ناهنجاری های رحمی چه تاثیری بر جنین و بارداری دارد؟

ناهنجاری های رحمی چه تاثیری بر جنین و بارداری دارد؟

رحم محلی ایت که سلول تخم در آن لانه گزینی کرده و به مدت 9 ماه در درون آن رشد و نمو پیدا می کند. بدیهی است که هرگونه از انواع ناهنجاری های رحمی در این اقامتگاه 9 ماهه ممکن است بر روند رشدی جنین موثر باشد.

تاثیر انواع ناهنجاری های رحمی بر باروری

رحم رتروورسه یا به عقب برگشته هیچ اشکالی در فرایند بارداری ایجاد نمی کند. رحم دیواره دار نیز فقط در برخی موارد ممکن است در یک بارداری موفق ایجاد مشکل کند. برعکس بانوانی که دارای رحم تک شاخ هستند به دلیل داشتن تنها یک لوله فالوپ با مشکلات بیشتری در این زمینه مواجهند. با این حال احتمال باروری در این اشخاص نیز وجود دارد. به طور کلی وجود ناهنجاری های رحمی مانع باروری خانم ها نمی شود ولی ممکن است در به ثمر رساندن کامل بارداری مشکلاتی را ایجاد کند.

 

تاثیر انواع ناهنجاری های رحمی بر جنین

ظاهرا برقراری ارتباط میان ناهنجاری های رحمی و سقط جنین مشکل به نظر می رسد. با این حال تحقیقات صورت گرفته در این زمینه حاکی از آن است که میزان سقط جنین در آن دسته از خانم های بارداری که دچار ناهنجاری های رحمی اند بیشتر است. ولی میزان این مشکل بسته به نوع و شدت ناهنجاری در اشخاص متفاوت است. به عنوان مثال خطر سقط جنین در آن گروه از بانوان بارداری که دارای رحم دیواره دار هستند در مقایسه با خانم های باراری که مبتلا به دیگر انواع ناهنجاری های رحمی اند بیشتر است.

 

تاثیر انواع ناهنجاری های رحمی بر بارداری

بانوانی که دارای ناهنجاری های رحمی و به خصوص رحم تک شاخ می باشند صرف نظر از آنکه باروری آنها طبیعی و یا به کمک مداخلات پزشکی باشد بیش از سایرین در طول بارداری خود در معرض مشکلات بارداری و زایمان قرار دارند.

معمولا ناهنجاری های آناتومیک رحمی موجب قرارگیری نامناسب جنین در رحم شده و این نوزادان با احتمال بیشتری نسبت به سایر نوزادان در وضعیت بریچ در رحم قرار می گیرند. ( در حالیکه در وضعیت طبیعی سر جنین به سمت پایین قرار داشته و از کانال زایمان عبور می کند) در صورت وجود این وضعیت احتمالا پزشک برای زایمان انجام عمل سزارین را توصیه خواهد کرد. زیرا در حال حاضر عمل سزارین ایمن ترین گزینه برای اینگونه زایمان هاست. در برخی بیمارستان ها ممکن است زایمان طبیعی نیز در این گونه موارد انجام شود.

خانم های دارای رحم تک شاخ یا دو شاخ معمولا به دلیل عدم وجود فضای کافی برای رشد نوزاد و کشیدگی شدید رحم بیشتر در معرض خطر زایمان زودرس قرار دارند. علاوه بر آن در صورت وجود ناهنجاری های رحمی دهانه رحم از قدرت و کفایت لازم برای نگه داشتن جنین در داخل رحم برخوردار نبوده و این امر در نهایت منجر به دیلاتاسیون زودرس سرویکس خواهد شد. این پدیده عدم کفایت یا نارسایی دهانه رحم نامیده می شود. میزان بروز این مشکل در افراد مبتلا به ناهنجاری های آناتومیک رحمی و همچنین در بارداری های اول شایع تر است. افزایش تعداد بارداری ها نشان دهنده ناچیز و کم اهمیت بودن این عارضه در فرد است.

علم به این موضوع که دارای رحمی غیر معمول هستید به خصوص در صورت داشتن سابقه سقط جنین سبب بروز ترس و نگرانی خواهد شد. تمام ویزیت های مربوط به مراقبت های دوران بارداری را به طور مرتب دنبال کنید زیرا پزشک متخصص از نزدیک شما را تحت کنترل و مراقبت دقیق قرار خواهد داد. سعی کنید تا حد توان آرامش و خونسردی خود را حفظ کرده و برای پیشگیری از هجوم افکار منفی اوقات خود را با برنامه های مثبت پر کنید.

از پزشک یا مامای خود بخواهید که علائم و نشانه های زایمان زودرس را برایتان شرح دهد زیرا آگاهی از این علائم این امکان را به شما می دهد که در صورت مواجهه با این شرایط با اتخاذ تصمیم مناسب هر چه سریع تر به بیمارستان مراجعه کنید. کلاس های دوران بارداری خوب و مناسبی را پیدا کنید که در آن به راحتی در مورد ترس ها و نگرانی های خود صحبت کرده و میزان دانش و آگاهی خود را در مورد وضعیت بریچ جنین و یا زایمان زودرس و لزوم انجام اقدامات لازم افزایش دهید. در صورت بروز مشکل یا ناراحتی و یا داشتن هرگونه تردید هر چه سریع تر با پزشک متخصص خود مشورت کنید. 

 

روش های تشخیص ناهنجاری های رحمی

بعید به نظر می‌رسد که در ابتدای بارداری علائم فیزیکی وجود داشته باشد. اگر شما دارای رحم دوگانه یا رحم دوشاخه هستید، امکان دارد که در اسکن‌های دوره‌ای شما دیده شود، زیرا با یک رحم طبیعی بسیار تفاوت دارد. اکثر بانوان زمانی که باردار می‌شوند، از اینکه یک رحم غیرطبیعی دارند آگاه نیستند. با این حال برخی از آنان ممکن است به دلیل سقط های مکرر (سه یا بیشتر) در سه ماهه اول بارداری، یک مشکل زنانه مانند علائم خونریزی غیر عادی، شامل عادت ماهیانه شدید، یا خونریزی در فواصل پریودها، مورد توجه و بررسی قرار گرفته و از این موضوع آگاه باشند.

یکی از روش‌های زیر برای بررسی موضوع ارائه خواهد شد: هیستروسکوپی، لاپاراسکوپی یا اسکن سه بعدی اولتراسوند لگن.

1- هیستروسکوپی

هیستروسکوپی شامل یک دوربین کوچک است که از طریق دهانه رحم به حفره رحم فرستاده می‌شود. برای انجام این عمل، برای مشاهده بهتر از یک مایع استفاده می‌شود تا اندازه حفره رحم را افزایش دهد. در طول این فرایند پزشک می‌تواند شکل رحم و همچنین سایر ناهنجاری‌های رحم از جمله فیبروئیدها و ضخامت دیواره رحم را مشاهده کند. خطرات جزئی مانند خونریزی، عفونت و آسیب به دهانه رحم، با روش‌های تهاجمی همراه است. با این حال این عوارض نادر هستند و باید قبل از انجام کار با جزئیات بیشتری مورد بحث قرار گیرند. پس از اینکه هیستروسکوپی به اتمام رسید، احساس دردهایی از نوع درد عادت ماهیانه و خونریزی تا چندین روز طبیعی است. بسیار مهم است که از استفاده از تامپون به علت ایجاد عفونت خودداری کنید و به جای آن از پدهای بهداشتی استفاده کنید.

2- لاپاراسکوپی

در این روش برای رویت رحم یک ابزار فیبر نوری از طریق دیواره شکم وارد می‌شود.

3- اسکن اولتراسوند لگن

یک سونوگرافی لگنی از امواج صوتی برای ایجاد تصویر از رحم استفاده می‌کنند.

 

روش های درمان ناهنجاری های رحم

درموارد خفیف عمل جراحی بر روی رحم انجام نمی‌شود، زیرا با ناباروری در آینده مرتبط است و خطر باز شدن زخم‌ها در دوران بارداری را به همراه خواهد داشت. در صورتی که یک رحم غیر طبیعی اما با ناهنجاری خفبف در شما تشخیص داده شود، تحت مراقبت یک تیم از متخصصین زنان قرار خواهید گرفت و اسکن و ویزیت‌های بیشتری برای بررسی سلامت شما و جنین تان در طول بارداری انجام خواهد شد.

اگر جنین شما در اواخر بارداری در یک وضعیت برعکس (برای مثال سر رو به پایین یا باسن رو به دهانه رحم) قرار گرفته باشد، عمل جراحی سزارین به شما توصیه خواهد شد.

 

مطالعه بیشتر:

1- تاثیر انواع ناهنجاری های رحمی بر بارداری

2- آیا بارداری و زایمان با رحم دو شاخ امکان پذیر است؟

3- بارداری با رحم دو شاخ چه مشکلات و عوارض به همراه دارد؟

4- رحم قلبی شکل یا رحم دو شاخ چه تاثیری بر بارداری دارد؟