molfix-مولفیکس

اندازه شکم مادر در دوران بارداری

اندازه شکم مادر در دوران بارداری

در دوران بارداری معمولاً چیزهایی باعث نگرانی شما می‌شوند که در حالت عادی توجهی به آنان ندارید. شکمم زیاد بزرگ نیست!  خیلی کوچک نیست؟ نوکش زیادی دراز است؟ زیادی مثلث شکل است؟ و...  اینها به چه معناست؟

هر خانمی فرزندش را به گونه‌ای متفاوت حمل می‌کند، حتی برای برخی از یک بارداری تا دیگری نیز با هم فرق دارند. صرف نظر از اینکه در دوران بارداری تا چه حد دُرشت یا ریز هستید، مقایسه‌ی شکمتان با دیگران بسیار وسوسه‌انگیز است. امکان دارد شخصی با داشتن شکمی کوچک نگران باشد که فرزندش ریزنقش است یا برای بارداری سالم به اندازه کافی وزن اضافه نمی‌کند. درصورتیکه فردی با شکم بزرگ نیز به همان اندازه نگران باشد که آیا وزنش زیادی افزایش یافته یا فرزندش زیادی بزرگ شده باشد! البته در این میان، مواردی وجود دارد که واقعاً غیرطبیعی‌اند.

بنابراین، چه چیزی بر اندازه شکم اثر می‌گذارد؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال تا انتهای این نوشتار با ما همراه باشید.

عوامل موثر بر اندازه شکم در دوران بارداری

دکتر ترودی اسمیت، متخصص زنان و زایمان، توضیح می‌دهد: عواملی وجود دارد، مثلاً چند قلو حامله هستید، فرزندتان به کدام سمت دراز کشیده است و چه میزان مایع آمنیوتیک دارید. بانوانیکه توازن ماهیچه ای خوبی دارند (ماهیچه های محکم تر شکم و رحم) یا افرادی که بلند قدترند و ساختار استخوانی دراز‌تری دارند، احتمالاً شکم بزرگی نخواهند داشت. در حالی که بانوانی با ساختار استخوانی کوتاه‌تر شکم برجسته‌تری را نشان دهند، زیرا فضای زیادی برای گسترش رحم وجود ندارد. بانوان مسن‌تر با توازن ماهیچه ای نسبتاً ضعیف‌تر بچه را در قسمت پایین شکم حمل می‌کنند، در بارداری‌ های دوم و سوم نیز شکم پایین تر قرار می‌گیرد. معمولاً نسبت به اولین حاملگی در بارداری‌ های بعدی شکم زودتر نمایان می‌شود، زیرا ماهیچه‌ها آرام‌ترند. البته این موارد بستگی زیادی به وضعیت بدن، ژنتیک و اندازه شما دارد. اگر پزشک افزایش وزنتان را مناسب می‌داند و درباره رشد و نمو فرزندتان نگران نیست، شما نیز نباید ناراحت باشید.

 

روش اندازه گیری میزان رشد جنین در رحم

رشد جنین با اندازه‌‌گیری بالای استخوان لگن تا بالای رحم محاسبه می‌شود. دکتر اسمیت می‌گوید: وقتی دراز کشیده‌اید و ما از بالای استخوان لگن تا بالای رحم را اندازه‌گیری می‌کنیم، در حقیقت، این میزان برای همه یکسان است. این روش اندازه‌گیری پس از هفته بیست و ششم، 26 سانتیمتر است؛ وقتی ‌که بیست و هشت هفته باردارید 28 سانتیمتر و تا هفته سی و ششم بارداری اندازه‌گیری ادامه می یابد. از هفته سی و ششم، این اندازه کوچک می‌شود. در سراسر جهان از نظر نموداری چنین بوده است. بنابراین وقتی دراز می‌کشید، رحم همه مشابه ‌است. فقط به این بستگی دارد که ایستاده باشید یا اینکه رحم شما کجا قرار گرفته باشد – هیچ دانش دیگری در پس آن وجود ندارد. برای بارداری‌ های چندقلویی فرق می‌کند، اما برای بارداری‌ های تک قلو (فقط یک بچه) این حالت معمول است.

 

عوامل موثر بر شکل شکم در دوران بارداری

" اگر فرزندتان در عرض شکم دراز کشیده باشد، پهلوی شکمتان پهن‌تر خواهد بود."

 احتمالاً شکل شکم شما از روشی که فرزندتان دراز کشیده است، تاثیر می‌پذیرد. به گفته نرس ماما، ماری آلوس، اکثر بچه‌ها با سر و صورتی به سمت پایین در رحم دراز می‌کشند، اما درصدی از بچه‌ها وضعیت‌های متفاوتی به خود می‌گیرند. امکان دارد بچه‌ای که در عرض شکم دراز کشیده است، شکل شکم را تغییر دهد. اگر فرزندتان در عرض شکم دراز کشیده است، پهلوی شکمتان پهن‌تر خواهد بود. اگر فرزندتان سر به بالاست، بالای شکمتان بزرگ می‌شود یا اگر بچه سر به پایین است، شاید شکم پایین‌تر باشد. همچنین باید به یاد بسپارید که مایع آمنیوتیک، اندازه رحم شما، اندازه بچه و اندازه جفت همگی در اندازه شکم موثرند.

"عموماً اندازه شکم ارتباطی به بزرگ یا کوچک بودن اندازه بچه ندارد."

دکتر اسمیت می‌گوید: عموماً اندازه شکم ارتباطی به بزرگ یا کوچک بودن اندازه بچه ندارد، اما اگر فرزندتان به نسبت سنش دُرشت است (بزرگ‌تر از حد میانگین جنین در آن هفته از بارداری)، پزشک شما پیش از بررسی عوامل دیگر، ابتدا احتمال ابتلا به دیابت را بررسی خواهد کرد. اگر در حدود هفته بیست و هشتم تا سی‌ام، فرزندتان برای مدت بارداری‌اش بزرگ باشد، پزشک یا ماما شما را برای آزمایش گلوکز (قند) می‌فرستد تا احتمال دیابت بارداری از رده خارج شود. اما مادرانی وجود دارند که بدون ارتباط با دیابت بارداری فرزند درشتی دارند، و این به سابقه‌ی خانوادگی مرتبط می‌شود.

" اگر فرزندتان سر به بالاست، بالای شکمتان بزرگ می‌شود یا اگر بچه سر به پایین است، شاید شکم پایین تر باشد."

 به بارداری مادر و مادربزرگ خود توجه کنید تا به بارداری خودتان پی ببرید.    

آیا از روی شکل شکم در دوران بارداری می توان جنسیت فرزند را تشخیص داد؟

به رغم داستان‌های بعضی از مادربزرگ‌ها، شکل شکم نشان نمی‌دهد که دختر یا پسر خواهید داشت. باورهایی وجود دارد که می‌گوید؛ شکمی سفت و به سمت بالا به معنای پسر است و داشتن  شکمی به سمت پایین که به دو سو گسترش یافته، به معنای دختر است. (بله، حقیقت دارد!) اما این نیز یکی دیگر از آن باورهای غریب بارداری است که هیچ ادله‌ی پزشکی حامی آن نیست. به گفته‌ی دکتر میریام، شکل شکمتان با شکل بدنتان و توازن ماهیچه ای مشخص می‌شود و به طور کل ارتباطی با جنس بچه ندارد.  

 

مطالعه بیشتر:

1- عوارض دیابت بارداری روی جنین و راههای پیشگیری از آن

2- 9 روش سنتی برای تشخیص جنسیت جنین

3- چگونگی رشد جنین در دوره بارداری

4- افتادگی رحم (ویدیو)

 

استدیو عکس فیلیک