تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی
والدین اولین و مهمترین آموزگاران نوزادشان هستند، ولی لزومی ندارد که برای آموزش او به خود فشار بیاورید. حس نوزادان این است که از تمامی چیزهای اطراف خود یاد می گیرند. هنگامی که شما برای نوزاد خود آواز می خوانید و با او حرف می زنید و بازی می کنید، مغز او ارتباطاتی را ایجاد می کند که به او امکان آموختن زبان و ریاضیات و موسیقی می دهد. در ادامه این مقاله نکات مهمی را درمورد تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی برای شما شرح خواهیم داد.
تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی، رشد و تکامل
شیرخواران در این زمان در حال حرکت کردن به اطراف هستند. آن ها "صحبت می کنند" و صداهای قابل تشخیص از خودشان تولید می کنند.
فرزند شما دوست دارد که با او صحبت کنید، با هم به کتاب های مصور نگاه کرده و به اشیایی که او می شناسد، اشاره کنید. شیرخواران در این سن با وراجی و تولید صداهای نامفهوم، اصوات را در کنار هم قرار می دهند، سعی می کنند کلمات را کپی کرده، اولین کلمات خود را ادا کنند، و یا با تکان دادن سر خود "نه" بگویند.
در این زمان فرزندتان ممکن است به شما بچسبد و نسبت به غریبه ها بسیار محتاط باشد، اما با شما و سایر اعضای خانواده روابط ویژه ای برقرار می کند. شخصیت شیرخواران در این سنین به مرور برای شما روشن و مشخص می شود.
تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی، اجتماعی و عاطفی
معمولاً در طول این زمان، فرزند شما می تواند به مرور رابطه بسیار ویژه اش با شما و با دوستان و سایر بستگان را درک کند.
- در این زمان شیرخواران لبخند می زنند و با تولید اصوات نامفهوم وراجی می کنند، آن ها سعی می کنند تا با شما مکالمه داشته باشند و بازی های ساده دستی مانند "نون ببر، کباب بیار"، "زدن دست ها به هم با هماهنگی" یا حتی "بای بای کردن" را تقلید می کنند.
- شیرخواران شروع به فهمیدن این مساله می کنند که هنگامی که شما بیرون می روید، دوباره برخواهید گشت، و اگر نتوانند شما را ببینند، یعنی شما هنوز هم در جای دیگری هستید. متأسفانه، این بدان معناست که فرزندتان هنگام جدایی از شما وحشت زده می شود و ممکن است به شما چسبیده و گریه کند. به علاوه فرزند شما در مواجهه با غریبه ها می ترسد. صحبت کردن با فرزندتان وقتی در یک اتاق دیگر هستید می تواند به او در درک این مسائل کمک کند.
- "دالی بازی" و "مخفی کردن" بازی های مورد او علاقه هستند، زیرا این بازی ها درباره افراد آشنایی هستند که می آیند و می روند. فرزند شما شروع به درک این مساله می کند که وقتی شما را می بیند، شما نیز او را می بینید. و البته هنوز هم فکر می کند اگر نمی تواند شما را ببیند، شما هم نمی توانید او را ببینید (به همین دلیل دستان خود را روی چشم هایش می گذارد تا پنهان شود).
- فرزند شما وجود و فردیت خودش را درک کرده و متوجه می شود که کوچولوی درون آینه ممکن است در واقع خود او باشد.
- فرزند شما کم کم شروع به فهمیدن این می کند که چه چیزهایی را دوست دارد و چه چیزهایی را دوست ندارد. شیرخواران در این زمان، ممکن است لگد بزنند و در برابر تعویض پوشک و یا محدودیتهای دیگر روی رفتار خود مقاومت کنند.
- شیرخواران اکنون معنای "نه" را درک می کنند، اگرچه آن ها 18 ماه آینده را صرف بررسی دقیق معنی آن می کنند.
تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی، رشد و تکامل جسمی
حرکت کردن به اطراف
- فرزند شما اکنون به تنهایی در حال حرکت به این ور و آن ور است.
- شیرخواران ممکن است خود را به کمک بازوهای خود بکشند، غلت بزنند یا به هر چهار سوی خانه سینه خیز بروند.
- آن ها می توانند در حالی که به شما، صندلی یا سایر وسایل منزل تکیه داده اند، خود را برای ایستادن به سمت بالا بکشند و سپس در حالی که هنوز به تکیه دادن ادامه می دهند، شروع به راه رفتن کنند.
- شیرخواران در این زمان ممکن است به تنهایی خودشان شروع به راه رفتن کنند، یا اینکه تا چند ماه دیگر هنوز هم موفق به راه رفتن نشوند.
این بسیار مهم است که ببینید فرزند شما روی دو پای خود ایستاده است، حتی اگر این کار را با تکیه دادن به چیزی انجام دهد.
تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی، مستقل شدن
- مهارت های حرکتی ظریف فرزند شما به سرعت ارتقا می یابد.
- شیرخواران می توانند به جای اینکه اجسام را با کف دست خود را بگیرند، آن ها را با انگشت شست و سایر انگشتان خود بردارند.
- شیرخواران در این زمان، با نوک انگشتان خود همه چیز را لمس کرده و به آن ها فشار وارد می کنند. آن ها با انگشتان خود اشاره می کنند. اشیا را به هم می کوبند و آن ها را از یک دست به دست دیگر منتقل می کنند.
- البته در این زمان شیرخواران هنوز هم نمی توانند روی پایین گذاشتن اجسام کنترل داشته باشند و غالبا برای اینکه یک شیء را از چنگ خود آزاد کنند، آن را رها می کنند.
- شیرخواران اکنون می توانند به تنهایی به مدت طولانی بر روی پاهای خود بنشینند و در حالی که روی زمین نشسته اند، از کاوش اشیاء و صداهایی که می توانند با آن ها بسازند لذت ببرند.
- شیرخواران می توانند در حالی که بر روی صندلی بلند مخصوص خود نشانده شده اند، غذا بخورند، اگرچه آن ها بیشتر از غذا خوردن، علاقه مند به له کردن و بازی کردن با غذاها هستند. آن ها فقط با تمرین می توانند یاد بگیرند که چگونه به درستی غذا بخورند (مانند استفاده از قاشق)، بنابراین برای مقداری شلوغ کاری آماده شوید.
- آن ها می توانند بدون کمک، از یک فنجان نوشیدنی بنوشند.
تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی، گفتار و زبان
فرزند شما اکنون می داند که مکالمات چگونه عمل می کنند.
- اگرچه شما ممکن است کلمات فرزند خود را درک نکنید، اما آن ها به گمان خود گپ می زنند و از آنچه که یک مکالمه به نظر می رسد، تقلید می کنند.
- آن ها ممکن است صداهای ساده ای مثل "مامان" و "بابا" را بگویند.
- آن ها معنای چندین کلمه را می دانند و ممکن است سر خود را برای "نه" تکان دهند.
- شیرخواران صداهای متنوعی که قبلاً ساخته شده اند را ایجاد نمی کنند، زیرا آن ها شروع به ساختن صداهای زبان مادری و خانواده خود می کنند.
- شیرخواران عاشق موسیقی و ریتم هستند و با شنیدن آهنگ های ریتمیک حرکت میکنند و به نوسان در میآیند. آن ها عاشق این هستند که آهنگ ها بارها و بارها تکرار شوند.
شیرخواران در حال حاضر معمولاً به کتاب های تصویری علاقه زیای دارند. کتاب خواندن همراه با فرزندتان، به پیشرفت زبان او واقعاً کمک می کند.
تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی، فعالیت ها
- کابینت آشپزخانه خود را به فرزندانتان بدهید – آن ها می توانند درب ها را باز و بسته کنند و با وسایل داخل کابینت ها بازی کنند. (از دسترسی فرزند تازه به راه افتاده ی خود به هر کدام از کابینت ها که در آن ها وسایل شکستنی و یا چیزهای خطرناک وجود دارد، جلوگیری کنید).
- به فرزندتان قابلمه ها، درب ویا قاشق هایی که شکستنی و خطرناک نیستند را بدهید تا آن ها را به هم بزند.
- آوازها را با انجام دادن حرکات سرگرم کننده بخوانید و عبارات را تکرار کنید. با هم طبق ریتم موسیقی خودتان را تکان بدهید و حرکت کنید.
- به کتاب های ساده که تصاویر واضح دارند، نگاه کنید.
- با پنهان شدن پشت مبلمان یا پرده ها، بازی "مخفی کردن" بازی کنید. با فرزندانتان زیاد صحبت کنید.
- فرزند خود را با اسباب بازی های خود روی زمین بنشانید و با هم بازی کنید. اگر فرزندتان شروع به بازی کردن با روشی خاص کرد، از او پیروی کنید – آن ها را کپی کنید و به نوبت خود بپردازید. به عنوان مثال، به کمک بلوک ها یک برج بسازید تا فرزندتان بتواند به عنوان تفریح و سرگرمی، بارها و بارها به آن ضربه زده و آن را پایین بریزد.
- فرزندتان را ترغیب كنید كه با قرار دادن آجر در واگن قطار اسباب بازی، آن را به سمت جلو هل دهند.
- فرزند خود را در آغوش گرفته، او را نوازش کنید و با هم روی زمین غلت بزنید.
- باتوجه به تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی، در این سن، فرزند شما دوست دارد با افراد باشد، اما کم کم آن ها به اسباب بازی هایی که حرکت می کنند یا سر و صدا دارند، علاقه مند می شوند.
تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی، فرزند شما بی نظیر است
شیرخواران با یکدیگر متفاوت هستند و ممکن است با سرعت های مختلف رشد کنند.
بنابراین، اگر فرزند شما بعضی از این کارها را انجام نمی دهد، ممکن است "در حال کار کردن" روی زمینه دیگری از یادگیری و پیشرفت باشد. با این حال، شیرخواران معمولاً از یک الگوی مشابه رشدی پیروی می کنند و این خوب است که احساس کنید فرزند شما به طور عادی و به روش منحصر به فرد خود در حال رشد است.
اگر در رابطه با رشد فرزند خود نگران هستید یا فکر می کنید که تفاوت زیادی با سایر شیرخواران دارد، با پزشک یا متخصص اطفال فرزند خود صحبت کنید. اگر مشکلی وجود دارد، بهتر است زودتر کمک بگیرید.
تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی، هشدار
با پزشک یا متخصص اطفال فرزند خود صحبت کنید، اگر فرزند شما تا 12 ماهگی:
- خود را برای ایستادن به سمت بالا نکشد.
- به اطراف حرکت نمی کند.
- اشیاء را از یک دست به دست دیگر، نمی دهد.
- هنگامی که نام او را صدا می کنید، به دنبال منشا صدا نمی گردد.
- صداهای ساده مانند "مادر مادر" را کپی نمی کند.
- نشانه هایی از ایجاد وابستگی خاص به شما نشان نمی دهد (یا شخصی که بعد از شما بیشترین مراقبت را از او انجام می دهد).
- لبخند نمی زند، نمی خندد، جیغ نمی کشد و سعی نمی کند توجه شما را به خود جلب کند.
تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی، ایمنی
زمانی که شیرخواران به تنهایی شروع به حرکت می کنند، برقرار ساختن ایمنی مسئله بسیار مهمی است.
- خانه خود را برای فرزندتان محیطی امن و بی خطر کنید و اطمینان حاصل کنید که تمام وسایل خطرناک از جمله داروها در بالا و دور از دسترس شیرخوار قرار داده شده اند.
- چیزهایی را که ممکن است شکستنی باشند، به خوبی خارج از دسترس قرار دهید – زیرا فرزند شما نمی تواند جلوی خود را بگیرد و دوست دارد به هر چیزی که جالب به نظر می رسد، دست بزند.
- آن ها هنوز هر چیزی را که می توانند و به دستشان می رسد را در دهان خود می گذارند. اکنون که فرزند شما می تواند چیزهای کوچک را انتخاب کند، خطر بیشتری وجود دارد که آن را بلعیده و در معرض خفگی قرار گیرد، یا اینکه اشیاء خطرناک را ببلعد.
- در اطراف آب بیشتر از همیشه مراقب فرزند خود باشید.
تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی، نیازها
من روی پاهای خود ایستاده و گشت و گذار در خانه را شروع کرده ام. از این استقلال تازه خیلی خوشم می آید ولی احتیاج به مراقبت و مواظبت تو دارم. حالا فرصت بیشتری برای کشف اطرافیان خودم دارم. البته می داندم گاهی اوقات آنقدر از تو می خواهم که مرا کمک کنی تا کارهایی را برایم انجام دهی که تو را دیوانه می کنم. خیلی دوست دارم چیزهایی را روی زمین پرت کرده و تو را در حال برداشتن آنها تماشا کنم. خواهش می کنم صبر داشته باش و با من خوش باش. تمامی تجربیات تازه من می تواند بسیار مضطرب کننده باشد. هر وقت توانستی مرا بغل کن. این کار مرا لوس نمی کند بلکه به من می آموزد که چگونه حالا و در آینده با فشارهای روانی برخورد کنم.
توصیه های برای کمک به رشد سالم نوزاد در نه تا دوازده ماهگی
1- حفظ ایمنی نوزاد
- محیط خانه را برای فرزندتان مناسب سازی کنید. کلیه پریزهای برق را پوشانده و مطمئن شوید که سیم ها و پلکان را مسدود کرده و لبه های تیز و اثاثیه افتادنی وجود ندارد.
- کلیه مواد سمی و خطرناک (نظیر مایعات تمیز کننده و فندک) را دور از دسترس فرزندتان قرار دهید.
2- ایجاد احساس امنیت در نوزاد
- به احساسات فرزند خود احترام بگذارید، حتی اگر در آن لحظه به نظر غیر منطقی برسد.
- اولین سالروز تولد نوزاد خود را با برگزاری مراسمی ساده جشن بگیرید. یک کیک کوچک و دیدار با اعضای خانواده یا دوستان تنها چیزی است که فرزندتان نیاز دارد تا احساس ارزشمندی داشته باشد.
3- حفظ بهداشت نوزاد
- با نوزاد خود ورزش کنید. روی زمین چهار دست و پا راه بروید، بازوها و پاهایش را به آرامی نرمش داده توپی را برایش قل دهید و در وان حمام با او بازی کنید و بیرون روی پتو غلط بزنید.
- برنامه منظمی را تدارک ببینید که او را راحت بخوابانید. پستانک و عروسک مورد علاقه اش و موسیقی آرام بخش ممکن است در این زمینه کمک کند.
4- کمک در سرعت یادگیری نوزاد
- ظرفی به نوزاد خود بدهید که با آب و ماسه و ... پر و خالی کند.
- هر روز با صدای بلند برای فرزندتان کتاب بخوانید. او را تشویق کنید که صفحه های عکس دار کتاب را ورق زده و به اشیایی که در کتاب هست اشاره کند.
- در این سن بازیهای قایم باشک و مخفی کردن و پیدا کردن اجسام به کودک یاد میدهد اشیا همیشه وجود دارند. برای این بازی راههای گوناگونی هست. حولهای روی سرتان بیندازید و بگذارید کودک آن را کنار بکشد. پشت در قایم شوید، طوریکه دست یا پاهایتان معلوم باشد. آنگاه یکباره بیرون بپرید و او را شگفتزده کنید.
- همینطور که آگاهی کودک از خودش زیادتر میشود، بیشتر میخواهد اراده خود را اعمال کند و ممکن است بسیاری از کارهای عادی روزانه بهصورت نبرد میان خواستههای شما و او درآید. مثلاً ممکن است هنگامیکه نمیخواهد داخل صندلی ماشین بنشیند، کمرش را به جلو یا عقب خم کند و یا اگر بخواهید غذایی را که دوست ندارد به او بدهید، سرش را برگرداند.
- اکنون فرزندتان برای خودش شخصیتی پیدا کرده است و خیلی چیزها را دوست دارد و یا از آنها بدش میآید. ممکن است اگر بخواهید اسباببازیش را از او بگیرید، مخالفت کند یا بخواهد یک بازی را چند بار انجام دهد.
با این که این رفتارهای او ممکن است برای شما ناراحتکننده باشد، اما بدانید که خیلی راحت میتوانید توجه او را منحرف کنید. چون حافظه کودک در این سن کوتاهمدت است و یک اسباببازی جالب یا هر چیز دیگری میتواند حواس او را پرت کند. مثلاً اگر دوست ندارد لباسش را بپوشد، آوازی را که دوست دارد برایش بخوانید تا فراموش کند بر سر چه چیزی غوغا به پا کرده بوده است یا سعی کنید جهت فکر کودک را به سوی کارهایی که مجاز است انجام دهد برگردانید نه کارهایی که نباید انجام دهد.
تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی، کمک به تطبیق پذیری نوزاد
- نوزاد خود را برای هر موفقیت کوچک و بزرگی، از قبیل نوشیدن از فنجان و گفتن مامان و گذاشتن شی در یک ظرف و تلاش برای ایستادن، تشویق کنید.
- وقتی می خواهید فرزندتان کاری را دیگر انجام ندهد، توجه اش را به چیز دیگری معطوف کنید. زمانی که کلافه می شود او را بغل کرده و آرام کنید. به یاد داشته باشد که با کسب اطلاعات کامل درمورد تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی می توانید رفتارهای عادی را از انواع غیر معمول تشخیص داده و بهترین واکنش را نشان دهید.
مطالعه بیشتر:
1- تغییرات نوزاد از بدو تولد تا سه ماهگی
2- تغییرات نوزاد در سه تا شش ماهگی
3- تغییرات نوزاد در شش تا نه ماهگی
4- اسباب بازی مناسب نوزاد 9 ماهه تا 12 ماهه
5- غذای کمکی به نوزاد 9 ماهه و 10 ماهه