علت دیر گردن گرفتن نوزاد چیست برای گردن گرفتن نوزاد چه کنیم؟
همیشه دیدن اولین کارها در نوزادان برای والدین هیجان انگیز است. اولین شیردهی و اولین پستان به دهان گرفتن، اولین حمام، اولین باری که به تنهایی مینشیند و اولین باری که گردن میگیرد. در این مقاله به شما خواهیم گفت گردن گرفتن نوزاد در چند ماهگی است و به نکاتی که برای گردن نوزاد کمک میکند اشاره میکنیم.
گردن گرفتن نوزاد از چند ماهگی شروع میشود؟
هنگام تولد، عضلات گردن نوزاد نسبتاً ضعیف است. به مرور با رشد نوزاد مهارتهای حرکتی و عضلانی تقویت میشود و در یک ماهگی، نوزاد میتواند بدون کمک سرش را بالا نگه دارد. در برخی موارد، گردن گرفتن حتی سریعتر اتفاق میافتد. برخی نوزادان حتی در چند هفته نخست پس از تولد میتوانند برای مدت کوتاهی سر خود را بالا نگه دارند. با این حال، تا زمانی که نوزاد قادر نشده برای مدت زمان طولانی گردن نگه دارد از گردن و سر آنها حمایت کنید.
چگونه نوزادان گردن میگیرد؟
کنترل سرو گردن، مانند تمام مهارتهای حرکتی، به آهستگی آموخته میشود. نوزادان یاد میگیرند که از عضلات گردن خود با تمرین استفاده کنند، دقیقاً مانند یادگیری خزیدن و راه رفتن! اگرچه کنترل سر بسیار سریعتر از سایر مهارتها اتفاق میافتد.
کنترل سر مراحل مختلفی دارد که با افزایش سن، شیرخوار به تدریج بر آن تسلط پیدا میکند. گردن گرفتن در حالت به شکم خوابیده بهترین تمرین برای تقویت عضلات گردن است، بنابراین مطمئن شوید که آنها حداقل روزانه 10 دقیقه روی شکم خود قرار گیرند.
بین یک تا دو ماهگی نوزاد باید بتواند در حالی که روی شکم خوابیده است، به اطراف نگاه کند و سر خود را از یک سمت به سمت دیگر حرکت دهد. در 6-8 هفتگی، نوزاد هنگام خوابیدن به پشت سر خود را از زمین بلند میکند. هنگامی که نوزاد خود را در این سن بغل میکنید، ممکن است بتواند سر خود را برای فواصل کوتاه بالا نگه دارد، اما در هر صورت مراقب سرش باشید. اگر از آغوشی استفاده میکنید، مطمئن شوید که سر او پشتیبانی میشود. نوزاد هنوز آنقدر قوی نیست که سرش را روی صندلی ماشین ثابت نگه دارد یا بچرخاند.
در • 3-4ماهگی نوزاد وقتی به شکم میشود یا هنگام نشستن قادر خواهد بود سرش را به راحتی از یک سمت به سمت دیگر حرکت دهد.در 5-6ماهگی شیرخوار میتواند سرش را صاف بگیرد و بدون کمک بنشیند.
برای گردن گرفتن کامل نوزاد چه کمکی میتوانم به فرزندم بکنم؟
اگرچه رشد عضلات به زمان نیاز دارد، اما به کمک چند تکنیک میتوانید به شیرخوار در تقویت عضلات گردن و کنترل قوی سر کمک کنید.
• گردن نوزاد را حمایت کنید
مهمترین نکته این است که تا زمانی که شیرخوار کنترل کامل سر را پیدا کند مراقب گردن او باشید. مطمئن شوید وقتی نوزاد را در آغوش میگیرید همیشه از سر حمایت شود. به همین ترتیب، هرگز او را بدون پشتیبان مناسب سر و گردن در صندلی مخصوص اتومبیل، کالسکه، تاب و ... قرار ندهید. همچنین نشان داده شده است که آغوشی باعث تشویق نوزادان به گردن گرفتن میشود.
• نوزاد را به شکم بخوابانید
هر روز حداقل برای 3 تا 5 دقیقه نوزاد را به شکم بخوابانید تا بتواند گردن نگه دارد. حتی اگر شیرخوار از این کار لذت نمیبرد حتما این کار را انجام دهید.
• برای کنترل گردن نوزاد با او تمرین کنید
در حدود 3 یا 4 ماهگی نوزاد را بنشانید و به او اجازه دهید گردن بگیرد. این یک تمرین عالی است که به شیرخوار کمک میکند تدریجی روی سر و گردن کنترل داشته باشد.
البته وقتی نوزاد را میخوابانید یا مینشانید مطمئن شوید که شیرخوار صاف نشسته یا در معرض خطر غلت زدن نیست. مطمئن باشید که از سرش نیز در همین حالت پشتیبانی میشود.
• راه رفتن با نوزاد به گردن گرفتن او کمک می کند
اگر آرام میدوید نوزاد را در آغوشی ببنید. اینکار به تقویت عضلات گردن شیرخوار کمک میکند اما اگر تند میدوید از کالاسکه استفاده کنید.
اگر نوزاد نمیخواهد گردن بگیرد چه کنیم؟
بسیاری از نوزادان به خصوص اگر کولیک داشته باشند یا مبتلا به ریفلاکس باشند دوست ندارند به شکم بخواباند.
زمانی که نوزاد هوشیار است، پوشک تمیز دارد و گرسنه نیست، او را به شکم کنید. قرار دادن یک اسباب بازی مستقیماً جلوی او برای دستیابی یا نگاه کردن به آن میتواند انگیزه ای برای تمرین باشد.
میتوانید از مواردی مانند بالش مخصوص شکم یا یک پتوی کوچک که زیر سینه نوزاد قرار میگیرد استفاده کنید تا حمایت بیشتری از گردن نوزاد شود.اگر نوزاد ریفلاکس دارد، قبل از شیر دادن نوزاد را به شکم کنید. پس از شیر دادن معمولاً بدترین زمان برای به شکم کردن نوزادان است. اگر نوزاد کولیک دارد، در اوایل روز و بعد از چرت زدن او را به شکم بخوابانید.
اگر نوزاد برای به شکم خوابیدن مقاومت میکند استرس نداشته باشید. در چند ماه اول صبور باشید و هر روز کودک را برای مدت کوتاهی به شکم کنید تا عادت کند. مطمئن باشید در نهایت، بازی شکمی به یکی از علاقههای او تبدیل خواهد شد و حتی خزیدن را جلو میاندازد..
تاخیر در گردن گرفتن نوزاد
در موارد نادر به دلیل رشد کند و تاخیر در رشد عضلات گردن ممکن است گردن گرفتن نوزاد به تاخیر بیافتد. از عوامل دخیل در بروز این مشکل میتوان به وزن کم هنگام تولد، سن پایین حاملگی یا سایر آسیبهای مغزی اشاره کرد. تاخیر در گردن گرفتن میتواند زمینه ساز مشکلات وضعیتی و بدنی در نوزاد باشد. اگر تا چهار ماهگی شیرخوار نتواند گردن نگه دارد وضعیت رشد عضلات او را بررسی کنید..
مشکلات کنترل سر و گردن بسیار نادر است. تا زمانی که با کودک خود تمرین کنید و پیشرفت او را زیر نظر داشته باشید، نوزاد در کمترین زمان ممکن گردن خواهد گرفت.
مطالعه بیشتر:
گردن گرفتن نوزاد ،زمان و چگونگی روند گردن گرفتن نوزاد
تاخیر در گردن گرفتن نوزاد و چه زمان باید نگران شویم؟