molfix-مولفیکس

چیکار کنیم بچه حرف گوش کن بشه؟

چیکار کنیم بچه حرف گوش کن بشه؟

داشتن فرزندی که حرف والدین را گوش می کند، لجبازی نمی کند و اصطلاحا سر به راه است، خواسته تمامی مادر و پدرها است. اما اگر می پرسید که چیکار کنیم بچه حرف گوش کن بشه، اول باید خودتان مهارت نحوه مدیریت درخواست ها و دستورها را یاد بگیرید و بدانید که درخواستتان را باید چگونه به گوش کودکتان برسانید. اگر شما هم می پرسید که چیکار کنم بچه ام حرف گوش کن بشه تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

نحوه مدیریت درخواست ها و دستورها

• "درخواست" زمانی است که از فرزند خود بخواهید کاری انجام دهد.

• "دستور" زمانی است که به فرزند خود می گویید کاری انجام دهد.

• استفاده ترکیبی از درخواست ها و دستورها خوب است. اما بهتر است بیشتر از درخواست ها استفاده کنید.

• در صورت نیاز به دادن دستورها، آنها را واضح، کوتاه و متناسب با سن کودک خود بیان کنید.

تفاوت درخواست ها و دستورها

درخواست زمانی است که از فرزند خود بخواهید کاری انجام دهد. به عنوان مثال، "آیا به من کمک می کنی تا این لباس های شسته شده را تا کنم؟" یا "امروز هوا سرد است، آیا می خواهی کت خود را بپوشی؟".

کودک شما می تواند به یک درخواست پاسخ بله یا خیر دهد.

دستور زمانی است که به فرزند خود می گویید کاری انجام دهد. به عنوان مثال، "لطفا به من کمک کن تا لباس های شسته شده را تا کنم" یا "لطفا وقتی بیرون می رویم کت خود را بپوش". این جملات به این معنی است که به کودکتان می گوئید چه کاری را در چه زمانی انجام دهد و به او اجازه نمی دهید که جواب نه بگوید.

بسیار مهم است که کودک بتواند تشخیص دهد که آن یک دستور یا یک درخواست است.

فرض کنیم شما بگوئید: " چرا هیچ کس به من کمک نمی کند تا اینجا را مرتب کنم؟"، خب واضح است که برای فرزند شما سخت است تا درک کند که چه کاری را انجام دهد. او دچار سوءتفاهم می شود و نمی تواند بفهمد که شما دستور می دهید که او آنجا را مرتب کند، یا شما درخواست می کنید که این کار را انجام دهد و یا شما فقط دارید از کثیفی آن مکان شکایت می کنید. اگر صحبت شما واضح نباشد، قطعا به نتیجه دلخواه نخواهید رسید.

درخواست یا دستور؟

هر دوی این کارها مهم هستند و بهتر است با توجه به موقعیت از ترکیبی از هر دو استفاده کنید.

دستورها معمولا برای ایمنی مهم هستند. به عنوان مثال، "وقتی از خیابان عبور می کنیم، دست مرا بگیر" و اینکه کودک یاد بگیرد که از دستورها پیروی کند او را برای دوره پیش دبستان و مدرسه آماده می کند. اما اگر تعداد دستورهای شما بیش از حد شود کودک احساس ضعف کرده و ممکن است نافرمانی کند.درخواست ها به کودک شما امکان انتخاب می دهند و او احساس می کند خودش اوضاع را کنترل می کند، که این امر احتمال اینکه کودک با شما همکاری کند را بیشتر می کند. بنابراین سعی کنید بیشتر از درخواست ها استفاده کنید.

چکار کنم بچه حرف گوش کن بشه؟

ممکن است انجام دستورها برای کودک شما سخت باشد. نکاتی که در ادامه ارائه می شود به شما کمک می کند تا در صورت نیاز به دادن دستور، کودکتان بهتر با شما همکاری کند:

در هنگام دستور دادن سعی کنید توجه کودکتان را به خود جلب کنید تا حرف شنوی بیشتری داشته باشد. به ترتیب زیر عمل کنید:

• به سمت کودکتان بروید، حدودا در فاصله دو متری او بایستید.

• به سمت پائین خم شوید تا چشم هایتان هم راستا با چشم های کودک عزیزتان باشند.

• نامش را صدا کنید.

• لحن صدای آرام و آهسته داشته باشید.

• از او بخواهید که دستورالعمل ها را بعد از شما تکرار کند.

چیکار کنیم بچه حرف گوش کن بشه؟ از کلمات واضح استفاده کنید

جملات دستوری باید واضح، کوتاه و مناسب سن کودک شما باشند. به عنوان مثال: برای یک کودک نوپا می توانید بگوئید اسباب بازی ها را جمع کن، اما به یک کودک پنج ساله بهتر است بگوئید: لطفا اسباب بازی هاتو جمع کن و داخل کمد بگذار. برای کودکان خردسال در هر زمان فقط یک دستور بدهید، تا بتواند آن را انجام دهد.

چیکار کنیم بچه حرف گوش کن بشه؟ از جملات دستوری مثبت استفاده کنید.

دستورهای مثبت برای موفقیت کودک در انجام آن کار بسیار کمک کننده هستند، زیرا دقیقا به او می گوئید که چه کار را باید انجام دهد. به عنوان مثال: به جای "اینطوری غذا نخور" بگویید: "لطفا با دهان بسته غذا را بجوید."

چیکار کنیم بچه حرف گوش کن بشه؟ سعی کنید دستورها شامل چند گزینه انتخابی باشند.

در این صورت شانس انجام کار توسط کودک را افزایش می دهید، زیرا او می تواند از بین چند گزینه یکی را انتخاب کند. به عنوان مثال در هنگام لباس پوشاندن بگوئید: لباس قرمز یا آبی؟

چیکار کنیم بچه حرف گوش کن بشه؟ آماده تکرار دستورهای خود باشید.

کودکان اغلب به یادآوری نیاز دارند. به عنوان مثال، "من دوباره به شما می گویم که کفش هایت را همین حالا بپوش."برای اینکه کودکتان بهتر آن کار انجام دهد، می توانید انگیزه یا دلیل انجام دادن آن را توضیح دهید. به عنوان مثال، "اگر کفش هایت را زود بپوشی، وقت بیشتری داریم تا در پارک بازی کنی."برای کودکان بزرگتر می توانید بگوئید: "اول کفش، بعد پارک."

چیکار کنیم بچه حرف گوش کن بشه؟ کودکتان را از نتیجه عدم انجام آن کار مطلع کنید.

برای کودکانی که بالاتر از سه سال سن دارند می توانید پیامد عدم پیروی از دستور را بگوئید. به عنوان مثال: " اول اسباب بازی هاتو جمع کن، بعد اجازه می دهم تا خمیر بازی کنی." یا از انجام کار مورد علاقه اش منع کنید تا زمانی که دستور شما را اجرا کند. اگر جدی و ثابت قدم باشید، در نهایت کودک متوجه می شود که گاهی اوقات لازم است برای کمک به خانواده کارهایی را انجام دهد تا از ناراحتی شما جلوگیری کند و همچنین به خواسته خود برسد.این یک گام مهم در تقویت انضباط شخصی و استقلال است.

نکاتی برای افزایش همکاری کودک با درخواست ها و دستورها

ممکن است پیروی از درخواست ها و دستورها برای کودک زمان بر باشند، اما با رعایت نکاتی می توانید درصد همکاری او را افزایش دهید:

• از کلمات مشابه و آشنا استفاده کنید. به عنوان مثال، "صبا گوش کن، تو باید، لطفا همین الان." این کلمات به عنوان نشانه عمل می کنند و در نهایت کودکتان منظور شما را کاملا درک خواهد کرد.

• وقتی فرزندتان همکاری می کند، از او تعریف و تشویق کنید. به عنوان مثال، "کارت عالی بود، من بدون کمک تو نمی توانستم این کار را انجام دهم."

• برنامه روزانه تنظیم کنید. یک برنامه معمول می تواند به کودک شما کمک کند تا کارهای تکراری روزمره را به خوبی مدیریت کند.

• سعی کنید کودک خود را با سرگرمی یا بخشی از بازی درگیر کارها کنید.

دلایل عدم همکاری کودکان چیست؟

یکی از دلایل عدم اجرای درخواست یا دستور توسط کودک این است که شما توقع زیادی از او دارید و او نمی تواند آن کار را به طور کامل انجام دهد. شاید لازم باشد مهارت های کودکتان را افزایش دهید و هم چنین به او نشان دهید که آن کار را چطور انجام دهد. شاید دلایلی مانند این موارد وجود داشته باشد: حال کودک خوب نباشد، خسته باشد و یا ترسیده باشد.

مواقعی که کودک خسته یا گرسنه است، احتمالا برای مرتب کردن اتاقش همکاری نخواهد کرد. در این زمان ها بهتر است دستور خود را کمی تغییر بدهید. مثلا بگوئید: "بعد از شام باید اتاقت را مرتب کنید."بعضی اوقات بچه ها به طور کلی دستور یا درخواست شما را اجرا نمی کنند که طبیعی است. رفتار کودکان هم زمان با رشد آنها تغییر می کند. بنابراین بهتر است ثابت قدم و مهربان باقی بمانید و بیشتر در موارد مهم مانند زمان هایی که ایمنی کودک مدنظر است به او دستور دهید.

در برخی مواقع بهتر است از خواهر یا برادر، اعضای بزرگتر خانواده و یا حتی از همسایه ها برای دستور دادن به کودک خود کمک بگیرید، شاید آنها بدانند که چگونه باید دستور و یا درخواست موثر داشته باشند.

اکثر کودکان توجه را دوست دارند و برای آنها مهم نیست که توجه مثبت باشد یا منفی. اگر زمانی که کودک همکاری نکرد شما توجه منفی زیادی نشان دادید، او این رفتار خود را باز هم تکرار خواهد کرد تا دوباره توجه شما را به دست آورد. بنابراین بهتر است در مواقعی که او همکاری می کند او را تشویق کنید و اگر از انجام کاری امتناع کرد با یک روش آرام و کوتاه به او پاسخ دهید. حال که می دانید چیکار کنیم بچه حرف گوش کن بشه، راهکارهای ذکر شده را به کار ببندید تا ببینید کدامیک برای دلبند شما موثرتر است.

مطالعه بیشتر:

والدین چگونه فرزند شاد تربیت کنند؟

22 قدم تا تبدیل شدن به والدین خارق العاده!

7 راهکار برای تربیت فرزندانی شاد و خوش بین

با جنین خود چه بگویم و از چند ماهگی باید با جنین حرف بزنیم؟

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های چیکار کنیم بچه حرف گوش کن بشه؟

چیکار کنیم بچه حرف گوش کن بشه؟

از جملات دستوری مثبت استفاده کنید. دستورهای مثبت برای موفقیت کودک در انجام آن کار بسیار کمک کننده هستند، زیرا دقیقا به او می گوئید که چه کار را باید انجام دهد. به عنوان مثال: به جای اینطوری غذا نخور بگویید: لطفا با دهان بسته غذا را بجوید.

چیکار کنیم بچموم حرفمون رو گوش کنه؟

آماده تکرار دستورهای خود باشید. کودکان اغلب به یادآوری نیاز دارند. به عنوان مثال، من دوباره به شما می گویم که کفش هایت را همین حالا بپوش. برای اینکه کودکتان بهتر آن کار انجام دهد، می توانید انگیزه یا دلیل انجام دادن آن را توضیح دهید. به عنوان مثال، اگر کفش هایت را زود بپوشی، وقت بیشتری داریم تا در پارک بازی کنی.برای کودکان بزرگتر می توانید بگوئید: اول کفش، بعد پارک.

علت حرف گوش نکردن کودکان چیست؟

یکی از دلایل عدم اجرای درخواست یا دستور توسط کودک این است که شما توقع زیادی از او دارید و او نمی تواند آن کار را به طور کامل انجام دهد. شاید لازم باشد مهارت های کودکتان را افزایش دهید و هم چنین به او نشان دهید که آن کار را چطور انجام دهد. شاید دلایلی مانند این موارد وجود داشته باشد: حال کودک خوب نباشد، خسته باشد و یا ترسیده باشد. مواقعی که کودک خسته یا گرسنه است، احتمالا برای مرتب کردن اتاقش همکاری نخواهد کرد. در این زمان ها بهتر است دستور خود را کمی تغییر بدهید. مثلا بگوئید: بعد از شام باید اتاقت را مرتب کنید.

برای حرف گوش کن شدن بچه چیکار کنیم؟

وقتی فرزندتان همکاری می کند، از او تعریف و تشویق کنید. به عنوان مثال، کارت عالی بود، من بدون کمک تو نمی توانستم این کار را انجام دهم. برنامه روزانه تنظیم کنید. یک برنامه معمول می تواند به کودک شما کمک کند تا کارهای تکراری روزمره را به خوبی مدیرت کند. سعی کنید کودک خود را با سرگرمی یا بخشی از بازی درگیر کارها کنید.

منبع: raisingchildren