شالازیون در بارداری،علل، علائم، روش های پیشگیری و درمان
آیا تا به حال نام بیماری شالازیون به گوش شما خورده است؟ شالازیون با اینکه اسم عجیب و غریبی به نظر می رسد، اما در واقع یک توده یا کیست کوچک با رشد تدریجی است که در داخل پلک ایجاد می شود. ما در این مقاله به علل، علائم، روش های پیشگیری و درمان شالازیون در بارداری پرداخته ایم تا راهنمایی برای مادران باشد.
شالازیون چیست؟
شالازیون (Chalazion)، یک توده متورم، سفت و کوچک قرمز رنگ است که بر روی هر دو پلک و به ویژه پلک بالایی ظاهر شده و در اغلب موارد با درد همراه نیست. در واقع علت اصلی ایجاد شالازیون، شرایطی است که در آن غده ای به نام میبومین، مسدود و یا ملتهب می شود. غده میبومین، روغنی را می سازد که در ترکیب با اشک های شما، به مرطوب کردن چشم ها و محافظت از آن ها کمک می کند. هرگاه این روغن بیش از حد غلیظ شده و یا غدد میبومین به دلیل عفونت و التهاب مسدود شوند، شما در معرض خطر شالازیون قرار خواهید گرفت.
بر اساس گزارش های موجود، شالازیون مشکل بسیار شایع است که ممکن است در هر رده سنی رخ دهد، اما به صورت کلی این مشکل در بزرگسالان و به ویژه در سنین 30 تا 50 سال شایع تر از کودکان بوده و تحت تاثیرات هورمونی و افزایش میزان تولید چربی، در دوره های خاص زندگی مانند بلوغ و بارداری بیشتر به چشم می خورد.
علل شالازیون در بارداری
شالازیا، اغلب در افرادی رخ می دهد که از شرایط التهابی زمینه ای که بر روی چشم یا پوست تأثیر می گذارد، رنج می برند، مانند:
- بلفاریت مزمن (التهاب پلک)،
- آکنه روزاسه،
- درماتیت سبورئیک
- اختلال عملکرد غده میبومین،
- دیابت،
- در موارد اندک ورم ملتحمه ویروسی یا سل،
به علاوه بد نیست بدانید که شالازیون به عدم رعایت بهداشت پلک یا استفاده از لوازم آرایش چشم به وجود نمی آید.
علائم شالازیون در بارداری
در مراحل اولیه، شالازیون به شکل یک توده کوچک و ملتهب در پلک به وجود می آید که ممکن است با مقداری درد نیز همراه باشد، اما با گذشت زمان و در طی چند روز، این التهاب دردناک، به توده ای سفت و بدون درد مبدل خواهد شد که به آرامی به رشد خود ادامه می دهد. علاوه بر این موارد، شالازیون ممکن است با برخی عوارض دیگر همراه باشد که عبارت هستند از:
- آبریزش از چشم ها،
- تحریک چشم ها،
- فشار وارد کردن به کره چشم و در نتیجه بروز مشکلاتی همچون تاری دید.
تشخیص شالازیون در بارداری
در بیشتر موارد، تنها اقدام لازم برای تشخیص شالازیون، مشاهده دقیق و معاینه و لمس توده روی پلک توسط پزشک چشم است تا با موارد رایج و مشابهی همچون گل مژه اشتباه گرفته نشود.
درمان شالازیون در بارداری
شالازیون، در موارد بسیار اندکی به مراقبت ها و مداخلات پزشکی نیاز داشته و اغلب با گذشت زمان، در طی چند هفته این کیست به صورت خود به خود از بین خواهد رفت. اما اگر به دلایلی همچون عود مکرر کیست و یا علامت دار بودن آن، تصمیم به درمان گرفتید، باید در نظر داشته باشید که درمان شالازیون، به صورت کلی در دو دسته درمان های دارویی و خانگی تقسیم بندی می شود که در ادامه به تعدادی از موفق ترین این روش ها اشاره شده است.
درمان شالازیون در بارداری به کمک راهکارهای خانگی
1. کمپرس گرم:
گذاشتن کمپرس گرم بر روی چشم آسیب دیده و درگیر، با نرم کردن روغن سفت شده که باعث انسداد مجاری شده است، به باز شدن انسداد و تخلیه مجاری کمک کرده و در نتیجه مشکل تورم و التهاب شالازیون در گذر زمان و با مداومت در این روش برطرف خواهد شد. شما می توانید با خیال راحت از این روش برای درمان شالازیون در بارداری نیز کمک بگیرید.
2. ماساژ دادن:
ماساژ ملایم پلک ها به مدت چند دقیقه در روز، راهکار خانگی و ساده اما موثر دیگری است ممکن است به تخلیه موثرتر مجاری مسدود شده چربی کمک کند. البته برای اثربخشی هر چه بیشتر، بهتر است قبل از ماساژ دادن پلک ها، حتما از کمپرس گرم استفاده کنید. به علاوه با شستن دست ها، از تمیز بودن آن ها مطمئن شوید تا از خطر بروز هر گونه عفونت به حداقل برسد. شما می توانید ماساژ دادن چشم ها را نیز به عنوان یکی دیگر از راهکارهای درمان شالازیون در بارداری مدنظر قرار داده و آن را انجام دهید.
درمان شالازیون در بارداری به کمک داروها
اگرچه داروهای بدون نسخه زیادی وجود دارند که می توانند به حل مشکل شالازیون کمک کنند، اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که مصرف دارو با هدف درمان شالازیون در بارداری، باید تحت نظر مستقیم پزشک و با تجویز ایشان انجام شود، زیرا دریافت بسیاری از داروها در طی دوران بارداری توصیه نشده و حتی ممنوع است.
درمان شالازیون در بارداری به کمک جراحی
در آن دسته از افرادی که شدت مشکل شالازیون در آن ها زیاد است و یا مکررا عود می کند، جراحی برای تخلیه این کیست، به عنوان یک روش درمانی موثر در نظر گرفته می شود. در طی جراحی شالازیون، پزشک با یک بی حسی موضعی عمل تخلیه را انجام می دهد و از آنجا که این کار بسیار ظریف و تخصصی است و حتما باید با نظارت مستقیم پزشک انجام شود، بنابراین هرگز در خانه چنین کاری را انجام ندهید. همچنین در صورت عود مکرر شالازیون، ممکن است لازم باشد تا نمونه برداری از آن نیز انجام شود تا مطمئن شویم که هیچ مشکل جدی وجود ندارد. همچنین در رابطه با درمان شالازیون در بارداری به شیوه جراحی، این پزشک شما است که باید تصمیم گیری کرده و در مورد ایمنی و خطرات احتمالی این روش با توجه به شرایط شما و دلبندتان نظر دهد.
مطالعه بیشتر:
علامت Y در چشم زن باردار و تشخیص جنسیت جنین
تاری دید در بارداری و آیا تاری دید در بارداری خطرناک است؟
چشم درد در بارداری به چه علت است و درمان آن چگونه است؟
خشکی چشم در بارداری وعلت اصلی خشکی چشم در بارداری چیست؟