با درد شانه در دوران بارداری چه کنیم؟
تغییرات ناشی از بارداری، تمامی قسمت های بدن مادر را تحت تأثیر قرار خواهد داد. برخی از این تغییرات تا حدی پیش می روند که منجر به درد های عضلانی و استخوانی شده و خواب و استراحت را از مادر سلب می کنند. یکی از عوارض ناشی از بارداری احساس درد در نواحی شانه ها و کتف است که قصد داریم در این مطلب در مورد علل ایجاد کننده و همچنین راهکارهای درمانی آن با شما صحبت کنیم.
مطالعات نشان می دهد که در حدود 10 تا 20 درصد از بانوان در طی دوران بارداری خود درد شانه را تجربه می کنند. لازم به ذکر است که در بیشتر موارد درد شانه در مراحل اولیه بارداری می تواند نشانه ای مهم از بارداری خارج رحمی باشد اما درصورتی که بارداری شما ادامه یافته و به این درد مبتلا شده اید، در ادامه مطلب ما را همراهی کنید.
علت ایجاد کننده درد شانه در دوران بارداری چیست؟
درد در ناحیه شانه و کتف می تواند ناشی از وجود یک مشکل در مفصل کتف یعنی سطوح مفصلی بین استخوان بازو و استخوان ترقوه و کتف باشد که عضلات و رباط های اطراف آن را تحت تأثیر قرار داده است.
بعلاوه با توجه به وجود دردهای ارجاعی در بدن، درد شانه شما می تواند نشان از وجود مشکلی و یا فشاری در دیگر نواحی بوده که شما آزردگی ناشی از آن را در ناحیه شانه خود احساس می کنید. از علل اصلی ایجاد کننده درد شانه در دوران بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
حاملگی خارج رحمی
اگر لانه گزینی تخمک، لقاح یافته به اشتباه در خارج از رحم و در نواحی تخمدان و یا لوله های رحمی رخ داده باشد، بزرگتر شدن ساک حاملگی در هفته های 5 و 6 سبب درد بسیار شدید خواهد شد که شما آن را علاوه بر شکم در نواحی شانه احساس می کنید. این عارضه یک شرایط اورژانسی پزشکی محسوب می شود که نیاز به انجام اقدامات درمانی سریع دارد.
سنگ های صفراوی
مصرف غذاهای بسیار چرب سبب آزاد شدن هورمون هایی می شود که تولید شیره صفرا را تحریک می کند تا این چربی ها بتوانند در روده هضم و جذب شوند. یکی از عوارض این موضوع تولید بیش از حد کلسیم و کلسترول در کیسه صفرا است که ممکن است به مرور زمان ته نشین شده و سنگ های صفراوی را بوجود آورند. سنگ های صفراوی می توانند مجرای خروجی صفرا را مسدود کنند. در نتیجه تورم ناشی از انسداد، درد بسیار شدید و تیر کشنده ای در نواحی شانه ها ایجاد خواهد شد.
افزایش وزن بیش از اندازه و پوزیشن های نامناسب
افزایش وزن شدید و قرار گرفتن بدن در پوزیشن های نامناسب می تواند سبب فشار شدید بر استخوان ها و کشیدگی عضلات شده و درد شانه را به دنبال داشته باشد.
خواب
در سه ماهه دوم و سوم از شما خواسته می شود که به پهلو ها بخوابید و از خوابیدن به صورت طاق باز پرهیز کنید. خوابیدن طولانی مدت بر روی یک پهلو ممکن است سبب کوفتگی نواحی شانه ها و دنده ها شده و ایجاد دردهای استخوانی عضلانی را به دنبال داشته باشد.
پره اکلامپسی
عارضه ای که در دوران باردی با افزایش خون و دفع پروتئین در ادرار مشخص می شود. یکی دیگر از نشانه های پره اکلامپسی درد در شانه راست از که از کبد منعکس می شود.
سایر علت ها
در برخی موارد درد شانه ها ناشی از اختلالات گوارشی است، همانند نفخ شدید، یبوست و ... که سبب فشار به دیافراگم شده و درد ناشی از آن به قسمت شانه ارجاع می شود.
درد شانه در دوران بارداری چه علائم و نشانه های دارد؟
از جمله نشانه های این درد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- یک درد مبهم همراه با سفتی عضلات شانه.
- دردی که به نواحی گردن کشیده می شود و با خستگی و سوزش چشم ها همراه است.
- درد در نواحی شانه در سه ماهه اول که با حالت تهوع، استفراغ، کاهش فشار خون و گاهاً فینت همراه است.
روش های درمان درد شانه در دوران بارداری
به این علت که استفاده از مسکن های درد برای بانوان باردار توصیه نمی شود، در این بخش چند روش درمانی طبیعی را به شما پیشنهاد می کنیم:
- بر روی ناحیه درد کمپرس گرم بگذارید. شل شدن عضلات می تواند تا حد زیادی درد را تسکین دهد.
- برای خوابیدن از بالش های مخصوص بارداری کمک بگیرید. این بالش ها به علت طراحی که دارند تا حد زیادی از وارد شدن فشار ناشی از وزن بر روی شانه های شما جلوگیری می کنند.
- در موقعیت های استرس زا، آرامش خود را حفظ کنید.
- تحت نظر پزشک متخصص تمرینات کششی سبک در ناحیه بالا تنه، گردن و شانه ها انجام دهید.
- برای جلوگیری از کم آبی بدنتان مقدار فراوانی آب بنوشید.
- در صورت امکان ماساژ درمانی را در دستور کار قرار دهید.
- استفاده از روش هایی همانند یوگا، شنا و ... نیز می تواند کمک کننده باشد.
- به یاد داشته باشید که اگر درد در ناحیه شانه چپ با درد در گردن و چانه همان طرف همراه باشد که گاهاً با دردهای فشاری در قفسه سینه نیز همراه می شود، به علت احتمال وجود مشکلات قلبی، باید این موضوع را با پزشک خود درمیان بگذارید.
درصورتی که با به کارگیری روش های بالا درد شانه شما تخفیف پیدا نکرد، لازم است که با یک پزشک متخصص در این باره مشورت کنید. او با انجام معاینات لازم علت مربوط به دردهای جدی تر همانند سنگ های صفراوی را تشخیص داده و اقدامات درمانی لازم را انجام خواهد داد.
چگونه از بروز درد شانه در دوران بارداری جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از ایجاد درد در شانه هایتان راهکار های زیر می تواند مفید باشد:
- پوزیشن های خوابیدن خود را اصلاح کنید. طولانی مدت بر روی یک شانه نخوابید و هر چند وقت یکبار تغییر وضعیت بدهید.
- در صورت امکان از بالش های بارداری استفاده کنید.
- برای جلوگیری از ابتلا به مشکلات گوارشی، رژیم غذایی مناسبی را در پیش بگیرید.
- در هنگام ایستادن، نشستن و راه رفتن بدن خود را در پوزیشن های مناسب قرار دهید.
- برای کاهش احتمال بارداری خارج رحمی، از عوامل ایجاد کننده آن همچون عفونت ها پرهیز کنید.
مطالعه بیشتر:
1- شایع ترین دردها و مشکلات نهمین ماه بارداری
2- سندرم تونل کارپال علت درد مچ دست در بارداری
3- علت و روش های درمان سردرد میگرنی در بارداری
4- پیشگیری و درمان سردرد در دوران بارداری