گرفتگی پاها در بارداری به چه علت و آیا خطرناک است؟
با وجود تمام شیرینی ها، با بالاتر رفتن سن بارداریتان متوجه خواهید شد که حاملگی با دردهایی نیز همراه است و پاهای شما نیز از این قاعده مستثنی نیستند. گرفتگی پاها در بارداری یکی از عوارض آزار دهنده این دوران است که باعث انقباض غیرارادی عضلات پا بخصوص عضلات ساق پا می شود که اصطلاحا به آن اسپاسم نیز می گوییم که برای مادران به شدت دردناک است.
آیا گرفتگی پاها در بارداری خطرناک است؟
اغلب گرفتگی پاها در بارداری موقتی است. گرفتگی عضلات پا در بارداری می تواند شما را در مسیر متوقف کند، خصوصاً تا زمانی که درد شدید آن از بین بروند. خبر خوب این است که گرفتگی پاها در بارداری هیچ خطری برای جنین در حال رشد ایجاد نمی کند و روش هایی نیز وجود دارد که می تواند شدت و دفعات این اسپاسم ها را به حداقل برساند و حتی از ابتدای امر از بروز آنها جلوگیری کند.
علت گرفتگی پاها در بارداری چیست؟
اگرچه هیچ کس علت دقیق گرفتگی پاها در بارداری را نمی داند، اما هر مادر آینده ای که آنها را تجربه می کند به شما می گوید که این یک علامت دردناک بارداری به خصوص در سه ماهه دوم و سوم است.
در روز یا شب گرفتگی پاها در بارداری ممکن است رخ دهد اما به نظر می رسد این عارضه بیشتر در شب ها اتفاق می افتد.
این گرفتگی ها معمولاً مانند سفت شدن عضله ساق پا احساس می شود و بیشتر در نیمه آخر بارداری اتفاق می افتد. متخصصان می گوید تجمع ماده ای به نام اسید لاکتیک در عضله یکی دیگر از دلایل احتمالی گرفتگی پا در دوران بارداری است.
گرفتگی پاها در بارداری همچنین می تواند به دلیل عدم تعادل الکترولیت ها در خون ایجاد شود. عدم تعادل در الکترولیت ها در خون می تواند باعث انقباضات غیرارادی عضلات شود که خود از خفیف تا شدید متفاوت خواهد بود.
برخی از مادران باردار می توانند سندرم پای بی قرار داشته باشند كه این امر دامنه دیگری از دلایل احتمالی را دارد. زنانی که قبل از بارداری به سندرم پای بی قرار مبتلا هستند، معمولا در سه ماهه سوم علائم آنها بدتر می شود. دلیل دیگر گرفتگی پاها در بارداری می تواند تغییر جریان خون و تحمل وزن اضافی با پیشرفت بارداری باشد.
آیا گرفتگی پاها در بارداری می تواند خطرناک باشد؟
یکی از دلایل نادر گرفتگی پاها در بارداری وجود لخته خون است. این نوع می تواند شبیه گرفتگی عادی عضلات پا باشد اما بسیار خطرناک تر است. اگر علاوه بر گرفتگی پا، تورم یک پا بیشتر از دیگری را نیز احساس می کنید، متخصصان می گوید این می تواند نشانه لخته شدن خون باشد و شما باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
علائم گرفتگی پاها در بارداری چیست؟
علائم گرفتگی پا به علت ایجاد آن بستگی دارد. به طور معمول، گرفتگی و درد عضلات ساق پا را احساس خواهید کرد، اما ممکن است گرفتگی باعث لرزش عضلات پا شود. اگر عضله به طور غیرارادی منقبض شود ممکن است بسیار دردناک بوده و شما را از خواب بیدار کند.
ممکن است حس کنید که پایتان تکان های ملایمی داشته یا چیزی روی پای شما می خزد. در بعضی موارد ممکن است احساس کنید نیاز به حرکت دادن مدام پاهایتان دارید اما این بیشتر در سندرم پای بی قرار دیده می شود.
درد ناشی از گرفتگی پاها در بارداری می توانند مانند یک درد ناگهانی، تیز و چاقویی در پشت ساق پا احساس شود. حتی ممکن است یک توده سفت و بیرون زده در پشت ساق پا مشاهده یا احساس کنید.
درمان گرفتگی پاها در بارداری چیست؟
درمان و پیشگیری از گرفتگی پاها در بارداری مهم است. خبر خوب این است که بسیاری از پروتکل ها برای متوقف کردن گرفتگی پا و هم برای جلوگیری از وقوع آنها یکسان هستند.
اگر از گرفتگی پاها در بارداری رنج می برید باید ابتدا پاهایتان را صاف کنید تا حدی که پاشنه کشیده شود. مچ پا و انگشتان پا را به سمت عقب خم کنید و سپس انگشتان پا را تکان داده و عضله ساق پا را به آرامی ماساژ دهید.
هر روز حرکات کششی ساق پا را انجام دهید
برای به حداقل رساندن گرفتگی پاها در بارداری، یک برنامه از تمرینات کششی منظم پاها را دنبال کنید. با انجام حرکات کششی ساق پا قبل از خواب احتمال ایجاد این درد در خواب کمتر می شود.
1. حرکات کششی ساق پا رو به روی دیوار بایستید، کمی از دیوار فاصله گرفته. دستان شما باید کاملاً کشیده شده و کف دست هایتان روی دیوار باشد.
2. در حالی که پاشنه پا روی زمین است، یک پا را عقب برده و در یک خط راست در راستای کمرتان به سمت عقب بکشید تا عضلات پا کشیده شود.
3. این کشش را به مدت 20 تا 30 ثانیه حفظ کنید.
4. به حالت اولیه برگردید، پاها را عوض کنید و در سمت چپ تکرار کنید.
5. کشش روی هر پا انجام دهید.
از نظر جسمی فعال باشید
علاوه بر انجام حرکات کششی، تحرک بدنی و تمرینات مورد تأیید بارداری می تواند به جلوگیری از گرفتگی پا کمک کند. ورزش هایی مانند پیاده روی و شنا روش های عالی برای بالا بردن ضربان قلب، جریان خون و حفظ فرم عضلات بدن هستند. اگر می توانید، سعی کنید روزانه پیاده روی داشته باشید مگر اینکه پزشک آن را ممنوع کرده باشد.
مدت طولانی در یک وضعیت نمانید
از ایستادن یا نشستن بیش از حد در یک وضعیت خودداری کنید. اگر استراحت مطلق نیستید، مرتباً از جای خود بلند شوید و حرکت کنید و هنگام نشستن پاهایتان را روی یکدیگر نیندازید.
نوشیدن مقدار زیادی آب
هیدراته ماندن در طول روز می تواند مانع از گرفتگی عضلات پاهایتان شود. حتما 8 لیوان آب در روز بنوشید و مصرف آن را در طول روز پخش کنید.
از گرما درمانی استفاده کنید
دوش و حمام آب گرم، به ویژه قبل از خواب می تواند به درمان گرفتگی پاها در بارداری کمک کند. همچنین می توانید با قرار دادن یک بطری آب گرم یا یک حوله گرم روی ساق پا کمپرس گرم گرفتگی عضلات را درمان کنید.
کفش مناسب بپوشید
بارداری زمان پوشیدن کفش پاشنه بلند نیست. کفش طبی مناسب بپوشید و کفشی را انتخاب کنید که به اندازه کافی جادار باشد تا پاهایتان متورم نشود.
برای درمان گرفتگی پاها در بارداری چی بخوریم؟
متخصصان می گویند مکمل منیزیم می تواند به درمان گرفتگی پاها در بارداری کمک کند. بسیاری از داروهای مورد استفاده در بارداری نیز می توانند این حالت را شدیدتر کند پس با متخصص مشورت کنید.
چه زمانی برای گرفتگی پاها در بارداری به متخصص مراجعه کنیم؟
گرفتگی پاها در بارداری معمول است. گرچه ممکن است دردناک باشد، اما بیشتر گرفتگی ها مضر نیستند. اگر مداخلات مانند کشش هیدراته ماندن و ورزش باعث کاهش شدت یا گرفتگی پا نمی شود، زمان آن فرا رسیده است که با پزشک خود تماس بگیرید.
اگر گرفتگی عضلات پا بدتر شده یا با قرمزی، تورم یا گرما همراه است، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید تا مطمئن شوید که مسئله جدی تری نیست.
مطالعه بیشتر:
5 درمان گرفتگی عضلات پا در دوران بارداری
پیشگیری از گرفتگی عضلات پا در دوران بارداری
علت پرش پاها در بارداری چیست؟ ضعف رفتن پا در بارداری
پا درد در دوران بارداری و چه عواملی سبب بروز پا درد می شود؟