روش مصرف و عوارض قرص ضد بارداری اورژانسی لوونورژسترول
لوونورژسترول، قرص ضد بارداری اورژانسی است که به صورت اضطراری و در مواقعی که رابطه جنسی بدون مراقبت (مثل پاره شدن کاندوم) باشد، مصرف میشود. همانطور که گفته شد؛ این دارو را در مواقع اضطراری باید مصرف کرد و نباید از آن به عنوان یک داروی جلوگیری از بارداری به صورت مکرر استفاده کنید.
مکانیزم اثر قرص ضد بارداری اورژانسی لوونورژسترول
لوونورژسترول دارای هورمون پروژسترون است که از تخمک گذاری در دوره قاعدگی شما جلوگیری میکند. همچنین با غلیظ کردن مایع واژن، اجازه رسیدن اسپرمها به تخمک را نمیدهد و با تغییر در بافت دیوارههای رحم، مانع از لانه گزینی نطفه میشود.
این قرص نمیتواند حاملگی فعلی شما را به پایان برساند یا شما و شریک جنسیتان را از بیماریهای مقاربتی مثل اچ آی وی، سوزاک یا کلامیدیا مصون نگه دارد.
این دارو ممکن است در افرادی با وزن بیشتر از ۷۵ کیلو تاثیر نداشته باشد. یا اگر داروی به خصوصی را در ماه گذشته مصرف کرده باشید، ممکن است در تاثیر این دارو اختلال ایجاد کند. لوونورژسترول ممکن است بر روی بارداری تاثیر بگذارد. با پزشک خود در مورد جزئیات بیشتر این دارو صحبت کنید و اینکه آیا مصرف آن برای شما مناسب است یا خیر.
به راهنمای دارو توجه کنید؛ حتی اگر قبلا این دارو را استفاده کردهاید. ممکن است هر شرکتی طریقه مصرف دارو را تغییر دهد. ممکن است دارو با نام مشابه نیز طریقه مصرف متفاوت با هدفی متفاوت داشته باشد. مصرف داروی اشتباه به سلامتی شما آسیب میرساند.
طریقه مصرف قرص ضد بارداری اورژانسی لوونورژسترول
اگر بدون نسخه این دارو را مصرف میکنید، حتما طریقه مصرف آن را مطالعه کنید. اگر سوالی دارید از دکتر داروخانه سوال کنید و اگر پزشک برایتان تجویز کرده است، طبق دستور مصرف کنید.
بعد از رابطه بدون محافظت، یک عدد قرص را میل کنید. این قرص تا ۷۲ ساعت (سه روز بعد از رابطه) بهترین تاثیر را دارد.
اگر دو ساعت بعد از مصرف دارو دچار استفراغ شدید، می توانید مجددا آن را مصرف کنید.
بعد از مصرف دارو ممکن است زمان و مقدار قاعدگی شما تغییر کند. اگر قاعدگی ۷ روز به تاخیر افتاد با پزشک خود مشورت کنید شاید نیاز باشد تست بارداری بگیرید.
اگر فکر میکنید با مصرف این دارو دچار مشکل شدهاید، با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
عوارض جانبی قرص ضد بارداری اورژانسی لوونورژسترول
تهوع، استفراغ، دردهای شکمی، خستگی، سرگیجه، تغییر در خونریزیهای واژن، حساسیت پستانها یا سردرد از عوارض این دارو است. اگر هرکدام از این حالتها ادامه پیدا کرد یا بیشتر شد، با متخصص زنان یا پزشک داروخانه مشورت کنید.
اگر پزشک این دارو را برایتان تجویز کرده به این دلیل بوده که اعتقاد داشته اثربخشی این دارو از عوارض احتمالی آن بیشتر است. چه بسا افراد زیادی این دارو را مصرف میکنند و دچار هیچگونه عوارض خاصی نمیشوند.
اگر هرگونه عوارض جدی برایتان پیش آمد، حتما با پزشک در میان بگذارید. عوارضی چون؛ دردهای شکمی خفیف یا شدید (مخصوصا ۳ تا ۵ هفته بعد از مصرف داروی لوونورژسترول).
این دارو به ندرت ایجاد حساسیتهای جدی در افراد میکند. ولی اگر هرگونه علائم حساسیت مثل جوش، خارش، ورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)، سرگیجههای شدید یا مشکل در تنفس داشتید، بهسرعت با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
اینها همه عوارض احتمال این دارو نیست؛ اگر هرگونه حالتی داشتید که در لیست بالا نبود، با پزشک خود تماس بگیرید.
موارد احتیاطی برای استفاده از قرص ضد بارداری اورژانسی لوونورژسترول
قبل از اینکه داروی لوونورژسترول را مصرف کنید، اگر به این دارو یا هر داروی پروژسترونی (مثل نورتیندرون)، حساسیت دارید حتما پزشک را مطلع کنید. ممکن است دارو دارای ترکیباتی باشد که موجب آلرژی یا دیگر مشکلات برای شما شود. برای اطلاعات بیشتر از دکتر داروساز کمک بخواهید.
قبل از مصرف دارو به پزشک خود در مورد پیشینه دارویی خود بگویید؛ مخصوصا از خونریزیهای بیدلیل.
این دارو ممکن است باعث سرگیجه در شما شود. الکل و ماریجوانا این علائم را تشدید میکند. رانندگی و هرگونه فعالیتی که نیاز به هوشیاری داشته باشد انجام ندهید تا زمانی که در مصرف این قرص به اطمینان خاطر برسید. مصرف الکل را قطع کنید و اگر ماریجوانا مصرف میکنید با دکتر خود مشورت کنید.
قبل از اینکه بخواهید عمل جراحی انجام دهید، دکتر را در جریان مصرف هرگونه داروی شیمیایی یا گیاهی که خودتان و یا دکتر تجویز کرده است، قرار دهید.
این داروها نباید در زمان بارداری مصرف شوند. اگر باردار هستید یا فکر میکنید که باردارید حتما با پزشک خود مشورت کنید.
تداخل دارویی قرص اورژانسی لوونورژسترول
تداخل دارویی، عملکرد داروی شما را تغییر میدهد و ریسک ابتلا به عوارض احتمالی دارو را به شدت بالا میبرد. این مقاله شامل همه عوارض جانبی داروها نیست. یک لیست از داروهایی که مصرف میکنید، تهیه کنید. از داروهای بدون نسخه تا تجویزی و داروهای گیاهی را لیست کنید و با پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید. هرگز بدون تجویز دکتر، داروی خود را قطع، و داروی جدیدی شروع نکنید، یا مقدار مصرف دارو را تغییر ندهید.
برخی از داروها به صورت اضطراری با کاهش هورمون های باروری در بدن عملکرد ضد بارداری دارند. داروهایی مثل گریزئوفولوین، مودافینیل، ریفامیسین (مثل ریفامپین و ریفابوتین). داروهایی که برای درمان تشنج به کار میرود (مثل باربیتورات، کاربامازپین، فلبامات، فنیتوئین، پریمیدون، توپیرامات، داروهای اچ آی وی (مثل نلفیناویر، نویراپین) همه بر عملکرد داروهای هورمونی تاثیرگذارند. برای اطلاعات بیشتر با پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید.
مصرف بیش از قرص اورژانسی لوونورژسترول
در مورد مصرف بیش از حد این دارو عوارض خاصی وجود ندارد ولی اگر به مقدار زیاد مصرف شد و شخص دچار بیهوشی یا اختلال در تنفس شد، حتما با فوریت های پزشکی یا مرکز کنترل سموم شهر تماس گرفته شود. نشانههای مصرف بیش از حد قرص ضد بارداری اورژانسی لوونورژسترول شامل: تهوع، استفراغ شدید است.
قرص را در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت قرار گیرد. داخل حمام نگهداری نشود. هه داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگهداری کنید.
مطالعه بیشتر:
1- بارداری بعد از مصرف قرص ضد بارداری
2- 8 دلیل برای مصرف قرص های ضد بارداری
3- جلوگیری از بارداری پس از زایمان
4- تاثیر انواع روش های جلوگیری از بارداری بر باروری