molfix-مولفیکس

آترزی مری و انواع آترزی مری نوزاد چیست و چگونه درمان می شود؟

آترزی مری و انواع آترزی مری نوزاد چیست و چگونه درمان می شود؟

آترزی مری نوعی نقص مادرزادی است که در آن بخشی از مری (لوله ای که دهان را به معده متصل می کند تا غذا از آن طریق به معده برسد)، به درستی رشد نمی کند. در بچه های مبتلا به آترزی مری، لوله مری منقطع و دارای دو قسمت مجزای فوقانی و تحتانی است که به دلیل نقصی که وجود دارد، به هم متصل نمی شوند. بچه هایی که از این نقص مادرزادی رنج می برند، در انتقال صحیح غذا از دهان به معده دچار اشکال شده و گاهی اوقات تنفس نیز در این بچه ها با دشواری انجام می شود. آترزی مری غالباً با فیستول تراکئوزوفاژال همراهی دارد. فیستول تراکئوزوفاژال نیز یک نقص مادرزادی است که در آن بخشی از مری به نای یا لوله تنفسی متصل می شود.

انواع آترزی مری نوزاد

به صورت کلی چهار نوع آترزی مری در کودکان وجود دارد: نوع A، نوع B، نوع C و نوع D.

- آترزی مری نوع A: شرایطی است که در آن قسمت های فوقانی و تحتانی مری به هم متصل نشده و انتهای آن ها بسته باشد. در این نوع از آترزی مری، هیچ قسمتی از مری به نای متصل نمی شود.

- آترزی مری نوع B: این نوع از آترزی، بسیار نادر است. در آترزی مری نوع B، قسمت فوقانی مری به نای متصل است، اما قسمت پایینی مری به جایی متصل نبوده و انتهای آن بسته است.

- آترزی مری نوع C: متداول ترین نوع آترزی مری است. در این نوع از آترزی، این قسمت فوقانی مری است که انتهای آن بسته بوده و در مقابل، قسمت پایین مری به نای متصل است، همانطور که در عکس ها نشان داده شده است.

- آترزی مری نوع D: نادرترین و شدیدترین نوع آترزی مری است. در این نوع قسمت های فوقانی و تحتانی مری به یکدیگر متصل نیستند، اما هر یک جداگانه به نای متصل می شوند.

چه تعدادی از نوزاد با آترزی مری متولد می شوند؟

محققان تخمین می زنند که از هر 4100 نوزاد در ایالات متحده آمریکا، 1 مورد با آترزی مری متولد می شود.

علت ایجاد آترزی مری نوزاد چیست؟

آترزی مری یک شرایط آزاردهنده برای نوزاد و والدین او است و رنج و ناراحتی فراوانی را به دنبال دارد. بسیاری از خانواده های بچه هایی که نقص مادرزادی دارند، به دنبال این هستند که بدانند چه عاملی باعث وقوع این مشکل در فرزند دلبندشان شده است. به همین دلیل مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها در آمریکا (CDC)، نیز به دنبال یافتن دلیل وقوع آترزی مری و سایر بیماری های مادرزادی است. موفقیت در این مسیر از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا شناختن عواملی که می توانند احتمال تولد نوزادی با نقص مادرزادی را افزایش دهند، به ما کمک می کند تا در مورد دلایل بروز این مشکلات بیشتر بدانیم و در نتیجه در صورت امکان از وقوع آن ها جلوگیری کنیم.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها با همین هدف، بودجه مراکز تحقیق و پیشگیری از نقایص مادرزادی را تأمین می کند، که به کمک همین بودجه ها، مطالعات بزرگی مانند مطالعه ملی پیشگیری از نقایص مادرزادی (NBDPS؛ انجام شده بر روی نوزادان متولد شده بین سال ها 1997 تا 2011) و مطالعه نقایص مادرزادی برای ارزیابی مواجهه های بارداری (BD-STEPS، انجام شده بر روی نوزادان متولد شده در سال 2014)، برای درک علل و خطرات نقص های مادرزادی، از جمله آترزی مری، صورت گرفته است. امید است که از این طریق بتوان قدمی در راستای جلوگیری و کاهش آسیب های ناشی از نقص های مادرزادی برداشت. با وجود تحقیقات متعدد در این زمینه، اما هنوز هم دلایل بروز آترزی مری در بیشتر نوزادان ناشناخته است. محققان بر این باورند که برخی از موارد آترزی مری، ممکن است به دلیل ناهنجاری هایی در ژن های نوزاد ایجاد شوند. تقریباً نیمی از نوزادانی که با آترزی مری متولد می شوند، یک یا چند نقص مادرزادی اضافی دیگر نیز دارند، مانند سایر مشکلات در سیستم گوارشی (روده و مقعد)، قلب، کلیه ها، دنده ها و یا ستون فقرات که در این نوزادان ممکن است دیده شوند.اخیراً، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا، گزارشی را منتشر کرد که در آن به یافته های مهمی در مورد برخی از عواملی که خطر تولد نوزادان با آترزی مری را افزایش می دهند، اشاره شده است:

- سن پدر: سن بالای پدر می تواند با افزایش احتمال تولد نوزادی با آترزی مری همراه و مرتبط باشد.

- استفاده از فن آوری های کمک باروری (ART): خطر داشتن فرزندی با آترزی مری در زنانی که از روش های کمک باروری برای باردار شدن استفاده می کنند، در مقایسه با زنانی که از این فن آوری ها استفاده نمی کنند، افزایش می یابد.

البته به دلیل ناکامل بودن دانش پزشکی در این زمینه و لزوم فراگیری بیشتر، مرکز CDC همچنان به مطالعه نقایص مادرزادی، مانند آترزی مری و چگونگی پیشگیری از آن ها ادامه می دهد.

اگر در دوران بارداری قرار دارید و یا به فکر باردار شدن هستید، سعی کنید به این مسائل فکر نکرده و نگران نشوید. شما به راحتی می توانید با پزشک خود در مورد راه هایی که احتمال داشتن یک فرزند سالم را افزایش می دهند، صحبت کنید.

آیا امکان تشخیص آترزی مری در دوران بارداری وجود دارد؟

آترزی مری علائم واضحی در دوران بارداری ندارد به همین سبب متاسفانه آترزی مری جنین به ندرت در دوران بارداری تشخیص داده می شود. در واقع این نقص مادرزادی مری معمولاً پس از تولد تشخیص داده می شود.

آترزی مری نوزاد چه زمانی و چگونه تشخیص داده می شود؟

این عارضه هنگامی که نوزاد برای اولین بار سعی در تغذیه و شیرخوردن داشته،دچار خفگی شده و یا استفراغ می کند. یکی دیگر از مواردی که پزشک را به وجود آترزی مری مشکوک می کند، هنگامی است که لوله ای که در بینی یا دهان نوزاد قرار داده شده، نمی تواند به داخل معده منتقل شود. در چنین شرایطی با انجام عکس برداری به کمک اشعه ایکس، می توان لوله متوقف شده در مری فوقانی را تشخیص داد.

درمان آترزی مری نوزادی

پس از به تایید رسیدن تشخیص، لازم است تا به کمک جراحی، دو سر مری را به هم متصل نمود تا با بهبود عملکرد این لوله مهم، نوزاد بتواند به طور صحیح نفس بکشد و تغذیه کند.

در برخی شرایط خاص ممکن است مشکل فقط با یک نوبت جراحی حل نشده و برای بهبود شرایط، چندین عمل جراحی و سایر اقدامات و یا داروها مورد نیاز باشند. این شرایط عبارتند از:

- اگر مری نوزاد بعد از ترمیم و جراحی، برای عبور غذا، بیش از حد باریک شود.

- اگر عضلات مری به اندازه مناسب، برای انتقال غذا به معده کار نکنند.

- یا اگر غذای هضم شده در معده به طور مداوم به سمت مری حرکت کند.

مطالعه بیشتر:

مشکلات تنفسی در نوزاد، از علائم تا درمان

انسداد روده در جنین ، تشخیص و عمل انسداد روده در نوزادان

آترزی روده جنین نشانه چیست؟ تشخیص و مراقبت بعد از عمل

تنفس نوزاد چگونه باید باشد وتعداد تنفس طبیعی نوزاد چقدر است؟

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های آترزی مری

آیا امکان تشخیص آترزی مری در دوران بارداری وجود دارد؟

آترزی مری علائمی واضحی در دوران بارداری ندارد به همین سبب متاسفانه آترزی مری جنین به ندرت در دوران بارداری تشخیص داده می شود. در واقع این نقص مادرزادی مری معمولاً پس از تولد تشخیص داده می شود.

آترزی مری نوزاد چه زمانی و چگونه تشخیص داده می شود؟

این عارضه هنگامی نوزاد برای اولین بار سعی در تغذیه و شیرخوردن داشته ولی دچار خفگی شده و یا استفراغ می کند. یکی دیگر از مواردی که پزشک را به وجود آترزی مری مشکوک می کند، هنگامی است که لوله ای که در بینی یا دهان نوزاد قرار داده شده، نمی تواند به داخل معده منتقل شود. در چنین شرایطی با انجام عکس برداری به کمک اشعه ایکس، می توان لوله متوقف شده در مری فوقانی را تشخیص داد.

درمان آترزی مری نوزادی چیست؟

پس از به تایید رسیدن تشخیص، لازم است تا به کمک جراحی، دو سر مری را به هم متصل نمود تا با بهبود عملکرد این لوله مهم، نوزاد بتواند به طور صحیح نفس بکشد و تغذیه کند.

عوامل خطر ایجاد کننده آترزی مری نوزاد چیست؟

- سن پدر: سن بالای پدر می تواند با افزایش احتمال تولد نوزادی با آترزی مری همراه و مرتبط باشد.- استفاده از فن آوری های کمک باروری (ART): خطر داشتن فرزندی با آترزی مری در زنانی که از روش های کمک باروری برای باردار شدن استفاده می کنند، در مقایسه با زنانی که از این فن آوری ها استفاده نمی کنند، افزایش می یابد.

منبع: cdc