اسهال در پریود و آیا درمانی برای اسهال در پریود وجود دارد؟
اسهال در پریود اصلا خوشایند نیست، اما طبیعی است که قبل و در طول دوران قاعدگی خود دچار اسهال شوید. همان تغییرات هورمونی که باعث انقباض رحم و ریزش پوشش داخلی آن می شوند، می توانند بر دستگاه گوارش (GI) شما نیز تأثیر بگذارند. در حالی که اسهال در پریود معمولاً نگران کننده نیست، اما اقدامات لازم برای پیشگیری یا کاهش شدت اسهال مربوط به قاعدگی شما وجود دارد.
علت اسهال در پریود چیست؟
متخصصان دقیقاً نمی دانند چرا برخی از افراد در دوران قاعدگی دچار اسهال می شوند و برخی دیگر چنین مشکلی را تجربه نمی کنند. اکثر پزشکان معتقدند که این امر ارتباط تنگاتنگی با افزایش هورمون هایی به نام پروستاگلاندین دارد که قبل از پریود ترشح می شوند.
پروستاگلاندین ها باعث انقباضاتی می شوند که به رحم شما کمک می کند تا لایه داخلی خود را بریزد و از بین ببرد. گاهی اوقات این موارد شیمیایی همچنین باعث بروز انقباضاتی در روده شما می شوند، که می تواند طیف وسیعی از علائم گوارشی، از جمله اسهال را ایجاد کند. پروستاگلاندین ها همچنین میزان جذب غذا از روده را کاهش می دهند، که باعث می شود غذا سریعتر از روده بزرگ شما عبور کند. به علاوه این مواد می توانند ترشح الکترولیت ها را افزایش دهند که به نوبه خود ممکن است منجر به اسهال شود.
این یک مسئله بسیار رایج است. در مطالعه معتبری که در سال 2014 روی 156 بانو انجام شد، مشخص شد که درد شکم و اسهال شایع ترین علائم گوارشی مربوط به دوره های قاعدگی هستند.
از میان بانوان مورد بررسی، 24 درصد اسهال را قبل از شروع قاعدگی و 28 درصد علائم اسهال را در دوران قاعدگی خود تجربه کرده بودند. در این بین کسانی که احساس افسردگی یا اضطراب داشتند، بیشتر از دیگران علائم گوارشی را گزارش کردند.
آیا راهی برای درمان اسهال در پریود وجود دارد؟
شما می توانید اسهال مربوط به قاعدگی را به همان روشی که سایر انواع اسهال ها را درمان می کنید، درمان کنید. در درجه اول، مطمئن شوید که مایعات زیادی مصرف می کنید تا از دست دادن آب بدن ناشی از اسهال جبران شود. به عنوان یک قاعده کلی، هنگامی که ادرارتان زرد کم رنگ شود یعنی اینکه مایعات کافی مصرف کرده اید.
علاوه بر این، ایده خوبی است که از خوردن غذاهایی که باعث تشدید اسهال در پریود می شوند، اجتناب کنید، از جمله:
• شیرین کننده های مصنوعی،
• کافئین،
• محصولات لبنی،
• غذاهای ادویه دار،
• غذاهای بسیار شیرین،
در موارد نادر، ممکن است ناچار شوید که باید از داروهای ضد اسهال بدون نسخه (OTC) مانند لوپرامید (ایمودیوم) استفاده کنید. همچنین می توانید از داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن (ادویل) برای تسکین گرفتگی عضلات استفاده کنید.
قرص های جلوگیری از بارداری
مصرف قرص های جلوگیری بارداری ممکن است به تنظیم چرخه های قاعدگی شما و کاهش اسهال کمک کند. برخی حتی بسته های قرص را بدون فاصله گذاری یک هفته ای مصرف می کنند تا پریود نشوند. این کار معمولاً باعث کاهش احتمال تجربه اسهال می شود. با پزشک خود مشورت کنید تا گزینه مناسب را برای شما پیدا کند.
کاهش استرس
علاوه بر نکات بالا، انجام اقدامات لازم برای کاهش استرس نیز مهم است. استرس و اضطراب زیاد می تواند علائم قاعدگی از جمله گرفتگی عضلات و اسهال را بدتر کند.
این هم تعدادی راهکار برای اینکه از آن ها کمک بگیرید:
• مدیتیشن کنید. روزانه 10 دقیقه را به مدیتیشن اختصاص دهید. این کار می تواند به شما کمک کند تا در روز یا شب، ذهن خود را متمرکز کنید. اگر مطمئن نیستید از کجا شروع کنید، از یک مربی یا برنامه و اپلیکیشن مدیتیشن کمک بگیرید.
• استفاده از وسایل الکترونیک را متوقف کنید. شب ها از یک زمان خاص به بعد وسایل الکترونیک را کنار بگذارید، کنترل پیام ها و ایمیل های خود یا تماشای تلویزیون را به وقت دیگری موکول کرده و برق ها را خاموش کنید. این کار می تواند به شما کمک کند تا ذهن خود را آرام کرده و استرستان را کاهش دهید.
• تحرک داشته باشید. ورزش به شما کمک می کند تا با استرس های خود مقابله کنید، حتی اگر فقط به مدت 15 دقیقه پیاده روی در خارج از خانه باشد.اگر می بینید که برای مقابله با استرس خود مشکل دارید، به یک روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنید. آن ها می توانند به شما کمک کنند تا منابع استرس خود را شناسایی کرده و ابزارهای مقابله ای جدیدی را برای کاهش سطح استرس خود پیدا کنید.
آیا راهی برای جلوگیری از اسهال در پریود وجود دارد؟
اگر مرتباً اسهال مربوط به دوره قاعدگی را تجربه می کنید، برخی اقدامات را می توانید انجام دهید تا احتمال وقوع این مشکل را کم کنید. چند روز قبل از قاعدگی، فیبر بیشتری را مصرف کنید. فیبر حجم زیادی به مدفوع شما می بخشد و آن را محکم تر می کند. به عنوان مثال می توان به نان های سبوس دار و میوه ها و سبزیجات با پوست اشاره کرد، زیرا بیشتر فیبرها در این منابع هستند.
علاوه بر این، برخی غذاهای پروبیوتیک مانند ماست را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. زیرا این مواد غذایی ممکن است میزان باکتری های سالم در روده شما را افزایش دهند که این مساله نیز ممکن است به کاهش علائم اسهال کمک کند. در نهایت، مصرف ایبوپروفن از یک یا دو روز قبل از قاعدگی را در نظر بگیرید. این کار میز می تواند به کاهش اثرات پروستاگلاندین ها بر بدن شما کمک کند.
آیا سایر مشکلات گوارشی می توانند مربوط به پریود من باشند؟
بانوان به جز اسهال، ممکن است طیف وسیعی از مشکلات گوارشی دیگر را قبل و در دوران قاعدگی خود تجربه کنند. از جمله:
• گاز و نفخ،
• یبوست،
• حرکات مکرر روده ها،
علائم شما ممکن است ماه به ماه تغییر کند. به عنوان مثال این احتمال وجود دارد که برای چند دوره اسهال داشته باشید، اما در چند دوره بعدی احساس یبوست کنید. این تغییرات به احتمال زیاد همگی مربوط به یک عامل هستند: پروستاگلاندین ها. اما تغییر در رژیم غذایی شما به دلیل هوس نیز می تواند در این امر نقش داشته باشد.
آیا باید برای اسهال در پریود به پزشک مراجعه کنم؟
اسهال گاه به گاه درست قبل یا در طول قاعدگی شما کاملاً طبیعی است. اما اگر شدت آن به حدی است که مانع فعالیت های روزمره شما می شود، ممکن است علت دیگری داشته باشد. بنابراین در صورت تجربه موارد زیر به پزشک خود مراجعه کنید.
• اسهال یا سایر علائم گوارشی که بیش از دو روز طول می کشند،
• احساس درد یا گرفتگی در معده یا لگن که کنترل آن با داروهای بدون نسخه دشوار است،
• مدفوع با مخاط قابل مشاهده؛
اسهال در پریود می توانند علائم یک بیماری زمینه ای گوارشی باشند که در طول قاعدگی شما بدتر می شود. پزشک می تواند به شما کمک کند تا علت را تشخیص داده و گزینه های درمانی را نیز در اختیار شما قرار می دهد.
مطالعه بیشتر:
علائم پریودی دارم اما پریود نمیشوم چرا؟
مواد غذایی مضر در دوران قاعدگی کدام است؟
علت درد زیر شکم در پریودی چیست و چه درمانی دارد؟
یبوست در قاعدگی و چگونه میتوان یبوست در قاعدگی را کنترل کرد؟