علت چنگ زدن صورت در نوزادان و راه های پیشگیری از آن چیست؟
برای بسیاری از والدین جوان مشاهده این موضوع که نوزادشان صورتش را بخراشد ناراحت کننده است و میتواند باعث نگرانی شود. اما این موضوع کاملا طبیعی است و اصلا جای نگرانی ندارد. راههایی برای پیشگیری از چنگ زدن صورت در نوزادان وجود دارد که در این مقاله به آن میپردازیم.
چنگ زدن صورت نوزاد نشانه چیست؟
نوزادان و شیرخواران خصوصا در هفته های اول بعد از تولد ممکن است صورت خود را چنگ زده و پوستشان را خراش بدهند. علل شایع چنگ زدن صورت در نوزادان شامل:
پوست خشک و نازک
اگر کودک شما مرتبا دچار خراشیدگی پوست میشود دلیل آن خشکی و حساس بودن پوست است. کثیفی و آلوده بودن پوست باعث بروز آکنه میشود و به این دلیل نیز ممکن است کودک بیشتر دستش را به صورت ببرد و آن را بخاراند. همچنین بهتر است مراقب رژیم غذایی کودک باشید تا دچار آلرژی پوستی نشود. مراقبت از پوست و استفاده از لوسیون کودک نیز یکی از الزاماتی است که باید از کودکی آن را آغاز کرد.
واکنش اولیه
نوزادان به نور و صدا حساس هستند و طبیعی است که به محیط اطراف خود واکنش نشان دهند. گاهی اوقات نور ناگهانی یا صدای بلند برایشان به منزله اتفاقی جدید است و باعث میشود ناخودآگاه واکنش نشان داده و در این لحظه دست را به سمت صورت ببرند. به این واکنش ناخودآگاه که اغلب باعث چنگ زدن صورت در نوزادان میشود واکنش اولیه میگویند.
کشف اجزای صورت
ممکن است چنگ زدن صورت توسط نوزاد ناشی از کنجکاوی باشد. زمانی که جنین در رحم مادر است فضای کافی برای کشف و حرکت ندارد. با تولد او شروع به کشف اعضای بدن خود خواهد کرد صورت هم یکی از این اعضاست. دست کشیدن به صورت و لمس آن گاه ممکن است با خراشیدن پوست همراه شود.
دلایل عاطفی
زمانی که نوزادی ناراحت و غمگین است دست و پاها را در هوا تکان میدهد و این موضوع گاه باعث چنگ زدن صورت در نوزادان میشود. گاه نیز این خراشیدگی به عمد ایجاد میشود تا از ناراضی بودن خود والدین را مطلع کند. در این شرایط بهتر است وقت بیشتری را با نوزاد خود بگذرانید تا متوجه شوید چه مسئلهای آزارش میدهد.
برای جلوگیری از چنگ زدن صورت در نوزادان چه کنیم؟
اگر متوجه شدید نوزاد یا کودک شما صورت خود را میخراشد اصلا نگران نشوید به کمک برخی روشها میتوان از این موضوع پیشگیری کرد:
1- پوست فرزندتان را چرب و مرطوب نگه دارید: مراقبتهای پوستی را از همین سن آغاز کنید. به طور مرتب و 2 بار در روز از کرم مرطوب کننده روی پوست صورتش استفاده کنید. از کرمهایی با فرمولاسیون طبیعی و بدون پارابن و سولفات است کمک بگیرید تا پوست کودک دچار آلرژی نشود.
2- در هنگام خواب ناخنهایش را کوتاه کنید: یک بار در هفته زمانهایی که نوزاد شما خواب است ناخنهای او را کوتاه کنید. ناخنها در این سن رشد زیادی دارند و تیزی آنها سبب خراشیدگی پوست میشود. اگر در زمان بیداری نوزاد قصد این کار را دارید از همسرتان برای نگه داشتن نوزاد کمک بگیرید اما مراقب دستان ظریف نوزاد باشید.
3- دستکش دستش کنید: از دستکش نرم و لطیف پارچهای استفاده کنید. در این شرایط حتی زمانی که نوزاد دست به صورت میبرد پوستش خراشیده نخواهد شد. در عین حال دستها گرم میماند و این موضوع برای کودک لذت بخش است.
چه زمانی چنگ زدن صورت در نوزادان تمام می شود؟
معمولا بعد از 6 هفتگی. در این زمان دیگر نوزاد روی حرکت دستش کنترل دارد. بین 4 تا 6 هفتگی چون کودک حرکت دادن دست برای لمس صورت را زیاد تکرار میکند احتمال بروز خراشیدگی بالاست اما بعد از آن معمولا این اتفاق نمی افتد مگر اینکه خراشیدن صورت تبدیل به عادت شده باشد.
آیا جای خراشیدگی روی صورت میماند؟
ناخن نوزادان به قدری قوی و محکم نیست که خراشی عمیق در پوست ایجاد کند. خراشیدگیها معمولا سطحی است و تنها سبب سرخی پوست میشود و پوست را زخم نمیکند و موجب خونریزی نمی شود. رد آن نیز طی چند روز برطرف خواهد شد.
اگر ناحیه خراش خونریزی کرد چه کنیم؟
ناحیه را با آب گرم بشویید و خشک کنید. میتوانید از کرمهای اگزما یا لوسیون بدن کودک روی ناحیه استفاده کنید. این کار سبب تسکین ناحیه خراشیده شده و کاهش سوزش و خارش میشود.
اگر شبها نوزاد صورتش را میخاراند واین موضوع باعث چنگ زدن صورت در نوزادان میشود از توصیههای زیر کمک بگیرید:
به فرزندتان آرامش خاطر بدهید. بغلش کنید تا احساس آرامش و آسایش داشته باشد و از اضطرابش کم شود.
دستانتان را قبل از لمس نوزاد بشویید تا احتمال بروز عفونت کم شود. بعد از هر بار عوض کردن نوزاد نیز دستها و زیر ناخنها را ضدعفونی کنید.
از باند یا گاز استریل برای پاک کردن محل خراشیدگی و خون استفاده کنید.
محل خراشیدگی را با آب و صابون بشویید تا باکتری و میکروبهای احتمالی پاک شود.
اجازه دهید خراشیدگی خوب شود و پس از آن مرتبا پوست نوزاد را با لوسیون کودک چرب کنید.
اگر مرتبا چنگ زدن صورت در نوزادان رخ می دهد و با این توصیهها نمیتوانید مانع شوید حتما با متخصص اطفال مشورت کنید.
بیشتر بدانید:
2- مشکلات پوستی رایج در نوزادان و شیرخواران
3- مشکلات پوستی نوزاد و روش ها خانگی درمان آنها چیست؟
4- خشکی پوست در نوزادان و دلایل خشکی پوست در نوزادان چیست؟