پیشگیری از بارداری با قرص ضد بارداری اضطراری
قرص ضد بارداری اضطراری لوونورژسترول برای جلوگیری از بارداری به صورت اورژانسی بعد از رابطه جنسی محافظت نشده و یا عدم موفقیت روشهای دیگر پیشگیری (نظیر پاره شدن کاندوم یا نخوردن ۲ یا بیشتر عدد از قرصهای ضد بارداری) مصرف میشود. قرص ضد بارداری اضطراری لوونورژسترول همچنین ممکن است برای منظورهایی خارج از فهرست موجود در راهنمای این دارو مصرف شود. البته اگر پیشاپیش تخمک بارور به رحم چسبیده باشد قرص ضد بارداری اضطراری لوونورژسترول بارداری را از بین نمیبرد.
قرص ضد بارداری اضطراری لوونورژسترول را چطور باید مصرف کنم؟
قرص لوونورژسترول را درست مانند دستورالعمل روی قرص یا طبق دستور پزشک مصرف کنید.
قرص ضد بارداری اضطراری لوونورژسترول را باید در سریعترین زمان ممکن پس از رابطه جنسی محافظت نشده تا ۷۲ ساعت مصرف کرد.
اگر تا دو ساعت پس از مصرف قرص ضد بارداری اضطراری لوونورژسترول بالا آوردید میتواید مجددا آن را زیر نظر پزشک مصرف کنید.
پس از گذشت سه هفته از مصرف قرص ضد بارداری اضطراری لوونورژسترول به پزشک مراجعه کنید. پزشک باید تایید کند که باردار نیستید و این دارو تاثیری منفی بر شما نداشته است.
اگر عادت ماهانه شما یک هفته به تاخیر افتاده است، ممکن است باردار باشید. آزمایش بارداری بدهید و اگر باردار بودید با پزشک خود تماس بگیرید. قرص ضد بارداری اضطراری لوونورژسترول تخمک بارورشده را که پیشاپیش به رحم چسبیده است از بین نمیبرد. این قرص را در دمای اتاق و دور از رطوبت و گرما نگه دارید.
چند ساعت بعد از نزدیکی می توان قرص اورژانسی خورد؟
همانطور که اشاره شد، قرص جلوگیری از بارداری اورژانسی روشی است که معمولا بعد از یک رابطه محافظت نشده و یا شرایطی که در آن روش جلوگیری از بارداری با شکست مواجه می شود همانند پاره شدن کاندوم حین رابطه، مورد استفاده قرار می گیرد. اگر این قرص به موقع خورده شود، تا حد زیادی می تواند از باردار شدن جلوگیری کند. اما اگر بین مصرف آن و رابطه محافظت نشده فاصله زیادی وجود داشته باشد، یعنی زمانی که تخمک لقاح یافته در دیواره رحم لانه گزینی کرده است، دیگر این روش جلوگیری کارساز نخواهد بود.
درحقیقت نکته بسیار مهم، زمان صحیح مصرف قرص است. به این ترتیب که یک بار قرص ۱.۵ میلیگرم یا دو بار با فاصله ۱۲ ساعت قرص ۰.۷۵ میلیگرم باید مصرف شود.
توجه کنید که اگر تا دوساعت بعد از خوردن قرص استفراغ کردید، لازم است مجددا قرص را تکرار کنید.
بر اساس بسیاری از منابع، برای اثر بخشی لازم است که قرص حداکثر تا 72 ساعت بعد از رابطه محافظت نشده مصرف شود. بعلاوه مصرف این دارو در طی دوران شیردهی به عنوان مجاز نیست.
چند بار در ماه می توان از قرص اورژانسی استفاده کرد؟
قرص های ضد بارداری را میتوان در هر داروخانهای به راحتی یافت و تهیه آنها نیاز به نسخه ندارد. اگر آن را ظرف ۷۲ ساعت اول بعد از رابطه جنسی محافظت نشده مصرف کنید، از بارداری ناخواسته پیشگیری خواهد کرد. با این حال، پزشکان متخصص زنان هشدار دادهاند که میزان کارایی این قرص در ۲۴ ساعت اول بعد از رابطه جنسی محافظت نشده، تنها ۹۵ درصد است. هرچه بیشتر صبر کنید، تأثیر این قرص کمتر خواهد شد و اگر بعد از ۷۲ ساعت آن را مصرف کنید، در کل تأثیری نخواهد داشت. دکتر وایدیاناتان معتقد است چیزی که اکثر زوجها به درستی درک نمیکنند این است که قرص های ضد بارداری را فقط باید در مواقع اضطراری مصرف کرد، برای مثال وقتی کاندوم حین دخول جنسی پاره میشود. با این حال، اشتباهی که اکثر بانوان مرتکب میشوند استفاده از قرص های ضد بارداری در قالب جایگزینی برای روشهای مطمئن ضد بارداری است. بنابراین سؤالی که پیش میآید این است که یک فرد، چند وقت به چند وقت میتواند از این قرص ها استفاده کند؟ پاسخ این است که تنها یک بار طی هر چرخه قاعدگی میتوان از آن استفاده کرده و بهترین و مطمئنترین زمان در میانه دوره قاعدگی است. اگر بیش از یکبار در چرخه قاعدگی از این قرص ها استفاده کنید، میتواند به قاعدگی نامنظم بیانجامد که در عوض شانس بارداری ناخواسته را طی قاعدگی ماه بعدتان افزایش میدهد البته اگر به خوردن قرص های ضد بارداری ادامه دهید.
باتوجه به این امر که این قرص تغییرات ناگهانی و شدید در تعادل هورمونی بدن ایجاد می کند، توصیه می شود که تا حد امکان از یک روش دیگر برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید.
موارد احتیاط هنگام استفاده از قرص ضد بارداری اضطراری لوونورژسترول
اگر به طور منظم قرص هایی برای حمله، سل یا اچآیوی/ایدز استفاده میکنید پیش از مصرف لوونورژسترول با پزشک خود مشورت کنید. برخی داروها میتوانند تاثیر لوونورژسترول را کاهش بدهد.
به یاد داشته باشید که اگر پیشاپیش باردار هستید این دارو را مصرف نکنید. در این صورت لوونورژسترول بارداری را از بین نمیبرد.
مصرف قرض ضد بارداری لوونورژسترول برای افراد زیر ۱۷ سال توصیه نمیشود. اگر به آن حساسیت دارید نیز نباید لوونورژسترول مصرف کنید.
اگر از داروهای خاصی برای صرع، سل یا ایدز استفاده میکنید پیش از مصرف لوونورژسترول با پزشک مشورت کنید. برخی از داروها تاثیر لوونورژسترول را به عنوان یک قرص ضد بارداری اضطراری کاهش میدهد.
قرص ضد بارداری اضطراری لوونورژسترول را نباید به عنوان یک روش ضد بارداری بصورت منظم کرد. با پزشک خود درباره انواع روشهای ضد بارداری موجود مشورت کنید.
مطالعه بیشتر:
1- روش مصرف و عوارض قرص ضد بارداری اورژانسی لوونورژسترول
2- مصرف قرص ضد بارداری اورژانسی لوونورژسترول چه عوارضی دارد؟
3- قرص ضد بارداری اورژانسی چه زمانی باید استفاده شود؟
4- تاثیر انواع روش های جلوگیری از بارداری بر باروری