بارداری پوچ: علائم، علل، پیشگیری
بارداری پوچ در 50 درصد موارد از دلایل اصلی سقط جنین در سه ماهۀ اول به شمار آمده و معمولاً در نتیجۀ مشکلات کروموزومی به وقوع می پیوندد. بارداری پوچ در مراحل اولیه بارداری اتفاق می افتد و در بسیاری موارد مادر از وقوع بارداری اطلاعی ندارد. در چنین شرایطی علائم بارداری از قبیل عدم قاعدگی یا تاخیر در قاعدگی وجود دارد و حتی آزمایش بارداری در این مادران مثبت است
بارداری پوچ Blighted ovum چیست؟
بارداری پوچ که تخمک پوچ نیز به آن گفته میشود، زمانی رخ می دهد که تخمک بارور به دیوارۀ رحم می چسبد ولی به جنین یا رویان تبدیل نمی شود. سلول ها برای تشکیل ساک sack بارداری رشد می کنند اما خود جنین هیچ رشدی ندارد. این مسئله در سه ماهۀ اول بارداری یعنی زمانی رخ می دهد که مادر هنوز از وقوع بارداری مطلع نیست. در این فرایند، اختلالات کروموزمی موجب بروز سقط جنین خواهند شد.
چنانچه با این مشکل مواجه شدید، نخستین نکتهای که باید به خاطر داشته باشید این است که شما فرزند خود را از دست دادهاید و حق دارید غمگین یا ناراحت باشید. اما کسب اطلاعات و آگاهی بیشتر درباره سقط جنین و عبور از دشواری های آن به شما کمک میکند تا به بهترین وجه این دوران را پشت سر بگذارید.
چگونه میتوان به بارداری پوچ پی برد؟
بارداری پوچ در مراحل اولیه بارداری اتفاق می افتد و در بسیاری موارد مادر از وقوع بارداری اطلاعی ندارد. در چنین شرایطی علائم بارداری از قبیل عدم قاعدگی یا تاخیر در قاعدگی وجود دارد و حتی آزمایش بارداری در این مادران مثبت است. حتی مقدار هورمون بارداری افزایش یافته و این تصور ایجاد می شود که بارداری بدون مشکل مراحل طبیعی خود را طی می کند. اما در واقع، جفت به رشد خود ادامه می دهد و برای مدت کوتاهی بدون اینکه جنینی در کار باشد، از خود محافظت می کند، لذا هورمون های بارداری همچنان افزایش یافته و مادر شرایط بارداری را طبیعی می پندارد. اما در مرحلۀ سونوگرافی رحم و ساک حاملگی هر دو خالی هستند، البته علائمی نظیر گرفتگیهای شکمی، خونریزی و لکه بینی های خفیف واژینال نیز در برخی موارد مشاهده می شوند.
علل بارداری پوچ
بارداری پوچ در 50 درصد موارد از دلایل اصلی سقط جنین در سه ماهۀ اول به شمار آمده و معمولاً در نتیجۀ مشکلات کروموزومی به وقوع می پیوندد. در این موارد بدن مادر به وجود ناهنجاری کروموزومی در جنین پی برده و به طور طبیعی از ادامه حیات جنین و تداوم بارداری جلوگیری به عمل می آورد لذا جنین به علت تقسیمات سلولی غیرنرمال یا کیفیت پائین تخمک و اسپرم نمی تواند مانند یک جنین سالم رشد و نمو پیدا کند.
در صورت بارداری پوچ، کورتاژ لازم است یا جنین به طور طبیعی سقط میشود؟
تصمیم برای کورتاژ یا کمی صبر برای سقط خودبخودی جنین، به نظر خودتان بستگی دارد، بسیاری از پزشکان در مراحل اولیۀ بارداری، کورتاژ را توصیه نمی کنند. برخی از متخصصان بر این باورند که بدن مادر قادر است به خودی خود بافت اضافی را از بدن خارج کند و لذا نیازی به عملهای جراحی تهاجمی با خطرات و عوارضی که به دنبال دارند، نیست.
اما چنانچه برای تشخیص دلیل سقط لازم باشد بافت مورد آزمایش پاتولوژی قرار بگیرد، در این صورت کورتاژ لازم است. برخی مادران از نظر جسمانی و روانی کورتاژ را پایان ماجرا تصور می کنند و برخی دیگر آن را روشی تهاجمی می پندارند که می تواند بر آلام آنان بیفزاید.
پیشگیری از بارداری پوچ
متاسفانه در بسیاری موارد، راهی برای پیشگیری از بارداری پوچ وجود ندارد. اما در صورت تکرار سقط های خودبخودی در ماههای اول بارداری، آزمایش ژنتیک به زوجین پیشنهاد می شود. بارداری پوچ رویدادی است که معمولا فقط یک بار رخ میدهد و به ندرت می توان به مواردی اشاره کرد که مادر بیش از یک بار تجربه این نوع بارداری را داشته باشد. بسیاری از پزشکان به زوجین توصیه میکنند به مدت یک تا سه ماه بعد از سقط، از اقدام به بارداری مجدد بپرهیزند.
مطالب بیشتر:
- 9 روش حفظ کیفیت اسپرم مردان
- علت و درمان های ناباروری زوجین
- مراحل لقاح و بارداری
- 6 دلیل یا علت اصلی لکه بینی (خونریزی) در بارداری