روش های کاهش درد پستان ها پس از شیر گرفتن نوزاد
آیا فکر می کنید که وقت آن رسیده که فرزندتان را از شیر بگیرید؟ و یا این که به هر دلیلی مانند بازگشتن به شغلتان قصد دارید به او شیر خشک بدهید و نیاز دارید که تولید شیر در سینه هایتان را متوقف کنید؟
همه ی ما می دانیم که درد و تورم سینه ها در هنگام از شیر گرفتن نوزاد تا چه حد آزار دهنده است. حال برای رها شدن از این درد و تسکین عوارض ناشی از این مرحله باید کنیم؟ با خواندن این مطلب اطلاعات مفیدی در این رابطه بدست خواهید آورد.
هرگز شیردهی را به صورت یکباره متوقف نکنید
برخی از مادران تصمیم می گیرند که از فردا دیگر به فرزندشان شیر نداده و او را از شیر بگیرند، اما این کار به علت عوارض روحی که بر روی شیرخوار می گذارد و نیز عوارض روحی و جسمی که برای مادر به دنبال دارد هرگز توصیه نمی شود.
فرزند شما مدت هاست که به شیرخوردن عادت کرده است، بوسیله ی آن آرامش می گیرد و درواقع یک نوع پیوند عاطفی با این موضوع دارد حتی اگر خوردن شیر برای او دیگر جنبه تغذیه و سیر شدن نداشته باشد. قطع یکباره این پیوند عاطفی می تواند به روحیات بسیار حساس او لطمه بزند.
بعلاوه قطع یکباره شیردهی سبب افت ناگهانی هورمون اکسی توسین در بدن مادر شده و ممکن است به اختلالات روحی نظیر افسردگی منجر شود. همچنین قطع یکباره شیردهی به تجمع بیش از اندازه شیر در پستان ها و تورم و درد شدید و حتی ماستیت منجر خواهد شد که بسیار ناخوش آیند است.
برای جلوگیری از رویارویی با موارد ذکر شده به شما پیشنهاد می کنیم که به تدریج و قدم به قدم در این مسیر پیش رفته و فرزند خود را کم کم از شیر بگیرید. تولید شیر در سینه های مادر مطابق با قانون عرضه و تقاضا است به این ترتیب وقتی که شما به تدریج شیردهی را کم کنید، تولید شیر نیز کمتر شده و در نهایت درد و تورم بسیار کمتری را در مراحل پایانی تجربه خواهید کرد.
تعدادی از وعده های شیردهی روزانه را با مورد دیگری جایگزین کنید به تدریج تعدادی از وعده های شیردهی را با غذای کمکی، میوه و آبمیوه و ... جایگزین کنید. اگر دلیل از شیر گرفتن فرزندتان، ادامه شیردهی با کمک شیر خشک است، تعداد وعده های جایگزین با شیر خشک را به تدریج افزایش دهید.
یکی از نکات مهم درهنگام از شیرگرفتن فرزندان در هر سنینی که باشند، گذراندن زمان بیشتر با آنها است. او باید بداند که این کار ذره ای از عشق و علاقه ای که به او دارید کم نکرده و همچنام مورد توجه شما است. این کار از بروز افسردگی پس از شیردهی در خود شما نیز جلوگیری خواهد کرد.
چگونه تولید شیر در پستان ها را متوقف کنیم؟
اگر با تمام این ها قصد دارید که فرزندتان را به صورت یکباره از شیر بگیرید، و یا با وجود به کارگیری روش تدریجی، تولید شیر همچنان در سینه های شما زیاد است، برای توقف سریع تر آن می توانید از روش های زیر بهره ببرید:
- چای سیجانی: این چای به دلیل داشتن استروژن طبیعی، سبب خشک شدن شیر مادر می شود. آن را در آب جوش به مدت 15 دقیقه دم کرده و هر 6 ساعت یکبار یک فنجان از آن را میل کنید. از آنجا که طعم این چای بسیار تلخ است، می توانید کمی شکر و یا عسل به آن بیفزایید.
- استفاده از قرص های ضد بارداری حاوی استروژن: اگر این روش جلوگیری را برای خودتان مناسب می دانید، می توانید با شروع مصرف قرص های معمول که حاوی استروژن هستند، علاوه بر تنظیم خانواده تولید شیر را نیز کم کنید.
- آنتی هیستامین دکونژستانت: اگر در طی دوران شیردهی خود دچار سرماخوردگی و آبریزش بینی شدید شده باشید، احتمالا شنیده اید که استفاده از آتی هیستامین دکونژستانت به علت اثری که در کاهش شیر مادر دارد در دوران شیردهی ممنوع است. اکنون می توانید تحت نظر پزشک متخصص با استفاده از این روش تولید شیر را کم کنید.
مواردی که باید از آنها اجتناب کنید
- پوشیدن لباس های زیر بسیار تنگ: برخی فکر می کنند که یکی از موثرترین راه ها در خشک کردن شیر مادر بستن سینه ها با کمک یک باند بسیار محکم و یا استفاده از لباس های زیر بسیار تنگ است. این کار اگرچه سبب کاهش و حتی متوقف کردن تولید شیر می شود، اما احتمال افزایش بیش از حد التهاب و حتی بروز ماستیت (عفونت بافت پستان) را افزایش می دهد.
- دوشیدن شیر: طبیعی است که مدت زمانی طول خواهد کشید تا بدن شما با تغییرات موجود کنار آمده و تولید شیر را کم و در نهایت متوقف کند، در طی این مدت سینه هایتان پر از شیر خواهد شد اما اگر شما اقدام به دوشیدن آن کنید، روند تولید متوقف نشده و از سر گرفته می شود. اما اگر بدنتان سینه ها را پر از شیر تشخیص دهد که تجمع پیدا کرده و کاربردی ندارد، تولید آن را بی فایده دانسته و کم خواهد کرد.
- ماساژ دادن سینه ها: وقتی که کمرتان درد می کند با ماساژ دادن آن سعی می کنید تا میزان درد را کاهش دهید، اما هرگز نباید این روش را بر روی سینه هایی که از تجمع شیر دچار درد و تورم شده اند اجرا کنید. زیرا ماساژ دادن سینه ها سبب تحریک گیرنده های حسی می شود این پیام تحریک به مغز منتقل شده و سبب افزایش تولید هورمون اکسی توسین می شود که به نوبه ی خود به تولید شیر بیشتر منجر خواهد شد.
کاهش درد پستان ها پس از شیر گرفتن نوزاد
بدون شک در طی این روند به علت تجمع شیر در پستان ها درد و تورم زیادی را تجربه خواهید کرد. برای کاهش درد پستان ها راهکار های زیادی را به شما پیشنهاد می کنیم:
- حمام آب گرم: این مورد همیشه تسکین دهنده دردها و التهابات بوده پس از آن غافل نشوید. به این علت که در زیر آب گرم امکان تراوش و خروج شیر از پستان ها افزایش می یابد، برخی استفاده از این روش را مناسب نمی دانند. اما اگر مدت زمان آن کوتاه باشد مشکلی بوجود نخواهد آمد.
- برگ های کلم: شاید احمقانه به نظر برسد اما قرار دادن برگ های یخ زده کلم در درون سینه بند به طرز چشمگیری از درد ناشی از التهاب می کاهد.
- استفاده از دارو های مسکن: بیشتر داروهای کاهش دهنده درد و التهاب همانند استامینوفن و ایبوپروفن می توانند شما را در این شرایط یاری دهند.
- کمپرس سرد: این مورد نیز همانند برگ های یخ زده کلم سبب کاهش درد و التهاب خواهند شد.
در پایان باید بگوییم که از شیر گرفتن فرزندتان یک مرحله ی دیگر از روند بزرگ شدن او است و همانند تمامی مراحل دیگر با تمام سختی ها و دشواری هایی که ممکن است به همراه داشته باشد خواهد گذشت و بعد ها جز خاطره ای از آن باقی نخواهد ماند.
مطالعه بیشتر:
2- فواید پنهان شیردهی پستانی برای مادر
3- همه چیز در مورد چگونگی تولید شیر مادر و شیردهی پستانی به نوزاد
4- شیردهی پستانی ابتلا به سرطان سینه را کاهش می دهد