منفی کاذب در تست بارداری چیست و به چه علت اتفاق می افتد؟
شاید مدتی است که برای باردار شدن تلاش می کنید و حال که زمان عادت ماهیانه تان عقب افتاده است، با هزار امید یک تست بارداری خانگی خریده اید و می خواهید هرچه سریع تر نتیجه را متوجه شوید، اما متاسفانه جواب تست منفی بود و تمام آن امید هااااا....
دو هفته گذشته اما هنوز قاعدگی آغاز نشده است، آیا ممکن است که باردار باشم؟ بله، ممکن است با انجام یک تست بارداری دیگر نتیجه مثبت را ببینید! اما چطور امکان دارد؟
دلیل این مسأله آن است که جواب تست بارداری شما منفی کاذب بوده است. اگر می خواهید بدانید که منظور از منفی کاذب چیست و چطور اتفاق می افتد این مطلب را تا انتها مطالعه کنید.
منظور جواب منفی کاذب در تست بارداری چیست؟
وقتی که شما باردار هستید و جواب تست بارداری خانگی (بی بی چک) شما منفی نشان داده می شود، منفی کاذب نام دارد. اساس عملکرد این تست ها اندازه گیری میزان هورمون HCG است که از جفت به درون ادرار شما ترشح می شود. اگر علی رغم وجود این هورمون در درون ادرار، کیت مصرفی به هر دلیلی قادر به خواندن آن نباشد، به اشتباه جواب را به صورت منفی نشان خواهد داد.
بر اساس آمار ها، 10 درصد از پاسخ های منفی گزارش شده از بی بی چک ها به صورت کاذب است. اما شیوع آن از مثبت کاذب (زمانی که شما باردار نیستید اما تست خلاف آن را نشان می دهد) بیشتر است.
درحقیقت جواب این تست ها به میزان 4/97 درصدقابل اطمینان است.
برای کاهش احتمال پاسخ کاذب لازم است که برای تست بعدی بلافاصله بعد از مشاهده نشدن قاعدگی، حداقل تا دوهفته بعد از زمان آن صبر کنید.
علل ایجاد کننده جواب منفی کاذب در تست بارداری
چک کردن تست زودتر از زمان لازم برای پاسخ نهایی
هر تست بر اساس ساختاری که در طراحی آن استفاده شده است، به مدت زمان بخصوصی نیاز دارد تا جواب درست را به شما نشان دهد، این زمان در قسمت دستورالعمل مصرفی بر روی بسته محصول ذکر شده است. اگر قبل از پایان یافتن زمان مربوطه اقدام به خواندن آن کنید، ممکن است نتیجه درستی عاید شما نشود.
زود استفاده کردن از تست
تست های بارداری وجود هورمون hCG را در ادرار شما بررسی کرده و آن را نشان می دهند. اگر بارداری شما هنوز در مراحل بسیار ابتدایی باشد و غلظت این هورمون در ادرارتان هنوز به میزان کافی نرسیده باشد، ممکن است که نتواند آن را به درستی تشخیص دهد.
رقیق بودن ادرار
باید در هنگام استفاده از تست ادرار شما به میزان کافی غلیظ باشد. به همین منظور استفاده از ادرار اول صبح توصیه می شود. اگر امکان آن وجود نداشت، بهتر است برای حداقل 4 ساعت ادرار خود را نگه دارید تا به میزان کافی غلیظ شود، سپس از این تست استفاده کنید.
کیت های تاریخ گذشته
گذشتن تاریخ مصرف تست ممکن است سبب شود که اجزای آن عملکرد خود را از دست بدهند و واکنش درستی با ادرار نداشته باشند.
مصرف برخی داروها
برخی داروها همانند برخی داروهای مربوط به صرع، آلرژی و ... و همچنین داروهای افزایش دهنده ی ادرار با نحوه ی عملکرد این تست ها تداخل دارند.
بارداری خارج رحمی
در برخی موارد مشاهده شده که در بارداری خارج رحمی جفت رشد کافی نداشته و به میزان کافی هورمون تولید نکرده است. درنتیجه جواب تست منفی کاذب گزارش می شود.
اگر جواب تست منفی گزارش شد چه کنیم؟
- یک تا دو هفته بعد تست را تکرار کنید. به این ترتیب غلظت هورمون hCG در صورت وجود به میزان قابل تشخیص خواهد رسید.
- اگر با گذشت چند روز همچنان عادت ماهیانه ی شما آغاز نشد و تست هم منفی بود، نزد پزشک رفته و یک آزمایش خون بدهید، در هفته ی بعد با انجام یک سونوگرافی همه چیز مشخص می شود.
دلایل قاعدگی نامنظم و یا عقب افتادن عادت ماهانه
- استرس: اولین عامل در جلو انداختن و عقب انداختن عادت ماهیانه، استرس است. فشار های روحی موجود در محیط کار، منزل و ... همه و همه می توانند عامل اصلی شروع نشدن عادت ماهیانه ی شما باشند.
- بارداری
- داشتن سابقه قاعدگی نامنظم
- تغییرات ناگهانی وزن، چه از نوع اضافه کردن باشد و یا این که به صورت ناگهانی مقدار قابل توجهی وزن کم کنید.
- عدم تعادلات هورمونی: این عامل که می تواند ناشی از یک بیماری، تغییرات رژیم غذایی، مصرف برخی داروها و ... باشد، به صورت مستقیم بر منظم بودن زمان قاعدگی شما موثر است.
- مصرف قرص های ضد بارداری: با مصرف این قرص ها شما مقدار قابل توجهی هورمون را هر روز به بدن خود وارد می کنید که بدون شک بر برنامه عادت ماهیانه تان اثر خواهد گذاشت، خصوصاً اگر به تازگی مصرف آنها را شروع کرده باشید.
- انجام بیش از حد تمرینات ورزشی: ورزش کردن زیاد بر توده بافت چربی بدن و سطوح هورمون ها تأثیر مستقیم می گذارد، به این ترتیب ممکن است تاریخ عادت ماهیانه ی شما را جابجا کند.
- مسافرت به مناطق دور دست: تغییرات اقلیمی از جمله آب و هوا و تغییراتی که در الگوی خواب و خوراک شما در مکان های جدید رخ می دهد، می تواند زمان عادت ماهیانه را تغییر دهد.
- پرولاکتینوما: در این عارضه یک توده ی غیر سرطانی در غده ی هیپوفیز سبب تولید هورمون پرولاکتین و کاهش میزان هورمون استروژن می شود که این عامل عدم قاعدگی در زمان همیشگی را به دنبال خواهد داشت.
- سندروم تخمدان پلی کیستیک: این عارضه که PCOS نیز نامیده می شود، با عدم تعادل هورمون های جنسی و تخمک گذاری مشخص شده که یکی از نشانه های آن قاعدگی نامنظم است.
اگر برای باردار شدن تلاش می کنید، باوجود گذشتن تاریخ عادت ماهیانه تان و عدم شروع آن، تست بارداری شما منفی است، هنوز ناامید نشوید. دو هفته ی دیگر صبر کرده و مجددا یک تست یا آزمایش خون انجام دهید، در این زمان به جواب درست دست پیدا خواهید کرد.
مطالعه بیشتر:
1- تاثیر عادت ماهانه نامنظم بر بارداری
2- تاثیرات بالا بودن میزان هورمون پرولاکتین در زنان و مردان
3- انواع حاملگی خارج رحمی و روش های درمان آن
4- همه چیز در مورد تست های بارداری خانگی (بی بی چک)