تست بیوفیزیکال در بارداری چگونه انجام می شود؟
سونوگرافی بیوفیزیکال ترکیبی از ارزیابی سونوگرافی با تست بدون استرس بوده و هدف آن تعیین سطح سلامت جنین در سه ماهه سوم بارداری است. این آزمایش در صورتی انجام میگیرد، که در مورد سلامت و رشد و نمو جنین در نتیجه انجام یک تست، یا به دلیل علائم مادر یا جنین احساس نگرانی و تردید داشته و یا بارداری شرایط پرخطر داشته باشد.
روش انجام سونوگرافی بیوفیزیکال پروفایل
این آزمایش از دو قسمت تشکیل میشود، یک تست بون استرس و یک ارزیابی سونوگرافی. تست بدون استرس شامل بستن یک کمربند به شکم مادر برای اندازه گیری ضربان قلب جنین، و کمربند دیگر برای اندازه گیری انقباضات است. تحرک، ضربان قلب و واکنش ضربان قلب به حرکات، به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه اندازه گیری میشود. اگر جنین در طول آزمایش حرکتی نداشته باشد، به این معنا نیست که مشکلی وجود دارد. ممکن است جنین در خواب باشد. پرستار ممکن است از یک زنگ کوچک برای بیدار شدن جنین برای بقیه آزمون استفاده کند. بخش اولتراسوند آزمایش مانند هر سونوگرافی معمول که برای مادر در دوران بارداری انجام میشود، است و توسط یک تکنیسین واجد شرایط انجام میپذیرد و معمولا توسط یک پزشک متخصص زنان و زایمان نظارت میشود. سونوگرافی ممکن است تا یک ساعت طول بکشد و تکنسین بر نشانههای مختلفی که در اندازه گیری سلامت جنین اهمیت دارد، دقت و نظارت دارد.
معمولا پنج ویژگی خاص جنین در طول این آزمایش مورد مطالعه قرار میگیرند:
خصوصیات بیوفیزیکی |
طبیعی امتیاز 2 |
غیر طبیعی امتیاز صفر |
تنفس |
1 حرکت تنفسی یا بیشتر حداقل 60 ثانیه طول می کشد. |
حرکت تنفس کمتر از 60 ثانیه طول می کشد و یا هیچ تنفسی مشاهده نمی شود. |
تحرک |
2 یا بیشتر حرکت کامل در 30 دقیقه |
کمتر از 2 حرکت کامل در 30 دقیقه |
وضعیت عضلات |
بازوها و پاها معمولا خم می شوند و سر روی سینه قرار می گیرد. 1 باز شدن و بسته شدن به حالت اول دیده می شود مانند باز و بسته کردن دست. |
جنین به آرامی حرکت میکند و در نهایت به حالت عادی بازگشت می کند. جنین حرکت میکند اما به موقعیت نرمال بر نمی گردد. بازوها، پاها یا ستون فقرات باز می شوند یا دست باز می شود.
|
ضربان قلب |
دو یا بیشترضربان واکنشی در 20 دقیقه |
یک یا بیشتر ضربان قلب غیر واکنشی |
مایع آمنیوتیک |
یک یا بیشتر کیسه پر از مایع و هر کدام حداقل 1 سانتی متر (0.4 اینچ) طول و عرض دارد. |
بدون مایع یا مقدار ناکافی مایع |
باتوجه به آیتم های ذکر شده به هر آیتم از صفر تا 2 نمره تعلق می گیرد و در انتها نمرات جمع شده و ارزیابی می شود. نمره کل به شما در تصمیم گیری در مورد سلامت و بهبود وضعیت کلی جنین کمک میکند، و به پزشک یا ماما کمک میکند تا اطمینان حاصل کنند که آیا جنین شما باید زودتر از موعد برنامه ریزی شده به دنیا بیاید یا خیر.
تفسیر نتایج سونوگرافی بیوفیزیکال در بارداری
سونو گرافی بیوفیزیکال پروفایل یک تست ساده برای ارزیابی سطح سلامت جنین است. ممکن است به شما توصیه شود قبل از تست مقداری غذا یا یک چیز شیرین بخورید، امیدوار باشید که خوردن غذا جنین شما را وادار به تحرک بیشتری کند (اگرچه شواهد محکمی در دست نیست که این کار را انجام دهد اما ضرری ندارد). همچنین قبل از انجام تست بهتر است به دستشویی بروید، زیرا ممکن است این آزمایش تا یک ساعت طول بکشد. تست با یک سونوگرافی آغاز میشود تا حرکت بدن جنین، وضعیت عضلات، انعطاف پذیری دستها و پاها و حرکات تنفسی (توانایی جنین برای حرکت ماهیچههای قفسه سینه و دیافراگم) و میزان مایع آمنیوتیک اطراف جنین بررسی شود.
بسته به نتایج حاصل از اولتراسوند، پزشک شما ممکن است یک تست بدون استرس NST برای ارزیابی اینکه آیا ضربان قلب جنین شما در هنگام حرکت تغییر میکند یا خیر انجام دهد. به این منظور شما به سمت چپ بدن دراز میکشید و یک تکنسین دو ابزار را به شکم شما متصل میکند: یکی از این ابزارها ضربان قلب و تحرک جنین را بررسی میکند و دیگری انقباضات رحم را ثبت میکند. تکنسین به صداها گوش کرده و ضربان قلب را در روی مانیتور (صفحه نمایش) مشاهده میکند.
به هر یک از ۵ جزء: حرکات بدن، وضعیت عضلات، حرکات تنفسی، مایع آمنیوتیک و ضربان قلب یک امتیاز اختصاص مییابد که امتیاز صفر (غیر طبیعی) یا ۲ (نرمال است). این نمرات با هم جمع میشوند تا امتیازات از صفر تا ۱۰ شود. در کل، جمع نمرات بین ۸ تا ۱۰ نرمال و طبیعی است، نمره ۶ به عنوان مرز در نظر گرفته میشود و امتیاز کمتر از ۶ نگران کننده است.
اگر تمام نمرات سونوگرافی طبیعی باشد، تکنسین شما ممکن است تصمیم بگیرد که باقیمانده تست را انجام ندهد. اما اگر مقدار مایع آمنیوتیک صفر باشد، جنین نیاز به آزمایش بیشتری دارد و شما ممکن است ناچار شوید که بلافاصله به اتاق زایمان منتقل شوید (خصوصا اگر شما نزدیک به هفته ۳۷ بارداری هستید). حتی اگر سایر موارد خوب به نظر برسد.
اگر متخصص شما در مورد سلامتی فرزندتان نگران باشد، ممکن است به منظور مشاهده دقیقتر و تست بیشتر به بیمارستان منتقل شوید. اگر پزشک شما فکر میکند که جنین در وضعیت سلامتی مناسبی نیست و باید به دنیا بیاید، زایمان انجام میشود، یا تحت عمل سزارین قرار میگیرید.
مطالعه بیشتر:
1- سونوگرافی بیوفیزیکال پروفایل (BPP) چه عوارضی برای مادر و جنین دارد؟
2- بررسی خطرات و عوارض سونوگرافی در دوران بارداری
3- سونوگرافی چهار بعدی چیست و چه زمانی انجام می شود؟
4- اطلاعاتی که انواع سونوگرافی بارداری در اختیار مادران قرار می دهد
5- زمان مناسب انجام سونوگرافی غربالگری در بارداری!