نشانه ها و علائم پریود شدن در بانوان چیست؟
روزهای قبیل از قاعدگی در بیشتر بانوان با برخی نشانه های روحی و جسمی همراه است که به مجموعه آنها علائم پریود شدن گفته می شود.
نشانه ها و علائم پریود شدن
بانوان از زمان رسیدن به بلوغ تا زمان یائسگی هر ماه پدیده ای به نام قاعدگی را تجربه می کنند. به همین ترتیب قاعدگی و یا پریود را یک بخش طبیعی از سیکل های منظم ماهانه بانوان می دانند. یک سیکل ماهانه شامل فاصله بین شروع یک خون ریزی تا روز شروع خون ریزی بعدی است که شامل چند روز پریود می باشد. نزدیک شدن روزهای شروع خون ریزی معمولا با نشانه هایی همراه خواهد بود که به آنها علائم پریود شدن می گویند. این چرخه به طور متوسط 28 روز طول می کشد که 3 تا 7 روز آن را روزهای پریودی تشکیل می دهد.
علائم پریود شدن زنان شامل یک سری نشانه های فیزیکی و یک سری نشانه های روحی است که ادامه درمورد آنها صحبت خواهیم کرد.
1- دردها و انقباضات شکمی
از مهم ترین علائم پریود شدن در زنان می توان به دردها و گرفتگی های شکمی اشاره کرد که به آن کرامپ های پیش از قاعدگی نیز گفته می شود. این دردها معمولا 2 تا 3 روز قبل به شکل ملایم شروع شده، در روزهای بیشترین خونریزی به اوج خود می رسند و سپس از شدت آنها کاسته می شود.
2- احساس خستگی
تغییرات هورمونی ناشی از افت مقدار هورمون پروژسترون سبب بروز یکی دیگر از علائم پریود شدن می شوند که همان خستگی و بی حالی است. در این دوران احتمالا احساس می کنید که به خواب و استراحت بیشتری نیاز دارید، که کاملا طبیعی است.
3- نفخ و گاز معده
تغییرات هورمونی در انتهای هر سیکل بر روی عملکرد دستگاه گوارش تاثیر گذاشته و با کند کردن فعالیت روده ها سبب تجمع گاز و بروز نفخ می گردد. اگر نفخ و دلدرد ناشی از آن در روزهای پیش از قاعدگی برای شما آزار دهنده است، در این روزها از خوردن غذاهای نفاخ همچون حبوبات و کلم پرهیز کنید.
4- سردرد
یکی دیگر از علائم پریود شدن سردرد است که علت اصلی آن تغییرات شدید هورمونی در پایان سیکل های ماهانه است. اگر به هردلیل زمینه ابتلا به سردرد و میگرن را دارید، ممکن است این نشانه را شدید تر از سایر بانوان تجربه کنید.
5- اضطراب و افسردگی
یکی از مهمترین نشانه های روحی نزدیک شدن روزهای خون ریزی ماهانه احساس افسردگی و بی حوصلگی شدید است. همانند سایر موارد علت این عارضه نیست نوسانات هورمونی است. بدانید که اگر در روزهای پیش از قاعدگی به هر علتی دچار تنش روحی باشید، احتمالا این مورد را بسیار شدید تر حس خواهید کرد.
چه عواملی بر چرخه قاعدگی و علائم پریود شدن تاثیر میگذارند؟
- رژیم غذایی ضعیف: خوراکیهایی مثل شکر، غلات فرآوری شده و هرزخوری همگی باعث التهاب در بدن میشوند. در نتیجه، به بی نظمی هورمونی و عادت ماهانه دردناک میانجامد.
- الکل: اکثر نوشابههای الکلی حاوی میزان فراوانی شکر است که باعث التهاب در بدن میشود. این مواد با هورمونها مداخله میکنند و بر کبد نیز تاثیر میگذارند. جالب اینجاست که طب چینی اعتقاد دارد که کبد بر چرخه قاعدگی حکمرانی میکند.
- خواب ضعیف: محرومیت از خواب به کاهش هورمونهایی مثل سروتونین میانجامد که بر حالت احساسی نیز تاثیر دارد. کمبود خواب بدن را از ترمیم خود نیز بازمیدارد و به عوارض دیگر میانجامد.
- آسیب دیدگی: هر زمان که بدن به بازسازی نیاز دارد، مثلاً پس از جراحی، ابتلا به ویروس یا سرماخوردگی/ آنفلوآنزا، این موارد به بینظمی چرخهی قاعدگی میانجامد. یعنی بدن خونریزی از رحم را متوقف میسازد تا خودش را ترمیم کند.
- افزایش یا کاهش وزن: بسیاری از ورزشکاران در اثر کمبود چربی بدن عادت ماهانه نمیشوند. همین امر در مورد افراد سنگینوزن نیز صادق است. چربی بیشتر یا کمتر از اندازه با باروری و چرخه قاعدگی سالم مداخله میکند. تمام هورمونهای بدن از چربی و پروتئین ساخته شدهاند.
- مسائل احساسی: این مشکل بزرگی است. میدانیم که بیماری باعث فشار بر بدن میشود. اما اگر احساسی مثل عصبانیت یا استرس شدید داشته باشید، باعث انسداد در سیستم میشود که نتیجهی آن درد جسمی است. احساسات وضعیت درد را نیز تشدید یا بدتر میکنند و مسائل احساسی باعث مشکل هورمونی میشوند.
اگر درد، لخته خون یا بینظمیهای دیگر ادامه یافت، باید نزد متخصص زنان و زایمان بروید تا ویژگیهای شما ارزیابی و مشکل مشخص شود.
به مجموعه این موارد علائم پریود شدن، سندرم پیش از قاعدگی PMS گفته می شود. برخی از افراد آنها را بسیار شدید حس می کنند درحالی که در برخی بانوان خبری از هیچ یک در روزهای قبل از پریودی نیست. اگر نشانه های سندرم پیش از قاعدگی در شما بسیار شدید، آزار دهنده و غیر قابل تحمل است، به یک متخصص زنان مراجعه کنید تا عملکرد تخمدان ها و وضعیت هورمونی شما بررسی شود.
مطالعه بیشتر:
1- خونریزی لانه گزینی و خونریزی عادت ماهانه چه تفاوتی دارند؟
2- اولین عادت ماهانه پس از زایمان
3- تاثیر عادت ماهانه نامنظم بر بارداری