درمان خانگی خونریزی لثه در بارداری چگونه است؟
در دوران بارداری شکم تنها ورم نمیکند. لثهها هم متورم و قرمز میشوند و مخصوصا در هنگام مسواک زدن و نخ کشیدن دندان حساس و مستعد خونریزی خواهند بود. بعد از زایمان دندانها به حالت قبل خود برمیگردند اما بهتر است قبل و در دوران بارداری مراقبشان باشید. اگر شما هم همانند تعداد بسیار زیادی از مادران باردار با مشکل خونریزی لثه در بارداری مواجه هستید، تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
درد و خونریزی لثه در بارداری از چه زمانی آغاز میشود؟
خونریزی و تورم لثه در سه ماهه دوم رایج است. هورمونهایی که نگهدارنده بارداری اند میتوانند زمینه ساز تورم غشای مخاطی و مسدود شدن سینوسها و التهاب لثه از هفته 15 بارداری به بعد شوند و احتمال خونریزی را افزایش دهند.
چه عواملی زمینه ساز درد و خونریزی لثه در بارداری است؟
عوامل مختلفی در این بین نقش دارند، دلایل خونریزی لثه در بارداری شامل:
• هورمونها:
محتمل ترین عامل تورم، حساسیت و خونریزی از لثه در بارداری، هورمونهای بارداری است. این هورمونها دهان را در برابر باکتریها و پلاک های دهانی آسیب پذیرتر میکنند و باعث تورم لثه در دوران بارداری میشوند. در صورتی که این موضوع را درمان نکنید میتوانند به التهاب لثه و پوسیدگی دندان نیز بیانجامد.
• تغییرات تغذیه ای:
در دوران بارداری خانمها بزاق کمتری تولید میکنند و شیرینی و کربوهیدرات بیشتری میخورند در نتیجه محیط دهان فضای مناسب تری برای تجمع پلاکها و التهاب لثه است.
• تاخیر در بهبود تهوع صبحگاهی:
اگر این مسئله طولانی شود حمام اسیدی تاثیرات مضری بر دندان و لثه خواهد داشت.
• افزایش حساسیت بویایی و انزجار از مصرف محصولات مراقبت از دهان و دندان مخصوصا با طعم نعنا که از مسواک زدن پیشگیری میکند.
درمان خانگی خونریزی لثه در بارداری چیست؟
زیاد نگران نباشید. به کمک برخی راه حلهای ساده میتوان از این موضوع پیشگیری یا در درمان خونریزی لثه در بارداری موثر خواهد بود:
• به دندانپزشک مراجعه کنید:
حداقل یک بار در طول بارداری به دندانپزشک مراجعه داشته باشید. دندانپزشک را از باردار بودنتان باخبر کنید تا ضمن مراقبت از شما در برابر اشعه ایکس هر کاری که نیاز به بیهوشی دارد را به بعد از زایمان موکول کند.
• از دندانهای خود مراقبت کنید:
به طور مرتب از مسواک و نخ دندان استفاده کنید. از مسواک نرم بجای متوسط یا سخت استفاده کنید. مسواک دستی یا برقی هر دو متناسبند. فراموش نکنید مسواک زدن بیش از حد و استفاده از نخ دندان خود میتواند لثهها را حساس و مستعد خونریزی کند. اگر از بوی نعناع بدتان میآید خمیر دندانهای کودکانه با بوی میوه را امتحان کنید یا جوش شیرین بزنید.
• زبانتان را مسواک بزنید
در این شرایط میزان باکتریهای دهان به حداقل میرسد.
• برای درمان خونریزی لثه در زمان بارداری از دهانشویههای غیر الکلی استفاده کنید تا از جمع شدن پلاک روی دندان پیشگیری شود.
• بعد از تهوع صبحگاهی دهان را آب بکشید و دندانها را مسواک بزنید تا به سلامت آنها کمک شود.
• به اندازه کافی ویتامین c در رژیم روزانه خود داشته باشید.
این ویتامین ضمن تقویت لثهها به سلامت آنها کمک میکند. مصرف کلسیم روزانه نیز میتواند تقویت کننده استخوانها و تحکیم کننده دندان باشد.
• شیرینی نخورید:
در حد امکان از مصرف شیرینیها خودداری کنید. اگر ولع شیرینی دارید مخصوصا اگر در شرایطی هستید که نمیتوانید مسواک بزنید انواع جویدنی کمتری میل کنید. بجای میوههای خشک میوههای تازه مصرف کنید. میوههای خشک اگر چه میان وعده سالمی است اما قندش روی دندان باقی میماند.
• اگر بعد از هر وعده غذا نمیتوانید مسواک بزنید یک تکه آدامس بدون قند یا مقداری آجیل یا تکه ای پنیز بجوید. این مواد خواص ضدباکتریایی دارند.
آیا میتوان از خونریزی لثه در بارداری پیشگیری کرد؟
معاینات منظم دندانپزشکی شاید خوشایند نباشد اما لازم و مهم است. برخی خانمها به دلیل تهوع یا رفلاکس علاقه ندارند به پزشک مراجعه کنند و به دلیل ترس غیرمنطقی از انجام اقدامات دندانپزشکی خودداری میکنند.
خونریزی لثه در دوران بارداری کی به اتمام میرسد؟
پس از زایمان: اگر قبل از بارداری مشکل خاص دهان و دندان نداشته باشید بعد از زایمان مسئله تورم و التهاب لثه درمان خواهد شد
کی باید به دندانپزشک مراجعه کرد؟
برخی حساسیتهای دهانی و التهابهای لثه در دوران بارداری طبیعی است اما گاه این موضوع به یک بیماری جدی به نام پریودنتیت تبدیل میشود که در دوران بارداری میتواند زمینه ساز تولد نوزاد نارس یا کم وزن یا افزایش احتمال پره اکلامپسی باشد.
اگر در هنگام مسواک زدن متوجه لخته خون شدید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید. به احتمال زیاد مبتلا به زخم شانکر یا گرانولوم پیوژنتیک هستید که به آن تومور بارداری هم میگویند. گرچه اسم این بیماری ترسناک است و سبب خونریزی لثه در بارداری می شود اما کاملا بی خطر است.
تومور بارداری برجستگیهایی به رنگ قرمز و کوچک است که در دوران بارداری در 5 درصد زنان بروز میکند و در بازوها دست و صورت و به خصوص روی لثهها ظاهر میشود و بعد از زایمان رفع خواهد شد. اگر خیلی آزار دهنده باشد با جراحی آن را برمیدارند.
مطالعه بیشتر:
2- مشکلات دهان و دندان در بارداری خطرناکند؟
3- درمان فوری دندان درد در بارداری چگونه است؟
4- چه دلایلی موجب دندان درد در دوران بارداری می شود؟