molfix-مولفیکس

تغییرات نوزاد از شش تا نه ماهگی

تغییرات نوزاد از شش تا نه ماهگی

نوزادتان در شش تا نه ماهگی به حرکت می افتد و اولین گام های خود را برمی دارد. وظیفه شما در سه ماهه سوم این است که او را تشویق کنید تا هر چه بیشتر بتواند محیط اطرافش را کشف کند. ممکن است نیاز داشته باشد بغلش کنید، تکانش بدهید، روی زانو بایستد و یا در گهواره اش غلت بخورد. شما و فرزندتان می آموزید که بدون ادای کلمات بتوانید با هم گفتگو کنید. در ادامه این مطلب نکات بسیار مهمی را درمورد تغییرات نوزاد از شش تا نه ماهگی برای شما شرح خواهیم داد.

تغییرات نوزاد از شش تا نه ماهگی

مسلما مشاهده مراحل مختلف رشد و تغییرات نوزاد از شش تا نه ماهگی از جمله چهار دست و پا رفتن، احساس غریبی کردن، اضطراب جدایی، یادگیری گرفتن اشیاء با دست و غیره برایتان بسیار جالب و سرگرم کننده خواهد بود. برای آشنایی بیشتر با تغییرات نوزاد از شش تا نه ماهگی تا پایان این متن با ما همراه باشید.

دومین بخش از نخستین سال زندگی نوزاد سرشار از تحولات جدید در مراحل مختلف رشد است طوری که ممکن است احساس کنید برای ضبط همه آنها به دوربینی نیاز دارید که دائما روشن و لحظه به لحظه در حال فیلمبرداری باشد.

و اما نوزادان در چه سنی و به کدام مرحله از رشد می رسند؟

کاترین کانر پزشک متخصص اطفال در کلینیک هریت لین متعلق به بیمارستان کودکان جان هاپکینز آمریکا در این باره می گوید:" رشد نوزادان ابتدا از اندام های فوقانی شروع شده و سپس در اندام های تحتانی بدن ادامه می یابد. همچنین این رشد از مرکز بدن به بیرون گسترش می یابد." به عنوان مثال نوزاد در6 ماهه نخست زندگی کنترل سر، گردن و بخش میانی بدن خود –حرکاتی مانند غلت خوردن- را می آموزد و سپس در 6 ماهه دوم زندگی به مهارت فزاینده ای در استفاده از انگشتان دست خود خواهد رسید.  

این پزشک متخصص به کلیه والدین درمورد تغییرات نوزاد از شش تا نه ماهگی تاکید می کند که فراموش نکنند هر نوزاد آهنگ رشد مخصوص به خود را دارد و در این باره توضیح می دهد:" آنچه در مراحل رشد نوزاد به عنوان طبیعی قلمداد می شود محدوده بسیار گسترده ای دارد. به عنوان مثال بسیاری از والدین نگرانند که چرا نوزادشان در یکسالگی راه نمی رود. در حالیکه بسیاری از نوزادان در دو سالگی راه رفتن را می آموزند. در واقع نکته مهم برای والدین آن است که شاهد رشد پیوسته نوزاد خود باشند." در ادامه به برخی از مهمترین تحولات در مراحل رشد نوزاد اشاره می شود:

6 ماهگی

مهارت های حرکتی درشت: چنانچه نوزاد را در وضعیت نشسته قرار دهید می تواند بدون کمک و حمایت شما در وضعیت نشسته باقی بماند.

مهارت های حرکتی ظریف: نوزاد قادر است شئی را از یک دست به دست دیگر جا به جا کند.

مهارت های زبانی: نوزاد می تواند برخی کلمات را درست شبیه فرم و اصوات واقعی آن ادا کند از جمله:"ماما"، "دادا" و "بابا"

مهارت های اجتماعی: هنگامی که نام نوزاد را صدا می زنید با نگاه کردن و یا خندیدن به شما پاسخ می دهد.

7 ماهگی

مهارت های حرکتی درشت: نوزاد با سُر دادن خود بر روی زمین، چهار دست و پا رفتن و تلاش برای حفظ تعادل بر روی دست ها و زانوها به سختی تلاش می کند که به سمت جلو حرکت کند.

مهارت های حرکتی ظریف: با تقویت نحوه "چنگ زدن" نوزاد به تدریج شروع به برداشتن اشیاء کوچک با استفاده از همه انگشتان دست می کند.

مهارت های زبانی: نوزاد صداهایی که ایجاد می کنید، کلماتی که به او می گویید مانند تمشک و یا صدای خنده شما را تقلید می کند.

مهارت های اجتماعی: نوزاد از تماس چشمی و انجام برخی بازی ها مانند قائم باشک لذت می برد.

8 ماهگی

مهارت های حرکتی درشت: نوزاد خودش به تنهایی قادر به نشستن است. اغلب نوزادان از این سن شروع به چهار دست و پا رفتن می کنند. (برخی نوزادان دیرتر به این مهارت می رسند بنابراین چنانچه کودک شما هنوز چهار دست و پا رفتن را شروع نکرده نگران نشوید)

مهارت های حرکتی ظریف: بازی بلند کردن و پرتاپ کردن اشیاء را تمرین می کند.

مهارت های زبانی: برخی نوزادان در این سن از کلماتی مانند "ماما" و "دادا" برای اشاره به دیگران استفاده می کنند. ممکن است نوزاد تا مدتی کلمه "دادا" را برای پدر و مادر هر دو به کار ببرد، بنابرین از شنیدن آن دچار تعجب نشوید.

مهارت های اجتماعی: نوزاد به درک مفهوم بقای شئی رسیده و می فهمد که وقتی نمی تواند شئی را ببیند آن شئی هنوز وجود دارد. درک این مفهوم می تواند به معنای آغاز اضطراب جدایی در نوزاد باشد. ولی نگران نباشید، این مرحله کاملا گذرا و موقتی است.

9 ماهگی

مهارت های حرکتی درشت: سعی می کند با استفاده از مبلمان و یا سایر لوازم منزل خود را بلند کرده و سرپا بایستد.

مهارت های حرکتی ظریف: در استفاده از انگشتان دست به مهارت رسیده و در هنگام برداشتن یا جمع کردن اشیاء از هر 5 انگشت خود استفاده می کند.

مهارت های زبانی: از حرکات بسیاری مانند اشاره با انگشت و یا تکان دادن سر به علامت مثبت یا منفی برای برقراری ارتباط استفاده می کند.

مهارت های اجتماعی: ترس از غریبه ها در این سن شروع می شود. نوزادانی که پیش از این از رفتن به آغوش پرستار مورد علاقه خود خوشحال می شدند اکنون با این کار به شدت دچار احساس اضطراب و ناراحتی می شوند. ولی این مرحله نیز کاملا موقت و زودگذر است.

 نیازها و تغییرات نوزاد از شش تا نه ماهگی

همگی مواظب باشید من به حرکت افتاده ام. مرا بیرون از گهواره یا جایی که بازی می کنم نگذارید زیرا ممکن است زمین بخورم و آسیب ببینم. می خواهم با اسباب بازی هایی مثل جغجغه و حلقه های دندانی یا با قابلمه و قاشق های اندازه گیری که خیلی هم بیشتر دوست دارم بازی کنم. گاهی اوقات یاد می گیرم برای اینکه آرام شوم گریه کنم. من به تو احتیاج دارم زیرا بزرگ شدن دراین دنیای بزرگ برایم سخت است. کم کم ادای صداها را درمی آورم. شعرها و آوازها را دوست دارم. به خاطر اینکه صدای خوبی برای آواز خواندن نداری خجالت نکش. من صدای تو را بیشتر از همه دوست دارم. فکر می کردم که چیزهایی که نمی توانم ببینم وجود ندارند ولی الان می دانم که هستند. دالی موشه یکی از بهترین راه های فهمیدن این موضوع است.

 

توصیه های برای کمک به رشد سالم نوزاد در شش تا نه ماهگی

1- حفظ ایمنی نوزاد

  • حمام نوزاد باید حتما ولرم باشد (با آرنج تان می توانید آزمایش کنید)
  • برای بازی و کشف دنیای جدیدش مکان های امن را ایجاد کنید. کلیه پریزهای برق را پوشانده و راه پله ها را سد کنید.

2- ایجاد احساس امنیت در نوزاد

  • اگر نوزادتان به دلیل تنها ماندن گریه کند یا از دیدن سایرین بترسد ضمن اینکه آرامش خود را حفظ می کنید او را نیز آِرام کنید.
  • به شخصیت منحصر به فرد نوزاد خود احترام بگذارید. واکنش ها نسبت به مردم و اشیاء در نوزادان با هم فرق می کند.

3- حفظ بهداشت نوزاد

  • در منزل و اتومبیل سیگار نکشید. نوزادانی که در معرض دود قرار می گیرند بیشتر دچار تنگی نفس، عفونت گوش و سایر ناخوشی ها می شوند.
  • پس از آخرین تغذیه روزانه دندان های جدید نوزادتان را با مسواک مخصوص نوزاد یا پارچه نرم و آب تمیز کنید.

4- کمک در سرعت یادگیری نوزاد

  • هنگام ایستادن جلوی آیینه با نوزاد خود، به دماغ و دهان و سایر اعضای بدن خودتان اشاره کنید.
  • اشعار ساده بچه گانه و کتاب های عکس دار را برای نوزاد خود بخوانید.
  • برای تغذیه و خواب روزانه برنامه مشخصی را تعیین کنید.

 

نکاتی در رابطه با تغییرات نوزاد از شش تا نه ماهگی

  • این را به خاطر داشته باشید که میزان رشد و نمو نوزادان یکسان نیست. این موضوعات به عنوان راهنمایی بیان می شود. در صورت نگرانی نسبت به رشد نوزادتان موضوع با پزشک خود در میان بگذارید.
  • نوزاد در سه ماهه سوم با تکیه گاه می نشیند و با کمک شما روی زانو می ایستند.
  • ممکن است فرزندتان چهار دست و پا راه برود و خود را روی مبل یا صندلی بالا بکشد و بایستد.
  • او را تشویق کنید ولی عجله نکنید. بعضی از بچه ها بدون اینکه چهار دست و پا راه بروند شروع به راه رفتن می کنند.
  • در سه ماهه سوم نوزاد دوست دارد اسباب بازی هایش را پرتاب کند یا به زمین بکوبد.
  • ممکن است وقتی بغل دیگران می رود گریه کند و دوباره به شما بچسبد، غریبی کردن در سه ماهه سوم کاملا طبیعی است و ظرف چند ماه از بین می رود.
  • لثه سرخ و ریزش آب دهان و اصرار به گاز گرفتن اشیاء و مالیدن صورت و گوشهایش از علائم رویش اولین دندان های نوزاد است. چیزی برای جویدن به دستش بدهید و او را بسیار نوازش کنید.

 اگر همچنان سوالی درمورد تغییرات نوزاد از شش تا نه ماهگی دارید، می توانید آن را از کارشناسان ما در اپلیکیشن نی نی پلاس بپرسید.

https://www.webmd.com/parenting/baby/features/baby-milestones-6-to-9-month#1

 

مطالعه بیشتر:

1- تغییرات نوزاد از بدو تولد تا سه ماهگی

2- تغییرات نوزاد در سه تا شش ماهگی

3- رویش اولین دندان و نشانه های دندان در آوردن نوزاد

4- احساس غریبی کردن در کودکان

5- آموزش نکات ایمنی برای خواب نوزاد

 

استدیو عکس فیلیک