molfix-مولفیکس

آیا کولیک و یا قولنج نوزادی قابل درمان است؟

آیا کولیک و یا قولنج نوزادی قابل درمان است؟

دو هفته اول گذشت و احتمالاً شما فرزندتان کم‌کم به شرایط جدیدتان آشنا شده‌اید، اما ناگهان متوجه می‌شوید فرزندتان گریه‌های شدیدی از خود بروز می‌دهد. دست‌های خود را مشت کرده و زانوهای خود را بالا کشیده و با تمام توان گریه می‌کند. این دیگر چیست و این حملات گریه و زاری شدید از کجا آمدند! راه حل کجاست، کولیک را چگونه درمان می کنند.

احتمالاً شما نیز درباره این موضوع یعنی «کولیک» چیز هایی شنیده‌اید و امیدوارید که این مشکل برای شما رخ ندهد(ما هم امیدواریم). اما تقریباً 20 درصد شیرخواران دچار کولیک می‌شوند.

درمان کولیک و یا قولنج نوزادی

در چنین شرایطی اولین کاری که به ذهن شما می‌رسد، چک کردن علت گریه نوزادتان است، همه عوامل را برای یک مرتبه، دومرتبه، سه مرتبه چک می‌کنید، ولی دلیل مشخصی برای این گریه‌های شدید پیدا نمی‌کنید. در واقع این حملات از ناکجا‌آباد و در حدود دو هفتگی آغاز می‌شوند، برای اطمینان از این‌که مشکل کولیک است، باید به پزشک اطفال مراجعه کنید. زیرا پیچیدگی هایی دیگری نیز وجود دارد که نشانه‌های مشابهی با کولیک دارند ولی سلامت فرزندتان را تهدید می‌کنند.

در واقع سنگ بنیان درمان کولیک این است که فرزندتان مشکل سلامت پنهانی نداشته باشد. زمانی‌که متوجه شدید با کولیک سروکار دارید، راهنمایی‌های زیر راه گشا خواهد بود. 

گرفتن آروغ نوزاد برای درمان کولیک 

اولین مسئله خارج ساختن باد شکم نوزاد است. تجمع گاز در معده و روده نوزادان می‌تواند یکی از عوامل تاثیرگذار در بروز کولیک باشد. خارج کردن باد شکم نوزادان (باد گلو) همیشه به سادگی امکان پذیر نیست و برخی از والدین برای رهایی از این گازهای شکمی با مشکل مواجه می‌شوند. بادهایی که خارج نشوند، باعث آزار نوزاد می‌شود و به او اجازه نمی‌دهند که در خوابی عمیق فرو رود. این مشکل می‌تواند به خستگی بیش از حد منجر شود و رفتار کولیکی فرزندتان را تشدید کند.

روش‌های متفاوتی برای خارج کردن باد معده وجود دارد، برخی از آنان برای شما کارآمد هستند و بعضی به کار نمی‌آید، پس تلاش کنید روشی را بیابید که برای شما و فرزندتان سازگار باشد. پس از تغذیه فرزندتان و برای خارج نمودن باد معده او حدود 20 دقیقه وقت دارید، بنابراین تمام تلاش خود را بکار گیرید، زیرا این 20 دقیقه احتمالاً باعث سه ساعت خواب بیشتر نوزادتان می‌شود. روش موثری که می‌توانید از آن بهره ببرید، این‌ است که پس از حدود پنج دقیقه تلاش برای خارج ساختن باد، نوزاد را درازکش بخوابانید و برای ده ثانیه با پاهایش حرکت دوچرخه را انجام دهید، این عمل حباب‌های بزرگ هوا را آزاد می‌سازد. سپس دوباره او را در حالت نشسته قرار داده و ادامه دهید.

داروهای موثر برای درمان کولیک

اگر پزشک اطفال دارویی را توصیه کرد، از طرز کار آن دارو و دلیل تجویز آن برای فرزندتان اطلاعاتی بدست آورید. سعی کنید، تمامی آنچه را که پزشک شرح می‌دهد، به خاطر بسپارید. شاید هنگامیکه فرزندتان با فریادهایش، مطب را روی سرش گذاشته است، تمرکز بر توصیه‌های پزشک دشوار باشد، بنابراین از پزشک‌تان درخواست کنید که شرح کوتاهی از توضیحاتش را برای شما بنویسد. یا روش مناسب‌تری برای این کار بیابید.

حتماً دوستان و خانواده نیز محصولاتی را به شما پیشنهاد می‌کنند که برای رفع مشکل فرزندتان از آنها استفاده کنید، اما به یاد داشته باشید که بسیاری از این محصولات برای عملکردهای خاصی تجویز می‌شوند و برای تمامی نوزادان کارایی لازم را ندارد. بنابراین مهم است که تفاوت بین قطره‌های «لاکتاز» (کاتالیزری که به تجزیه شیر کمک می‌کند) تجویزی پزشک اطفال و پروبیوتیکی که بستگان به شما پیشنهاد می‌کنند را بدانید.

 رفتار کولیکی می‌تواند از مشکلاتی مانند ریفلاکس، اسپاسم روده‌ها، سیستم گوارشی نابالغ و دلایل بی‌شمار دیگری بوجود آید. بنابراین اگر تصمیم گرفته‌اید که داروی دیگری را امتحان کنید، برای اینکه متوجه شوید داروی جدید چگونه عمل می‌کند و چقدر ایمن است با متخصص باتجربه‌ای گفتگو کنید.

تغییر در رژیم غذایی شیردهی

تجمع این گازها از طُرق مختلفی رخ می‌دهد، گاهی هوای بلعیده شده هنگام شیردهی باعث می‌شود و گاهی نیز هضم کردن لاکتوس، پروتئین‌ها و دیگر مواد مغذی موجود در شیر مادر یا شیر خشک موجب تجمع گازهای شکمی می‌شوند. از آنجاییکه مواد غذایی مصرفی مادر از طریق شیر به نوزاد منتقل می‌شود، ممکن است مواد غذایی مثل لبنیات، شکلات، مرکبات، کافئین و بادام زمینی باعث ناراحتی او شود. اگر درباره مواد غذاییِ خاصی نگران هستید و فکر می‌کنید آنها باعث بروز مشکل هستند، با ماما یا پزشک خود گفتگو کنید.

در صورت تغذیه نوزاد با شیر مادر، به سادگی می‌توانید عوامل مقصر را شناسایی کنید. برای این منظور کافیست آن غذایی که به آن مشکوک هستید را برای یک هفته از رژیم غذایی خود حذف کنید. سپس با مشاهده نتیجه این پرهیز غذایی بر رفتار کودکتان متوجه خواهید شد که مواد غذایی مختلف چه تاثیری بر فرزندتان خواهند داشت. اگر این پرهیز تاثیری نداشت، کم‌کم آن را دوباره به رژیم‌تان اضافه کنید. برای پرهیز از سردرگمی، مواد غذایی مختلف را در محدوه زمانی جداگانه آزمایش کنید.

درمان های جایگزین

برای حل این مشکل درمان‌های متفاوتی وجود دارد. هومیوپاتی، ماساژ شکم نوزاد، کایروپراکتیک، فیزیوتراپی و استئوپاتی می‌توانند نتایج شگفت‌انگیزی داشته باشند. اگر این شکل از درمان‌ها مورد پسندتان است، پیش از این‌که به داروخانه رفته و خودتان دارویی را انتخاب کنید، از پزشکتان بخواهید تا متخصص مجربی را به شما پیشنهاد کند یا از یک درمانگر طبیعی مشاوره بگیرید. استفاده از این تکنیک‌ها باعث کاهش تنش زایمان بر پیوندهای ستون فقرات نوزاد و ماهیچه‌ها و تنظیم جریان اعصاب از ستون فقرات به بقیه بدن می‌گردد. درنتیجه این عمل باعث تنظیم‌ موثرتر عملکردهای بدنی (اساسا، مجاری گوارشی) می‌شود.

نوزادتان را از شکم روی دست خود قرار دهید، بطوریکه شکمش در قسمت جلو دستتان قرار گیرد و باسن روی قسمت عقب دست و پاها از دو طرف آویزان باشد و صورت او روی کف دستتان قرار گیرد. فشار ملایمی که بر روی شکم نوزاد وارد می‌شود، سبب آرامش او و خارج شدن گاز از شکمش می‌شود.

 

مطالعه بیشتر:

1- دلایل بروز کولیک در نوزادان چیست؟

2- راهکارهایی موثر برای آرام کردن نوزاد کولیکی

3- کولیک یا قولنج نوزاد چیست و چه ارتباطی با گریه های پیاپی دارد؟

4- 12 راه پیشگیری از کولیک نوزادان (قولنج نوزادان)

5- دلایل بروز کولیک در نوزادان چیست؟

 

استدیو عکس فیلیک