مهارت های لازم برای بچه های بیش فعال چیست؟
بیشتر بزرگسالان بسیاری از کارهای روزمره را عادی می پندارند، آنها می دانند که چه موقع باید از خواب برخیزند، چه وقت باید دارو بخورند و چگونه حساب های خود را تراز کنند، اما برای یک نوجوان مبتلا به بیش فعالی و نقص توجه عملاً انجام این کارها بسیار دشوار است. روانشناسان خبره معتقدند که رشد مهارت های مورد نیاز برای سازماندهی، برنامه ریزی و اولویت بندی در کودکان مبتلا به بیش فعالی و نقص توجه به مراتب کندتر است. در ادامه این متن مهارت های لازم برای بچه های بیش فعال را برای شما شرح می دهیم.
مهارت های لازم برای بچه های بیش فعال
کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه می دانند که باید چه کاری انجام دهند اما در انجام آن مشکل دارند. خبر خوب این که می توان مهارت های زندگی را به آنها آموزش داد. در واقع بیش فعالی و نقص توجه بیش از آنکه مشکل هوش باشد، چالش عملکرد است. این دسته از کودکان به الگو، آرایش و سازماندهی که اصطلاحاً به آن ساختار گفته می شود و نیز پشتیبانی مهارت، بیشتر نیاز دارند." با همه مشغله ای که دارید، با ما همراه باشید تا این 7 مهارت های لازم برای بچه های بیش فعال را به فرزندتان آموزش دهید:
1- استقلال و عدم وابستگی
شاید شما از آن دسته والدینی هستید که عادت دارند همه کارهای فرزند نوجوانشان را انجام دهند، این عادت را کنار بگذارید. متخصصان روانشناسی معتقدند که نوجوان باید در سالهای نوجوانی، تغییر تدریجی مسئولیت را تجربه کند. اجازه دهید فرزندتان مسئولیت برخی کارهای شخصی مانند لباس شستن، پختن شام، گرفتن وقت ویزیت دندانپزشکی یا آرایشگاه را به عهده بگیرد. چند سال دیگر که باید به تنهایی زندگی کند، لازم است با این مهارت ها آشنا باشد.
2- مدیریت زمان
کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه، درک اشتباهی از زمان دارند. آنها هیچ گاه نمی توانند دقیقاً برآورد کنند كه یک کار چقدر زمان می برد.در دوره اول و دوم دبیرستان، باید مطمئن شوید که تکالیفش را به پایان رسانده است، چون در مدرسه دیگر همراه او نیستید که بتوانید کاری کنید. روانشناسان پیشنهاد می کنند که مهارت مدیریت زمان را با استفاده از زمان سنج به آنها آموزش دهیم. ابتدا برآورد می کنیم که او برای انجام هر تکلیف به چه مقدار زمان نیاز دارد، بعد زمان کل را به بخش های کوچکتر تقسیم می کنیم. مثلاً زمان سنج را روی 20 دقیقه تنظیم کرده و 5 دقیقه برای استراحت در نظر می گیریم. چند بار این کار را انجام می دهیم و سپس زمان استراحت را بیشتر می کنیم.
برای یادآوری سایر کارها مانند بیدار شدن از خواب برای مدرسه، دوش گرفتن و نهار خوردن از ساعت زنگ دار تلفن همراه استفاده کنید. بعد از او بخواهید ساعت را خودش تنظیم کند.
3- سازماندهی
یکی از مهارت های لازم برای بچه های بیش فعال آموزش سازماندهی است. در مقابل وسوسه مرتب کردن انبوه لباس، کتاب و سایر چیزها در اتاق او مقاومت کنید. اگر همیشه والدین اتاق فرزندشان را مرتب کنند، هیچگاه نمی فهمند که چه روشی موثر است و چه روشی کارایی ندارد.
نظامی را که برای فرزندتان مناسب است، پیدا کنید مثلا با او قرار بگذارید که از سبد برای نگهداری وسایل مدرسه و از قفسه برای چیدن کتاب استفاده کند. همیشه یک "سکوی پرتاب" داشته باشید. سکوی پرتاب، جایی برای نگه داشتن چیزهایی مانند کلید و تلفن همراه است که اگر آنها را در اختیار فرزندتان قرار داده اید، مرتباً از آنها استفاده می کند. به این ترتیب همیشه می داند که کجا باید دنبالشان بگردد.
4- پول
از آنجا که پول برای افراد مبتلا به مشکلات تکانشگری، یک معضل واقعی به شمار می آید، از همین حالا به آنها کمک کنید تا مهارت های مالی را به خوبی فرا بگیرند. شما می توانید در برخی از بانک ها برای فرزند نوجوان خود حساب بانکی باز کنید. داشتن حساب اختصاصی به نوجوانان کمک می کند تا یاد بگیرند هزینه های خود و پولی را که به دست می آورند پس انداز و مدیریت کنند. حتی در اختیار قرار دادن کارت بانکی با مقدار مشخصی اعتبار نیز از سوی روانشناسان توصیه می شود.
بودجه را بر اساس مقدار پول مورد نیاز او برای تهیه لباس، غذا و سایر ملزومات با مشورت خودش تعیین کنید و از او بخواهید شما را در جریان خریدها قرار دهد. به ترتیب دقیقا خواهید دید فرزندتان پولش را صرف چه مواردی کرده است.
5- داروها
اگر فرزند شما از داروهای ضد اختلال بیش فعالی و نقص توجه استفاده می کند، او را عادت دهید که هیچ گاه مصرف داروهایش را فراموش نکند. می توانید برای اینکه داروها را به موقع مصرف کند، از زنگ هشدار ساعت یا سایر اپلیکیشن ها کمک بگیرید. می توانید مسئولیت تمام و کمال این بخش از زندگی اش را به خودش واگذار کنید. اما احتمالا لازم است نسخه را دوباره تمدید کرده و تا چند سال دیگر مراجعه به پزشک را ادامه دهید.
6- مهارت های ارتباطی
شما در حال حاضر می توانید تمامی روابط فرزندتان با دیگران را به دست بگیرید، اما وقتی که بزرگ تر شد و منزل را ترک کرد، دیگر اینطور نیست. برای کودکان مهم است که بدانند تا چه اندازه از اطرافیان خود تاثیر می پذیرند.
نوجوان را به انتخاب دوستانی با شخصیت، ارزش و علایق مشابه تشویق کنید. باشگاه ها، کلاسهای آموزشی، ورزش حرفه ای و گروه های اجتماعی جای خوبی برای شکل گیری این روابط است.
7- عاقلانه تصمیم بگیرید
اختلال بیش فعالی و نقص توجه اغلب با تکانشگری همراه است. از این رو امکان دارد نوجوانان به مصرف مواد مخدر، الکل، رانندگی بی پروا و سایر رفتارهای مشکل آفرین، روی آورند.
برای کمک به مهار این تکانشگری، بر عواقب آن تمرکز کنید. مجازات در نظر بگیرید، مثلا به ازای هر برگ جریمه، مبلغ جریمه را باید از پول خودش بپردازد و تا 2 هفته از رانندگی خبری نیست. حتما تنبیه خود را اجرا کنید.
بعد از آموزش مهارت های لازم برای بچه های بیش فعال، در صورت بروز هر مشکلی با فرد مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه، حتما به مشاوران ذیصلاح و واجد شرایط که در حوزه بیش فعالی کار کرده اند، مراجعه کنید.
مطالعه بیشتر:
کودکان بیش فعال چه غذاهایی را نباید مصرف کنند؟
مهمترین علائم بیش فعالی - کم توجهی در کودکان چیست؟
بیش فعالی کودکان چیست ؟ عوامل ابتلا، پیشگیری و درمان
نشانه های بیش فعالی در کودکان ، علایم بیش فعالی کودک چیست؟