده و بنابراین شکم نیز نمایان نشده است. بنابراین در این دوران شما می توانید به هر شکل که دوست دارید بخوابید، حتی بر روی کمر و شکم!
اما با افزایش سن حاملگی و رسیدن به حوالی ماه پنجم و ششم بارداری، به طور قطع خوابیدن به شکم ایده خوبی به نظر نمی رسد. زیرا شکم به حدی بزرگ شده که شما عملا نمی توانید بر روی آن بخوابید و از سوی دیگر، در صورت خوابیدن به شکم، سینه هایی که حالا در این زمان بزرگ تر و حساس تر شده اند، درد می گیرند.
به علاوه خوابیدن به پشت نیز توصیه نمی شود، زیرا خوابیدن به پشت می تواند خونرسانی به جنین را با اختلال مواجه کند. می پرسید چرا؟!
زیرا در این سنین، شکم و رحم بزرگ شده فشار بیشتری بر آئورت و ورید اجوف تحتانی (رگ های خونی که به پشت رحم شما رفته و خون را از پاها به سمت قلب برمی گردانند)، وارد می کنند. فشار بر روی این عروق می تواند گردش خون را در بدن شما و نوزاد شما کند کرده و با اختلال مواجه کند. به علاوه در صورت خوابیدن به پشت، نفس کشیدن نیز به طور معمول برای شما سخت تر خواهد شد.
پس چه باید کرد؟!
در چنین شرایطی، پزشکان همواره توصیه می کنند که به پهلو و به ویژه به پهلوی چپ بخوابید، زیرا در این شرایط خونرسانی به جنین بهتر و بیشتر خواهد بود. به علاوه دراز کشیدن به پهلوی چپ، مانع از فشار وارد شدن به کبد خواهد شد.
چرخیدن به پشت در خواب در بارداری
اگرچه توصیه می شود که با افزایش سن بارداری، تا حد امکان به پهلو بخوابید، اما باز هم در برخی موارد مادران به طور ناخودآگاه چرخش در خواب در بارداری را تجربه کرده و به پشت می چرخند. اگر زمانی این اتفاق برای شما یا اطرافین و دوستانتان رخ داد، بهترین راهکار این است که مضطرب نشده و نترسید.
این کاملا معمول است که از روی عادت، در طی خواب به پشت بچرخید و دقایق یا حتی ساعاتی را در آن حالت سپری کنید، زیرا این بخشی طبیعی از خواب است که شما نمی توانید آن را کنترل کنید. اما با این وجود نگران نباشید، زیرا الگوی غالب خوابیدن شما به پهلو است و بنابراین این شرایط برای بارداری و جنین درون رحم مشکل ساز نمی شود. به علاوه به طور معمول خوابیدن به پشت به قدری اذیت کننده و ناراحت کننده است که به محض چرخش در خواب در بارداری متوجه آن شده و مجددا می توانید به حالت اولیه برگردید.
به یاد داشته باشید که می توانید برای مقابله با این مشکل، از بالش های مخصوص دوره بارداری کمک بگیرید تا احتمال چرخش غیرارادی در خواب در بارداری به حداقل رسیده و خواب راحتی را تجربه کنید. پس تلاش کنید تا با امتحان کردن بالش در موقعیت های مختلف، یک پوزیشن مناسب و راحت را پیدا کنید. به عنوان مثال، اغلب مادران باردار گزارش کرده اند که قرار دادن بالش زیر شکم و یا بین پاها و زانوها، برای آن ها بسیار مفید بوده است.
چرخش در خواب در بارداری از یک پهلو به پهلوی دیگر
حالا که با موقعیت های ایمن و بی خطر خواب در بارداری آشنا شدیم، وقت آن رسیده که به یکی از رایج ترین نگرانی ها و سوالات مادران در این مورد پاسخ دهیم:
آیا برای چرخش در خواب در بارداری از یک پهلو به پهلوی دیگر، باید از جای خود بلند شویم و بعد بچرخیم؟!
قدیمی ترها بر این باور هستند که برای چرخیدن در خواب در بارداری، شما باید به صورت کامل و به آرامی بیدار شده، سر جای خود بنشینید و سپس به پهلوی طرف مقابل بچرخید. این کار به نظر ساده می رسد، اما اگر بخواهید به آن عمل کنید به مرور اذیت شده و ممکن است دچار اختلال در خواب شوید. شواهد موجود نشان می دهند که این باور قدیمی به هیچ عنوان صحت و مبنای علمی نداشته و نیازی نیست که برای چرخش در خواب در بارداری به خودتان آنقدر زحمت بدهید. شما برای ایمن کردن تجربه چرخش در خواب در بارداری تنها کافی است بدین ترتیب عمل کنید:
1. با حرکات کوچک و پیوسته، سر و سینه و شکم و پاها را به آرامی چرخانده و در ابتدا به پشت بخوابید، سپس به همین ترتیب عمل کرده و به پهلوی طرف مقابل بچرخید.
2. با حرکات کوچک و پیوسته، سر و سینه و شکم و پاها را به آرامی چرخانده و در ابتدا به پشت بخوابید، سپس به آرامی با فشار وارد کردن به دست ها کمی بلند شده و بعد به پهلوی طرف مقابل بچرخید.
نکته و رمز اصلی در هر دوی این روش ها، حرکات آرام است و اگر این موارد را رعایت کنید، هیچ نیازی نیست که برای چرخش در خواب در بارداری، از جای خود بلند شده و بنشینید.
پیچیدن بند ناف دور گردن جنین با چرخش در خواب در بارداری
یکی از باورهای دیگر در میان بزرگ ترها، این است که با چرخش در خواب در بارداری و به ویژه در صورتی که برای این کار از جای خود بلند نشوید، این احتمال وجود دارد که بند ناف به دور گردن جنین پیچیده و مشکل ساز شود.
اما باید بگوییم که خوشبختانه این باور نیز صحت نداشته و افسانه ای بیش نیست!
بند ناف جنین بسیار نرم و بلند بوده و تاکنون هیچ یافته علمی تایید نکرده است که با چرخش در خواب در بارداری، ممکن است بند ناف به دور گردن یا اندام های جنین بپیچد. بنابراین نگران نباشید و با خیال راحت و اجتناب از چرخش های تند و ناگهانی، تلاش کنید تا در وضعیتی قرار بگیرید که در آن راحت تر هستید.
مطالعه بیشتر:
آیا خوابیدن به پشت در بارداری امن است؟
بهترین روش خوابیدن در سه ماهه اول بارداری
آیا خوابیدن روی شکم در دوران بارداری مجاز است؟
بالش بارداری چیست و استفاده از آن چه فوایدی دارد؟