درد کتف و سرطان پستان.آیا درد کتف می تواند به سرطان پستان مربوط باشد؟
درد استخوان کتف، استخوان مثلثی شکل دو طرف بالای پشت شما معمولا عارضه ای ارتوپدیک است. اما گاهی درد کتف و سرطان پستان می توانند به هم مرتبط باشند. درد استخوان کتف می تواند نتیجه درمان سرطان پستان یا در موارد نادر نشانه سرطانی باشد که از پستان به بخش های دیگر بدن سرایت کرده است. تحقیقات نشان می دهد که درد کتف و سرطان پستان به هم مرتبط است و ۳۵ درصد از افرادی که تحت درمان سرطان پستان قرار دارند در استخوان کتف خود احساس درد می کنند. درد پس از درمان می تواند توانایی شما در بلند کردن دست را تحت تاثیر قرار دهد و باعث از دست رفتن قدرت ماهیچه شود. اگر در یک یا هر دو استخوان کتف احساس درد می کنید مهم است خیلی زود به پزشک مراجعه کنید. دلایل ارتباط درد کتف و سرطان پستان را در زیر می خوانید.
احساس درد استخوان کتف مرتبط با سرطان پستان چه احساسی دارد؟
نوع دردی که معمولا احساس می کنید به دلیل آن بستگی دارد. برخی افراد به خاطر آسیب عصبی ناشی از رادیوتراپی یا در آوردن غده پستان، برداشتن پستان یا برداشتن غدد لنفاوی دچار درد کتف می شوند. اگر درد اعصاب دارید ممکن است احساس سوزش را تجربه کنید. برخی افراد ناراحتی خود را شبیه احساس مورمور یا خارش شدید توصیف می کنند.
همچنین ممکن است هنگام حرکت بازوها به سمت بالا یا پایین احساس درد شدید کنید. این درد می تواند با عرق کردن، سفتی عضلات یا بی حسی همراه باشد. اگر درد ناشی از گسترش سرطان باشد ممکن است حسی از درد عمیق و مبهم در مفاصل یا استخوان ها داشته باشد. درد در نزدیکی کتف راست می تواند به معنی درگیر شدن کبد باشد. ممکن است احساس افسردگی یا اضطراب نیز داشته باشید و خواب شما در نتیجه درد مختل شود. عدم خواب کافی می تواند احساس درد را بدتر کند.
ارتباط درد کتف و سرطان پستان چیست؟
کتف مجموعه ای از استخوان ها، عضلات، رباط ها، تاندون ها، اعصاب و رگ های خونی پیچیده و متصل بهم است. این ساختار برای تنظیم حالت بدن و کمک به حرکت دست ها با هم کار می کنند. استخوان کتف عملکردهای مهم متعددی دارد:
- انتهای توپی شکل استخوان بازو را در خود جای می دهد.
- به عنوان صفحه اتصال چندین ماهیچه و رباط عمل می کند.
- هنگام استفاده از بازو در جهات مختلف حرکت می کند و باعث انعطاف و ثبات می شود.
درمان سرطان می تواند بر استخوان کتف و بسیاری از ساختارهای بالای پشت شما تاثیر بگذارد. برخی از درمان های سرطان اندازه رباط ها و ماهیچه های را تغییر می دهد که می تواند حرکت کتف را دردناک سازد. این تغییرات همچنین می تواند احتمال جراحت کتف را بالا ببرد.
درمان های دیگر به اعصاب اطراف استخوان کتف آسیب وارد می کند و باعث درد درازمدت در کتف، بازوها، دست ها و پاها می شود. گاهی درد استخوان کتف ناشی از خود سرطان است. وقتی سرطان از پستان به استخوان ها، کبد یا بخش های دیگر بدن سرایت می کند یکی از نشانه های متاستاز درد کتف است. این درد می تواند نزدیک استخوان کتف با مفاصل کتف با بالای پشت شما باشد.
آیا درد کتف می تواند نشانه سرطان پستان باشد؟
درد نشانه رایج سرطان پستان نیست. اما متاستاز سرطان پستان گاهی می تواند باعث درد کتف شود پس درد کتف و سرطان پستان مرتبط اند. یکی از جاهای رایج متاستاز سرطان پستان در استخوان هاست. درد می تواند مربوط به خود سرطان یا ترک های ناشی از ضعف استخوانی باشد. سرطان های مثانه، پروستات، تیروئید، رحم، ریه و کلیه نیز می تواند به استخوان ها سرایت کند. سرطان های ریه و کلیه نیز به مفاصل کتف و استخوان کتف سرایت می کند.
همچنین این امکان وجود دارد که درد نزدیک کتف راست نشانه سرایت سرطان پستان به کبد باشد، زیرا بعضی از شبکه عصبی اطراف کبد از همان اعصابی که نزدیک استخوان کتف راست بهم متصل می شود می آید.
اگر در گذشته به سرطان پستان مبتلا بوده اید و اکنون احساس درد کتف دارید، خوب است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. اگر سرطان بازگشته باشد، درمان می تواند از رشد آن جلوگیری کنید و نشانه های درد را از بین ببرد و از استخوان ها محافظت کند.
چه زمانی برای درد کتف و سرطان پستان باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر قبلا به سرطان پستان مبتلا بوده اید در صورت بروز این نشانه ها که می تواند علامت سرایت سرطان به استخوان ها یا کبد باشد به پزشک مراجعه کنید:
- درد استخوان
- زردی پوست یا چشم
- درد شکم
- تهوع یا استفراغ
- بی اشتهایی
- احساس خارش
اگر سرطان به بخش های دیگر بدن سرایت کرده باشد، درمان زودهنگام می تواند به احساس بهتر و طول عمر کمک کند.
آیا ممکن است پس از درمان سرطان پستان دچار درد استخوان کتف شوم؟
بله. اگر شیمی درمانی، رادیوتراپی یا جراحی داشته اید ممکن است اطراف استخوان کتف احساس درد کنید.
درد کتف و سرطان پستان پس از جراحی
جراحی سرطان پستان اغلب شامل یکی یا بیشتر از روندهای زیر است:
- برداشتن غده پستان
- برداشتن پستان
- برداشتن غدد لنفاوی
- بازسازی پستان
- گذاشتن یا برداشتن لوله
اگر هر کدام از این جراحی ها را انجام داده اید احتمالا حین دوره بهبودی دچار درد می شوید. تحقیقات نشان داده است که هر چه جراحی وسیع تر باشد، درد بازو و کتف احتمالا بیشتر است. به عنوان مثال، افرادی که پستان های خود را جراحی کرده اند نسبت به افرادی که جراحی پستان را همراه با برداشتن غدد لنفاوی زیربغل انجام داده اند احساس درد کمتری خواهند داشت.
حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از بانوانی که غدد لنفاوی زیربغل خود را برداشته اند دچار عارضه ای به نام سندروم درد پس از برداشتن پستان می شوند. دلیل اصلی این عارضه نامشخص است اما نشانه ها شامل درد قفسه سینه، زیربغل، بازو یا کتف خواهد بود. همچنین در این نواحی احساس خارش می کنید.
درد پس از جراحی سرطان پستان می تواند مدتی طول بکشد. با این که ممکن است به مرور زمان کاهش یابد، برخی افراد پس از جراحی سرطان پستان تا سال ها بعد درد کتف را گزارش کرده اند.
سندروم بافت (شبکه) زیربغل
هفته ها پس از جراحی سرطان پستان بین ۶ تا ۸۶ درصد از افراد دچار تشکیل نوارهای باریک و سفتی از بافت فیبروز در زیر پوست خود خواهند شد. این نوارها اغلب در سراسر دیواره قفسه سینه کشیده می شود یا تا بازوها ادامه می یابد. با این که درد همیشه به خود استخوان کتف محدود نیست، این نوارهای سفت می تواند هنگام بالا آوردن یا باز کردن بازوها باعث درد در ناحیه کتف شود.
سندروم بافت زیربغلی می تواند به مرور زمان بهبود یابد یا طی ماه ها یا سال ها بیاید و برود. فیزیوتراپی اغلب می تواند به قطع نوارها کمک کند و درد را بهبود بخشد.
فیبروز ناشی از رادیوتراپی
رادیوتراپی دی ان ای سلول های سرطانی را هدف قرار می دهد و توانایی تقسیم و رشد آن ها را از بین می برد. متاسفانه رادیوتراپی بافت های سالم اطراف را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. با این که این بافت ها اغلب بازسازی می شود، اما بافت های جدید می تواند کلفت تر و رشته ای تر (فیبروز) از قبل از درمان شوند.
تحقیقات نشان داده است که رادیوتراپی کشسانی و انعطاف ماهیچه ها در ناحیه را تغییر می دهد. سفتی ماهیچه ها می تواند باعث درد شود. در برخی موارد، رادیوتراپی می تواند منجر به عارضه ای به نام سندروم فیبروز رادیوتراپی شود. این زمانی رخ می دهد که تارچه های کلاژن به رشد خود ادامه می دهد و به مرور زمان سفت تر می شود.
سندروم فیبروز رادیوتراپی می تواند مانع از عملکرد درست اندام ها شود و بر کیفیت زندگی تاثیر می گذارد. همچنین می تواند خطر مرگ داشته باشد. اگر زود تشخیص داده و درمان شود، نتایج معمولا بسیار بهتر است.
پی آسیبی پیرامونی
گاهی درد کتف مربوط به آسیب عصبی حین درمان سرطان است. جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی می تواند آسیب ماندگاری بر اعصاب در ناحیه تحت درمان بگذارد. نتیجه می تواند درد، احساس مورمور، سوزش یا خارش در کتف ها، بازوها، دست ها و پاها باشد. همچنین می تواند باعث بی حسی در دست ها و پاها شود.
برخی داروهای شیمی درمانی می تواند باعث عارضه ای به نام پی آسیبی پیرامونی ناشی از شیمی درمانی (CIPN) شود. این عارضه انجام حرکات ساده مانند نوشتن و راه رفتن را مشکل می کند. همچنین می تواند منجر به مشکلات جدی تر شود. بنابراین مهم است در صورت داشتن نشانه های آسیب عصبی با گروه درمان سرطان مشورت کنید.
سندروم کتف بالدار
پس از جراحی سرطان پستان، ممکن است جای استخوان کتف تغییر کند. لبه استخوان کتف نزدیک به ستون فقرات می تواند کمی به سمت خارج بچرخد. به این عارضه کتف بالدار می گویند. یک تحقیق نشان داده است که در حدود ۱۰ درصد از موارد این اتفاق رخ می دهد. وقتی جای استخوان کتف تغییر می کند، بر شیوه حرکتی آن تاثیر می گذارد. همچنین می تواند باعث موارد زیر شود:
- محدودیت دامنه حرکت
- درد، گرما و سوزش هنگام بلند کردن یا چرخش بازو
- تورم
کتف بالدار معمولا پس از چند ماه بعد از جراحی از بین می رود، اما فیزیوتراپی می تواند به بهبود حرکت کمک کند.
چگونه پس از درمان سرطان پستان درد کتف را بهبود می بخشید؟
کاهش درد کتف پس از درمان سرطان پستان می تواند زمانبر و نیازمند صبر و حمایت باشد. از گروه مراقبت سرطان کمک بخواهید، خصوصا متخصصان بازپروری.
در زیر به برخی درمان های مفید اشاره شده است:
درمان دستی درد کتف و سرطان پستان
درمان دستی نوعی فیزیوتراپی است که در آن متخصص با دست درمان را انجام می دهد. خصوصا برای تخلیه مایعات جمع شده در بازو و به حرکت انداختن مفاصل و بافت ها مفید است.
تحقیقات نشان می دهد که درمان دستی به کاهش درد و افزایش دامنه حرکت کمک می کند.
ورزش درمانی
تحقیقات نشان داده است که ورزش درمانی می تواند به بهبود کمک کند. بهترین نتیجه زمانی حاصل می شود که افراد حدود ۲۸ تا ۴۲ روز پس از جراحی وقتی که خطر آسیب به نقاط تخیله از بین رفته باشد فیزیوتراپی را شروع کنند. خوب است این نوع درمان را آرام و آهسته شروع کنید. فیزیوتراپیست خوب می تواند در انتخاب ورزش های مفید به شما کمک کند و اطمینان حاصل کند که استخوان کتف خود را درست حرکت می دهید. ورزش درمانی آسان نیست اما ارزش انجام را دارد. مطالعات نشان داده است که نتایج پس از حدود یک سال مشاهده می شود.
ماساژ برای درد کتف و سرطان پستان
وقتی زخم ها التیام یافت، ماساژ می تواند درد را کاهش و انعطاف را افزایش دهد. در سال ۲۰۱۸ روی ۲۱ بانو که ماه ها پس از جراحی سرطان پستان هنوز احساس درد داشتند تحقیقی انجام شد. محققان دریافتند ۳۰ دقیقه ماساژ قفسه سینه و کتف دو بار در هفته به مدت هشت هفته، شدت درد را کاسته و دامنه حرکت را افزایش داده است.
دارو
اگر داروهای بدون نسخه برای مدیریت درد کافی نباشد، پزشک می تواند مسکن های اوپیوئیدی یا کورتیکوستروئیدی تجویز کند. اگر درد به خاطر سرایط سرطان به استخوان ها باشد، پزشک متخصص می تواند داروهایی برای کاهش سرعت انتشار و جلوگیری از شکستن استخوان تجویز کند. نتیجه درد کتف و اطراف آن پس از درمان سرطان پستان شایع است. این درد می تواند مربوط به جراحی، شیمی درمانی یا رادیوتراپی باشد. این درمان ها می تواند ماهیچه ها، رباط ها و رشته های کولاژن را در ناحیه تحت درمان تغییر دهد و حرکت آزاد بازو را دشوار سازد. برخی افراد در صورت انتشار سرطان از پستان به بخش های دیگر بدن خصوصا کبد و استخوان ها دچار درد کتف می شوند. اگر پس از جراحی سرطان پستان برای بازیابی حرکت کتف به کمک نیاز دارید یا پس از مدت ها احساس درد می کنید با پزشک تماس بگیرید. دارو، ماساژ، ورزش درمانی و فیزیوتراپی دستی برای درد کتف و سرطان پستان می تواند مفید باشد.
مطالعه بیشتر:
آیا سرطان سینه ژنتیکی است؟ آیا سرطان سینه ارثی است؟
سرطان و روابط زناشویی و آیا سرطان به معنای پایان رابطه جنسی هست؟
مشکلات نوک پستان وآیا مشکلات نوک پستان نشان دهنده سرطان است؟
شیردهی در صورت ابتلا به سرطان سینه، علائم سرطان سینه در دوران شیردهی