گرانولوم نافی وچه زمانی گرانولوم نافی در نوزاد تشکیل میشود؟
زمانیکه همراه با نوزاد از بیمارستان مرخص میشوید، توصیههایی در مورد نحوه مراقبت از بند ناف نوزاد دریافت خواهید کرد. در ابتدا بند ناف سفید رنگ و مرطوب به نظر میرسد و به تدریج تیره و خشک میشود تا در نهایت به طور کامل میافتد. در برخی موارد، نه تنها این قسمت بهبود پیدا نمیکند، بلکه مانند بافتی کوچک داخل ناف کودک رشد میکند. در این صورت، نوزاد به گرانولوم نافی مبتلا شده است. هرچند این عارضه برای نوزاد دردناک و آزاردهنده نیست، اما معمولا باید توسط پزشک درمان شده تا از بروز عفونت جلوگیری شود.
چه زمانی گرانولوم نافی در نوزادان تشکیل میشود؟
طبق نظریه انجمن جراحان اطفال آمریکا (APSA)، از هر ۵۰۰ نوزاد، یکی به گرانولوم نافی دچار میشود. گرانولوم، به بافتی برجسته مانند گفته میشود که در قسمتی از بدن در نتیجه التهاب با عفونت ایجاد میشود. این مشکل ممکن است به دلیل بیماری خاصی ایجاد شود، اما تشکیل گرانولوم پس از افتادن بند ناف نوزاد، به دلیل ایجاد زخمبافت طی روند بهبودی است. (برخی از بزرگسالان بعد از پیرسینگ ناف دچار گرانولوم میشوند).
هنگامیکه بند ناف نوزاد میافتد، طبیعی است که در ابتدا محل ناف او کمی قرمزی یا برجستگی داشته باشد. اگر پس از گذشت دو هفته ناف به طور کامل بهبود پیدا نکرد یا احساس کردید برجستگی در آن قسمت به وجود آمده، حتما با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.
شکل گرانولوم نافی چگونه است؟
گرانولوم مانند توپ کوچک قرمز، صورتی و مرطوب است. ممکن است چرک زردرنگ یا سفیدی از آن بیرون آید یا ظاهری صورتیرنگ داشته و در اطراف آن ملتهب باشد.
آیا گرانولوم نافی به نوزاد آسیب میرساند؟
گرانولوم نافی دردناک یا خطرناک نیست و رشدی سرطانی نخواهد داشت. تنها دلیلی که پزشک به معالجه آن میپردازد، برای جلوگیری از رشد آن و پیشگیری از هرگونه عفونت مربوط به ناف در آینده است.
درمان گرانولوم نافی نوزاد چگونه است؟
در اغلب موارد، متخصص اطفال گرانولوم کودک را با یک ماده شیمیایی به نام نیترات نقره درمان میکند. هنگامیکه مقدار کمی از این ماده روی گرانولوم ریخته میشود، بافت را سوزانده و رشد آن را متوقف کرده و در نهایت گرانولوم کوچک میشود. این کار به کودک شما صدمه نمیزند، زیرا هیچ پایانه عصبی در بافت گرانولوم وجود ندارد.
در صورتی که این روش موثر نبود، روشهای درمانی دیگری وجود دارد:
1. متخصص اطفال با مقدار کمی مایع نیتروژن رشد گرانولوم را متوقف کرده و آن را منجمد میکند.
2. متخصص ممکن است با استفاده از نخ بخیه انتهای گرانولوم را ببندد تا از جریان خون در این ناحیه جلوگیری کرده و در نتیجه گرانولوم به تدریج خشک شده و میافتد.هیچکدام از این روشهای درمانی برای کودک دردناک نیست. در برخی موارد نادر، برای برداشتن بندناف نیاز به انجام عمل جراحی است. اما قسمت اعظم این درمان با روشهای ساده در مطب دکتر انجام خواهد شد.
آیا راهی وجود دارد که بتوان از این اتفاق پیشگیری کرد؟
خیر. کسی دلیل اصلی اینکه برخی نوزادان به گرانولوم نافی مبتلا میشوند نمیداند. هیچ دلیل ژنتیکی یا زیستمحیطی وجود ندارد و با هیچ مدرکی نمیتوانیم ثابت کنیم در صورتی که مراقبت درست از بند ناف انجام نشود، گرانولوم تشکیل خواهد شد. درصورتیکه بند ناف دیرتر از حد معمول بیفتد، احتمال تشکیل گرانولوم وجود دارد. اما از این موضوع مطمئن نیستیم.
مراقبت از بند ناف
در اغلب مواقع برای مراقبت از بند ناف نیازی نیست کار خاصی انجام دهید، غیر از اینکه آن را خشک و تمیز نگه دارید. متخصص اطفال در هر نوبت معاینه نوزاد، بند ناف او را برای بررسی عفونت احتمالی معاینه خواهد کرد.
به احتمال زیاد به شما توصیه میشود، نوزاد را به حمام کامل نبرده و ناف او را داخل آب فرو نبرید. تا زمانیکه بند ناف کودک به طور کامل نیفتاده است، با یک اسفنج کودک را حمام کنید.
• کودک را به آرامی و همراه با آب گرم و صابون و یک حوله در وان کوچک یا داخل سینک حمام کنید.
• به دقت اطراف بند ناف را با حولهای بپوشانید تا از خیس شدن این ناحیه جلوگیری شود.
• بدن کودک و محل بند ناف را خوب خشک کنید. در صورتیکه قسمت بالای پوشک او به بند ناف میخورد آن قسمت را آزاد کنید تا از برخورد با این ناحیه جلوگیری شود.
بند ناف باید بین ۱ تا ۳ هفته پس از تولد خود به خود بیفتد. اگر بعد از سه هفته هنوز بند ناف متصل است، باید به متخصص اطفال اطلاع دهید. گاهی اوقات، بند ناف زودتر میافتد، در صورتیکه با زور جدا نشود، مشکلی وجود نخواهد داشت.
مشکلات دیگر بندناف
همیشه باید به دنبال نشانههایی از عفونت در بند ناف نوزاد باشید. طبق نظریه آکادمی اطفال آمریکا (AAP) عفونت بندناف ممکن است با مشکلاتی همراه باشد:
• تولید ترشحات با بوی بد
• ترشحات یا چرک زرد رنگ
• تب یا تحریکپذیری
• التهاب و قرمزی اطراف ناف، همراه با رگههای قرمز
• احساس ناراحتی نوزاد در صورت تماس با ناف.
یکی دیگر از مشکلات شایع بند ناف، فتق ناف است. طبق نظریه انجمن جراحان اطفال آمریکا (APSA)، حدود ۲۰ درصد از نوزادان دچار فتق ناف هستند. این مشکل به این دلیل رخ میدهد که ماهیچههای اطراف ناف به طور کامل به هم متصل نیست. به دلیل این فضای ایجاد شده، بافت داخلی بدن از طریق ناف بیرون میآید که در زمان گریه کردن بیشتر مشخص خواهد شد. فتق مانند گرانولوم، برای کودک دردناک نیست.
هرچند فتق ناف ممکن است والدین را به وحشت اندازد، اما آکادمی اطفال آمریکا (AAP) اعتقاد دارد بدون هیچگونه دخالتی، مشکل فتق نوزاد تا ۱۸ ماهگی برطرف خواهد شد. در غیر اینصورت، بعدها عمل جراحی سرپایی انجام میشود. (این عمل معمولا تا ۵ سالگی انجام نمیشود).
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
هرچند مشکلات بند ناف برای کودک دردناک نیست، در صورتی که روند افتادن بندناف طبق زمانبندی انجام نشد، پزشک را در جریان قرار دهید. به طور مثال، اگر بند ناف در ماه اول تولد نیفتاد، رشد بافت بند ناف بیش از دو هفته ادامه پیدا کرد یا در هر زمانی دچار عفونت شود.
هرچند ممکن است گرانولوم نافی کودک اعصاب شما را بهم بریزد، اما باید بدانید این مشکل برای کودک دردناک و آزاردهنده نیست و در اغلب موارد به راحتی با توصیههای پزشک برطرف خواهد شد. به زودی ناف کودک آماده یک حمام آبگرم و کلی قلقلک خواهد بود.
مطالعه بیشتر:
خونریزی ناف نوزاد بعد از افتادن به چه علت است؟
تسریع در افتادن بند ناف نوزاد چه کاری می توان انجام داد؟
عکس عفونت بند ناف نوزاد و آیا بند ناف نوزاد عفونت می کند؟
بیرون زدگی ناف نوزاد آیا خطرناک است وعلت بیرون زدگی آن چیست؟