داروهای سرماخوردگی در بارداری ، کدام یک بی خطر است؟
ضعف سیستم ایمنی در دوران بارداری بدن مادر را برای ابتلا به انواع بیماری ها آماده تر می کند به همین سبب تعداد زیادی از مادران باردار در این دوران دچار سرماخوردگی و آنفولانزا می شوند و می پرسند که کدامیک از داروهای سرماخوردگی در بارداری ایمن است؟ آیا خوردن قرص سرماخوردگی در بارداری مضر است؟
گرچه در دوران حاملگی خط اول درمان استفاده از روش های خانگی همچون آبلیمو و عسل، استراحت، بخور و ... است، مصرف تمامی داروها نیز باید زیر نظر متخصص انجام شود، اما در مورد مصرف داروهای سرماخوردگی در بارداری متن جامع و کاملی را به همراه ذکر تمام جرئیات برای شما آماده کردیم تا درصورتی که ناگزیر شدید برای درمان سرماخوردگی در دوران بارداری از دارو استفاده کنید، اطلاعات کافی را در این زمینه در اختیار داشته باشید.
کدامیک از داروهای سرماخوردگی در بارداری بی خطر است؟
در صورت سرماخوردگی در بارداری، قبل از آنکه سری به داروخانه منزلتان بزنید، ابتدا باید با پزشک تماس بگیرید و در مورد درمانهای بی خطر در بارداری و نیز بهترین راه حل در شرایط موجود نظر او را جویا شوید. تمامی نسخه هایی که از طرف کارشناسان درمانی نظیر ماما، متخصص تغذیه و داروساز تجویز می شود اعم از با نسخه یا بدون نسخه، باید به تائید پزشک متخصص برسد. مراقب داروهای چندمنظوره مانند مسکن ها که در دوران بارداری منع مصرف دارند، باشید. بسیاری از روشهای درمانی که ممکن است به نظرتان برسد، در دوران بارداری بی خطر نیستند.
در اینجا به مواردی از داروهای مجاز در دوران بارداری اشاره می کنیم:
داروهای سرماخوردگی مجاز در بارداری
- استامینوفن: در صورت تب شدید، بدن درد یا سردرد مصرف فرآورده های حاوی استامینوفن مانند تایلنول، به مدت کوتاه مانعی ندارد.
- داروهای ضد سرفه: اکسپکتورات هایی چون موسینِکس، ضد سرفه هایی مانند روبیتوسین یا ویکس 44، پماد ویکس یا پماد موضعی واپو راب که داروی گیاهی برای سردرد، سرماخوردگی، سرفه و گرفتگی بینی و نیز حاوی مواد طبیعی و گیاهان داروئی نظیر روغن اوکالیپتوس، نعنا و کافور است و همچنین اکثر قطره های سرفه در دوران بارداری بی خطر هستند اما درباره مقدار مصرف، نظر پزشک بسیار مهم است.
- برخی اسپری های بینی: بیشتر اسپری های بینی حاوی استروئید برای استفاده در دوران بارداری مناسب هستند، اما در مورد مقدار مصرف و نوع برند با پزشک مشورت کنید. قطره های نمکی و اسپری های معمولی اغلب در بارداری خطری ندارند و به پاک شدن و مرطوب شدن بینی کمک می کنند.
- برخی آنتی هیستامین ها: بنادریل و کلاریتین اغلب در دوران بارداری تائید می شوند اما حتما قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید. برخی پزشکان مصرف این داروها را در سه ماهه اول توصیه نمی کنند.
همیشه قبل از مصرف هر دارویی در بارداری اعم از با نسخه، بدون نسخه یا گیاهی حتما با پزشک مشورت کنید. هیچگاه مشورت با پزشک را پشت گوش نیندازید یا از مصرف داروهای تجویز شده پزشک با تصور اینکه برای بارداری مضر است، سرباز نزنید. بسیاری از این داروها ضرری برای شما ندارند اما حتما در صورت مراجعه به پزشک، او را در جریان بارداری خود قرار دهید.
داروهای سرماخوردگی ممنوع و غیر مجاز در بارداری
برخی داروهایی که به بهبود علائم سرماخوردگی کمک می کنند، در دوران بارداری منع مصرف دارند زیرا علاوه بر مشکلاتی که ممکن است در بارداری ایجاد کنند، به جنین نیز آسیب می زنند. در مواردی نیز بررسی های بیشتری برای اثبات بی خطر بودن دارو لازم است و شواهد کافی در دست نیست. اگر اتفاقی و ناخواسته یکی از این داروها را مصرف کردید، نگران نشوید اما سریعاً با پزشک تماس بگیرید. داروهای سرماخوردگی در بارداری که نباید مصرف شوند، عبارتند از:
- برخی مسکن ها و تب برها: مطالعات نشان می دهند بین مسکن هایی مانند آسپرین، ایبوپروفن (مورتین یا ادویل) و ناپروکسن (آلیو) به خصوص در سه ماهه سوم و عوارض بارداری از جمله وزن کم هنگام تولد و زایمان زودرس ارتباط وجود دارد.
- اکثر ضد احتقان ها: بیشتر پزشکان استفاده از داروهای ضد احتقان مانند کلاریتین با نام عمومی لوراتادین، سودافد (سودافدرین) یا دی کوئیل را به هیچ وجه توصیه نمی کنند. حتی آن دسته از داروهایی که متخصصان مصرف آن را بدون مشکل می دانند، صرفاً بعد از سه ماهه اول و به مقدار محدود مثلاً یک یا دو بار در روز و فقط به مدت یک یا دو روز قابل استفاده است.
- برخی اسپری های بینی: از اسپری های بینی غیر استروئیدی حاوی اکسی متازولین (مانند عفرین) اجتناب کنید مگر اینکه از طرف پزشک تائید شود. برخی موارد مصرف اینگونه اسپری ها به کلی منع می شود و در مواردی نیز مصرف محدود آن به مدت یک یا دو روز و بعد از سه ماهه اول تجویز می گردد.
- داروهای جایگزین یا هومیوپاتی: از مصرف گیاهان دارویی (اکیناشا)، ویتامین های مکمل مانند مکمل های روی یا سایر داروهای گیاهی بدون نسخه، بدون تأیید پزشکی اکیداً خودداری کنید.
پیشگیری از سرماخوردگی در دوران بارداری
نکته مهم این است که به جای استفاده از داروهای سرماخوردگی در بارداری، در مرحله اول باید از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنید. در این راستا علاوه بر اینکه باید از افرادی که به وضوح علائم بیماری دارند، دوری کنید، روزانه چندین بار دست های خود را با آب و صابون و به دقت بشوئید. نباید دست هایتان را بشوئید و آب آن را بپاشید، حتما با استفاده از حوله دست ها را با دقت خشک کنید. در موارد ضروری و بیرون از منزل برای ضد عفونی سریع، از یک ژل الکلی با 60 تا 70 درصد الکل روی دست استفاده نمائید.
اگر در بارداری سرما خوردید، نگران نشوید. اجتناب از ویروس ها به ویژه در زمستان تقریبا اجتناب ناپذیر است. در کنار شادی های دوران بارداری، مادر در مقابل ویروس ها و عفونت ها آسیب پذیرتر می شود، اما آنچه باید به خاطر بسپارید: این نیز بگذرد.
علاوه بر نکاتی که درمورد مصرف داروهای سرماخوردگی در بارداری می دانید، در صورت بروز علائم زیر حتما به پزشک مراجعه کنید:
- تب بیش از 38 درجه
- سرماخوردگی شدید که در خواب و خوراک فرد اختلال ایجاد کند
- سرفه همراه با خلط مایل به سبز یا زرد
- سرفه همراه با درد قفسه سینه یا خس خس سینه
- درد و تیرکشیدن سینوس ها
- چنانچه علائم بیش از 10 تا 14 روز طول بکشد احتمال بروز عفونت ثانویه و لزوم تجویز دارو برای ایمنی مادر و جنین وجود دارد.
مطالعه بیشتر:
13 درمان خانگی موثر برای سرماخوردگی در دوران بارداری
تفاوت سرماخوردگی با آنفولانزا در چیست و راه درمان آن چیست؟
آیا ابتلا به آنفولانزا در بارداری خطرناک است؟